SKROMNA OČEKIVANJA Najteže nam je što ne možemo ništa planirati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Brojni zadarski restorani još nisu otvorili svoja vrata
Autor: 
I dok su praktično svi vlasnici zadarskih kafića po popuštanju epidemioloških mjera otvorili svoje terase za goste, brojni vlasnici restorana to nisu napravili, a ima ih koji su pričekali da se podignu dnevne temperature kako bi gostima bilo ugodnije sjediti te su ih onda otvorili
Arhiva ZL
Restoran Bruschetta počeo je s radom 12. ožujka

Dok Zadrani svakodnevno ispijaju kavu na terasama omiljenih kafića i čini se kako se ništa bitnog nije promijenilo, brojni restorani su i dalje zatvoreni, njihove terase su prazne, a bijeli papiri sve su češći dodatak ugostiteljskih objekata u centru grada.
Provjerili smo stoga s vlasnicima poznatih zadarskih restorana što se kuha u nadolazećim danima te kako odgovaraju na izazove koje pandemija postavlja na njihove stolove.
Božo Vedrić je otvorio svoj restoran Bruschettu tek 11 dana nakon kolega iz zadarskih kafića, u petak, simbolično u podne.
- Otvorili smo radi nas, radi naših vjernih gostiju i dugogodišnjih radnika. To je glavni razlog, započinje Vedrić i dodaje da nastavljaju gdje su stali i da su spremni prilagođavati se.
Međutim, kao što je i za očekivati, očekivanja su malena, budući da im rad na terasi ovisi o vremenskim (ne)prilikama.

Vrijeme glavni faktor

- Vrijeme nam je glavni faktor. Ovih dana nije ugodno sjediti vani i onda ne možemo očekivati goste. To će biti tek sporadično. Ali pokušavat ćemo izvući najbolje što možemo iz čitave ove situacije. Svakako, zdravlje je uvijek prije posla, govori Vedrić koji očekuje značajan pad prometa u odnosu na prethodne godine.
Na otvorenom mogu održavati zadani razmak, ali na terasi je tijekom »starog normalnog« kapacitet sjedećih mjesta bio oko 100, a sada je, uslijed epidemioloških mjera, duplo manji.
Turistička sezona, razumije se, ovisi o epidemiološkim mjerama u inozemstvu.
- Treba pratiti situaciju vani. Dok je svugdje zatvaranje, nemamo se čemu nadati. No, mi radimo cijelu godinu, nama su baza domaći ljudi, a turisti nadogradnja, ukazuje Vedrić na izniman značaj domaćih ljudi i stalnih gostiju.
Važan faktor je i dozvoljeno radno vrijeme. Naime, sad moraju zatvarati u 22 sata.
- Velik je utjecaj radnog vremena. Bilo je i tijekom prijašnjih ograničenja nezgodnih situacija kad morate reći gostu da mora otići u određeno vrijeme. Ali tako je kako jest, svi znaju razloge. A naše vrijeme obroka dugogodišnja je navika koju je teško mijenjati. Ne vjerujem da će ljudi početi ići na večeru u npr. 18 sati, tumači Vedrić ustaljene obrasce ponašanja i navika koji su također razlog pada prometa.
- Iza kiše dolazi sunce, u svakom smislu, simpatično je zaključio Vedrić misleći i na vremenske prilike koje će im omogućiti rad na terasama, ali i na čitavu situaciju izazvanu pandemijom.

Nadamo se najboljem

Vlado Babac zasad nije otvorio svoja vrata svojeg restorana Pet bunara, ali planira uskoro.
- Naša je terasa manja, ovisimo o vremenu i sve to komplicira rad kuhinje, budući da nisu u pitanju neka jednostavna jela kao što su, primjerice u fast foodu. Jednostavno, puno je faktora, uvjeta koji utječu na otvaranje. A imam osjećaj da ću prije dobiti na lutriji nego da se svi parametri poslože, priča Babac o preprekama s kojim se, kao i većina ugostitelja, susreće.
Smatra da neki slučajno krše pravila, a razlog tomu leži u nedovoljno preciznom iznošenju mjera, odnosno mjere su takve da ih svatko može tumačiti na svoj način.
Također, smatra, kao i Vedrić, da će sezona najviše ovisiti o stanju u svijetu, a trenutačno je gotovo svugdje nepovoljna situacija.
- Nadam se najboljem, pripremam se za najgore, kratko je sažeo Babac zapravo jedinu mogućnost koju ugostitelji imaju u ovakvim okolnostima.
Ono što smatra najgorim jest neizvjesnost.
- Ne možemo ništa planirati jer ne znamo što će i kako biti. A mi želimo organizirati svoj posao, a to je nemoguće jer jedan od spomenutih faktora povlači drugi i tako dalje, tumači Babac.
Kada je riječ o potporama za očuvanje radnih mjesta, sugovornici nemaju pouzdane informacije za tekući mjesec što je zasigurno još jedan od gorkih začina u njiihovim kuhinjama.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)