Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PUNTAMIKA Dika Zadra kroz povijest i za budućnost

Autor: Velimir Brkić

13.04.2007. 22:00
PUNTAMIKA Dika Zadra kroz povijest i za budućnost


Kad gostu, došljaku i dobronamjerniku želite pokazati najelitniji predio svoga grada, kutak u urbanoj sredini u kojem se čovjek može opustiti i disati s prirodom, vodite ga na Puntamiku – zapadni dio Zadra, oko dva-tri kilometra udaljen od gradskoga središta. Neodoljivo privlači morskim uvalama, plažama, borovima, brojnim restoranima, hotelima, marinom, uređenim višekatnicama i okućnicama, što je zaista čini elitnim dijelom grada i središnjim mjestom zadarske turističke ponude. Puntamika je, treba to istaknuti, zadnjih godina prilično uljepšana. Prolaznik uočava kako se i o vanjskome izgledu vodi puno više brige nego je to bilo prije. Kad dođete na Puntamiku, očekuje vas uzbuđujuća svježina i neposredni dodir ambijenta.
Tko na Puntu dođe, tu i ostane Puntamika nije svoj položaj “birala” kao ostala primorska naselja na obroncima zaklonjenih uvala, već na punti, otvorenoj obali uz plaže koje se nadovezuju kao perle u kolajni. Ovaj se rt spominje još 887. godine, potom u dokumentima iz 1355. i 1381. godine. Tu su puntu, Rt Mikulu, Punta Miku, Oštri rat ili Puntamicu, kroz povijest naselili brojni otočani, većinsko domicilno stanovništvo. Brodicama bi dolazili i tu obrađivali polja, vinograde i maslinike te ostajali na njoj Mičići, Pavini, Proface, Vukoše, Pedisići, Šimićevi… Ponosna je na Društvo prijatelja Puntamike, puntamiške maškare, malonogometni turnir Male branke, sadašnje košarkaše, nekadašnje nogometaše poput Gvida, Venca i Romana Mičića, rukometaša Serđa Mičića…Kako onda, tako i danas. Puntamika je privlačna mnogima i mjesto je stalnog doseljavanja. Nastanjuju je brojni hrvatski povratnici i doseljenici iz svih krajeva naše domovine, Vojvodine i BiH te obitelji Albanaca.Župa Bezgrešnog začeća BDM ustanovljena je 1968., dok je crkva izgrađena i posvećena 1982. godine. Nastanjuje je oko 1.150 obitelji, odnosno oko 4.000 žitelja.Izgradnjom turističkog kompleksa Borik procvao je turizam. No, već desetak godina oko 70 obitelji i dalje čeka povrat 150 tisuća četvornih metara nacionaliziranog zemljišta u boričkom hotelskom krugu.
Stare snage za nove pothvate Vjeko Sorić s Brunom Supičić (dopredsjednicom MO-a i predsjednicom Društva prijatelja Puntamike), Antom Brkićem, Ivicom Sjaušem, Mladenom Meštrovićem, Ivicom Klaricom te Davorom Bosotinom, nastavlja kontinuitet dobrog rada starog Mjesnog odbora na čijem je čelu i bio novi stari predsjednik Vjeko. Žele još više poboljšati komunalni standard i uvjete života na dobrobit svih Puntamičana, onih na Punti i onih izvan Punte.– Mjesni odbor i dalje želi biti servis građana. A u hvalevrijednoj suradnji s Gradom prioritet nam je sanacija Puta Dikla, uređenje plaže na Obali kneza Domagoja i izgradnja sanitarnog čvora, nastavak izgradnje kanalizacijskog sustava i nogostupa, proširenje vanjske rasvjete, sanacija crkvice Sv. Stošije iz 9. stoljeća, premještanje trafostanice s Punte, nabraja Vjeko Sorić, najavivši pritom veliku proljetnu akciju čišćenja koja će se uskoro provesti u suradnji s Nasadima.