Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Mjesto kojim je trčkarao mali Emile Zola

Autor: Velimir Brkić

13.04.2008. 22:00
Mjesto kojim je trčkarao mali Emile Zola

Foto: Velimir BRKIĆ



Kad ih se pita gdje se nalazi njihovo malo mjesto, žitelji znaju dati tri različita odgovora: između Tustice i Turnja, ispod brda zvano Brdo, ili uz Jadransku magistralu naslonjenu na Pašmanski kanal. Ima onih koji će reći da žive u Kaliforniji, jer imaju svoj Beverly Hills
Sveti Petar, naselje na sjevernoj obali Pašmanskog kanala razvilo se tek u posljednjih 100 godina. Mjesto se doduše spominje i dosta ranije pod nazivom Kermczina (karte Borelli, 1796). Kako tvrde neki njegovi žitelji, u mjestu se zadnjih nekoliko godina napravilo višenego u pola stoljeća. No, najveći problem je što mještani nikako ne mogu dočekati izgradnju kanalizacijske mreže, zaobilaznice i konačno uređenje obalnog pojasa. – Svakim danom uvjeti života su sve bolji, samo što mi sve brže starimo, kažu nam mještanke okupljene u blizini mjesne crkvice Sv. Petra, na malom trgu kojeg nemilosrdno presijeca Jadranska magistrala, koja je, osim što je donijela prosperitet, nažalost i mnoge obitelji zavila u crno.
Preko 200 vikendica Sveti Petar na moru zvao od 1941. godine Krmčina. Na temelju Statuta općine Biograd od 17. prosinca 1992. naselju Krmčina izmijenjen naziv u Sv. Petar na moru. Spominje se već 1607. godine, a kao župa 1681. godine (Bianch). Prema glagoljaškim maticama bila su joj podložna sela od Zadra prema Biogradu. Ima kapelicu Sv. Petra, apostola, s oltarom naslovnika i krstionicu. Župi Turanj pripadaju naselja Sv. Petar (Krmčina) i Sikovo.Danas se u naselju nalazi osamdesetak kuća u kojima obitava oko 300 žitelja. Od toga su dvije ili tri obitelji Jureša, 15-petnaestak Jurišića, a sve ostalo su Colići. Vikendica ima preko 200. Kad ih se pita gdje se nalazi njihovo malo mjesto, žitelji znaju dati tri različita odgovora: između Tustice i Turnja, ispod brda zvano Brdo, ili uz Jadransku magistralu naslonjenu na Pašmanski kanal. Ima onih koji će reći da žive u Kaliforniji, jer imaju svoj Beverly Hills na Tustici prepunoj vikendica, bazena i fontana, a Sunset Beach im je vikend naselje Rovanj.Na plažu je lakše doći padobranom i brodom nego pješice, što u šali što u zbilji govore nam sugovornici.
Zoline “mudante” Pored kristalno čistog mora, koje je jedno od jačih aduta mjesta, tu su i plaže (Rovanj, Portina, Fer, Kod bunara, Kraljićka, Punta, Novo naselje), koje svake godine poprimaju sve ljepši i primamljivi izgled. Međutim, osim novouređene plaže kod svetopetarskog novog naselja na ulazu iz pravca Zadra, do većine površina uz obalni pojas i plaže u Sv. Petru može se doći tek uskim puteljcima, na Rovanj još teže. Bilo kako bilo, Mjesnom odboru Sv. Petar, Općini Sv. Filip i Jakov i Turističkoj zajednici predstoji još puno zajedničkog i strpljivog rada. Jedini lijek je, tvrde sugovornici, DPU uređenja obalnog pojasa i “zasukavanje” rukava, kako svetopetarskih tako i onih u općinskoj upravi kako bi se ovo svaštarenje i samovolja zaustavila i koliko-toliko sanirala, jer je ovo naselje sasvim okrenuto moru i turizmu, uvjereni su i Colići i Jurišići.Ovdje su se sušile i “mudante” jednog od najpoznatijih svjetskih književnika, romanopisca i osnivača naturalističkog pravca Francuza Emila Zole (1840. – 1902.) po majci Colića, koji se igrom slučaja rodio u kamenoj kući ispod crkvice Sv. Petra. U braku nije imao djece. Možda je i to jedan od uroka, jer se po selu gotovo nigdje na tiramolu ne vidi dječja roba kako se suši. U obnovljenoj zgradi područne škole od prvog do četvrtog razreda ide tek 7 učenika. Zato imamo puno više momaka, doznajemo od nazočnih na trgu kod popularnog Koledišta.
Dobra pozicija U sveobuhvatnu provedbu sustava odvodnje Biogradske rivijere – Drage, Pakoštane, Biograd, Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar – uložit će se više od 100 milijuna kuna. Izgradnja kanalizacijskog sustava s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda s odgovarajućim stupnjem pročišćavanja i dispozicijom otpadne vode s podmorskim ispustom u Pašmanski kanal, otvara daljnju perspektivu razvoja, uz očuvanje čovjekovog okoliša i stvaranje uvjeta za zdraviji život.Za suvremene turiste privlačni su kvalitetan smještaj, zabava, razni sadržaji, usluge i prijevoz. Sunce, jeftin i smiren život bili su dovoljni za potpun užitak prijeratnih turista. No, sada je situacija puno drugačija. Trebalo je vremena da se goste podsjeti da je ovo izuzetno atraktivan prostor koji pruža velik izbor mogućnosti za odmor.U blizini nam je autocesta, zračna i trajektna luka, tritisućljetni Zadar, nacionalni i parkovi prirode. Sa zaleđem, Velebitom, kanjonom Zrmanje i plažama mjesto predstavlja idealno odredište za aktivan, pa čak i avanturistički odmor. Doista, živimo u Bogom danom prostoru, naglašavaju naši sugovornici dodajući kako osim nekoliko kafića i restorana imaju i mali hotel te čak dvije sale za vjenčavanje.Sveti Petar će u budućnosti, ne tako dalekoj, svi nazivati zadarskom Opatijom ili Beverly Hillsom. Da se ovo lijepo mjesto brzo razvija, uvjerili smo se tijekom našeg boravka u malom San Pedru ovog vikenda.