Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Humanitarna akcija za pomoć obitelji Matošić

Autor: Velimir Brkić

13.04.2009. 22:00
Humanitarna akcija za pomoć obitelji Matošić

Foto: Velimir BRKIĆ



Mještani Raštana Donjih i Raštana Gornjih u samo nekoliko sati uspjeli su skupiti pet tisuća kuna i dvadeset minuta do zatvaranja trgovina na Veliku subotu otići u Zadar gdje su kupili puna kolica hrane i kućnih potrepština s kojima su otišli šesteročlanoj obitelji Svete i Nade Matošić u zaselak Otovac u Popovićima kod Benkovca. Zajedno s poklonima u hrani uručili su im i tisuću kuna.
Obitelj Matošić, Sveto (54), Nada (46), Martina (14), Ivana (11), Josip (10) i 10-mjesečni Ante pokušava preživjeti s nešto više od 1.500 kuna mjesečno. Da bi stvari bile još teže, 10-godišnji Josip je početkom godine teško ranjen uslijed eksplozije petarde, takozvane “magnumke” zbog čega mu je potrebna hitna operacija kako bi mu se spasilo oko.
Bez hladnjaka, televizije, računala, automobila, motocikla, bicikla, bez mesa pa čak i dječje hrane neophodne za najmlađeg sina Antu, Matošići žive u 30 metara kvadratnih životnog prostora.
Odlikašica unatoč neimaštini
Njih šestero je u maloj kuhinji i sobici. Šestero gladnih usta kojima je jednog dana glavno jelo pogačica od brašna i vode, a drugog po jedno jaje. Unatoč teškim uvjetima u kojima žive, njihova najstarija kćer Martina je odlikašica u sedmom razredu škole u Benkovcu.
Humanitarnu akciju su pokrenuli Marin Katuša, Marin Buovac i Denis Galešić doznavši da obitelj Matošić na blagdanskom stolu za Uskrs neće imati ništa od onoga uobičajenog za ovaj veliki blagdan, poput neizostavnog mesa. Meso su Matošići na obiteljskom stolu od Božića ionako imali tek dva ili tri puta.
– U vrlo kratkom vremenu alarmirali smo sumještane do kojih smo uspjeli doći, jer nam se žurilo da se ne zatvore trgovine. Osim spoznaje da za najveći i najvažniji kršćanski blagdan Uskrs neće imati ni trunke mesa za jelo, dodatno nas je dirnula i motivirala teška borba za oči i vid za malog Josipa. Zabrinuti roditelji ne znaju kako će s njim u Zagreb na zahtjevnu operaciju oka, jer nemaju ni za autobusnu kartu do Zadra za česte preglede kod okulista.
Iako ponosni, Sveto i Nada rado su primili pomoć dobrih ljudi.
– Suprug mi ne radi nigdje, a ja radim samo pola satnice tu u mjesnoj školi kao čistačica gdje dobijem svega 1.500 kuna. Uz to primamo još nešto dječjeg doplatka i to nam je sve. Od toga živimo naš šestero, rekla nam je Nada Matošić, dok je njen suprug Sveto negdje čuvao manje stado tuđih koza kako bi jednog dana za plaću mogao dobiti jare.
Molitva za Josipa
– Imamo četvero djece kojima je potrebna pomoć. Unatoč neimaštini sve smo podredili njima. Izdržat ćemo i bez hrane i bez novca samo da se spase oči mog Josipa. Tko zna što će nam biti sa sinom. Suprug je rekao da će prodati i bubreg ako treba kako bi ga spasio. Nama je sada najpotrebnije zdravlje i molitva za našeg Josipa, zaželjela je Nada na rubu suza dodavši kako im je Grad Benkovac u više navrata pomagao.
I Nada i njen suprug Sveto sudionici su Domovinskog rata. Sveto se u Hrvatsku vojsku uključio na samom početku. Ostao je sve do kraja, dok je Nada u vojsci bila tri godine. Niti jedno od njih nema vojnu mirovinu niti ikakvu pomoć ili braniteljske privilegije.
Majci četvero malodobne djece, dok je s nama razgovarala krenule su suze na oči. Iako ponosna, suze nije mogla sakriti. Nitko od nje to nije ni tražio. Samo joj je dano obećanje kako će Raštančani i Zadarski list uvijek biti na pomoći.
 


 POMOZIMO JOSIPU VRATITI VID


Desetogodišnji Josip oporavlja se te je još uvijek neizvjesno hoće li na teško ozlijeđeno oko moći vidjeti. Neophodno je potrebna zahtjevna i skupa operacija oka u Zagrebu. Ova topla i skromna šesteročlana obitelj živi od svega nešto više od 1.500 kuna mjesečno. Svi oni koji mogu i žele pomoći Josipu i njegovim roditeljima mogu to učiniti uplatom na račun kod Hrvatske poštanske banke: Nada Matošić – 3207844787. Dakako, i osobno kod obitelji Matošić u zaselku Otovac u Popovićima kod Benkovca.