Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Juričinu zatvorska kazna od 2 godine i 9 mjeseci

Autor: Suzana Bandić

13.04.2009. 22:00
Juričinu zatvorska kazna od 2 godine i 9 mjeseci


Juričin je nepravomoćnom presudom osuđen na šest godina zatvora zbog posjedovanja i namjere preprodaje 1,5 kilograma heroina. Vrhovni sud poništio je tu presudu i zatražio ponovno suđenje te je Juričin osuđen na dvije godine i devet mjeseci zatvora


Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu Gorkiju Juričinu (51), umirovljenom časniku HV-a iz Zadra kojom je on 10. lipnja prošle godine u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i devet mjeseci zbog pomaganja glavnom, ali policiji i sudu nepoznatom počinitelju u preuzimanju, skrivanju i prodaji oko 1,5 kilograma heroina te ilegalnog posjeda oružja.
Naime, Vrhovni sud Republike Hrvatske u svibnju je prošle godine ukinuo presudu Županijskog suda kojom je u prosincu 2007. godine Juričin nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog posjedovanja i namjere preprodaje 1,5 kilograma heroina, a kao razlog svojoj odluci Vrhovni sud je naveo “pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje” te je naložio ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem kojim je, umjesto ranije Borisa Radmana, predsjedao Vladimir Mikolčević.
Podsjetimo, sudac Mikolčević je svoju odluku obrazložio činjenicom da u provedenim vještačenjima nije bilo materijalnih dokaza, odnosno tragova koji bi okrivljenog Gorkija Juričina doveli u vezu s drogom nađenom u kući njegove pokojne majke u Sukošanu.
Međutim, Sudsko vijeće Juričina je ipak proglasilo krivim jer je, kako su obrazložili, pomagao glavnom počinitelju u počinjenju kaznenog djela, a tu su odluku temeljili na utvrđenim činjenicama tijekom dokaznog postupka i iz samog svjedočenja okrivljenika prema kojemu je neupitno da je on davao ključeve osobi koju je znao samo po imenu Satko i koja je tu kuću koristila kao skladište, “depo” za skrivanje i čuvanje droge. Za te je usluge Juričin dobivao naknadu od 200 do 300 eura. Sudsko vijeće je zaključilo kako je, omogućavajući takvo deponiranje, pomagao glavnom počinitelju.
Ipak, Sudsko je vijeće prilikom izricanja presude vodilo računa o otegotnim i olakotnim okolnostima pri odmjeravanju visine zatvorske kazne. Tako je u otežavajuće okolnosti Vijeće cijenilo količinu heroina i vrlo visoku čistoću, dok se u one olakotne ubrojila činjenica da Gorki Juričin nikada ranije nije bio osuđivan, da je otac troje djece te njegova životna dob. Stoga mu je sudac Mikolčević izričući presudu ujedno i ukinuo pritvor obrazlažući kako ne postoji opasnost da bi Juričin ponovio kazneno djelo.
Juričina je, podsjećamo, optužnica prvotno teretila da je od listopada 2006. pa do travnja 2007. godine dvaput preuzimao i skrivao veće količine heroina u obiteljskoj kući u Sukošanu. U toj kući u Sukošanu akcijom USKOK-a te PU zadarske i PU zagrebačke, prije godinu i mjesec dana pronađen je kilogram i pol heroina, skriven u potkrovlju kuće.