Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Plin u Zadarskoj županiji 2011. godine

Autor: Ivana Burica

13.04.2009. 22:00
Plin u Zadarskoj županiji 2011. godine


Cijena priključka za kućanstva, uslužni sektor i industriju iznosit će 0 kuna uključujući i postavljanje priključka te montažu posebnog mjernog uređaja. Uvjet za to je da svaki korisnik priključka u prve dvije godine potroši 700 kubika plina, što bi prema sadašnjoj cijeni od 3 kune po kubiku bilo 2.100 kuna u dvije godine


Društvo EVN AG iz austrijskog Enzensdorfa dobilo je tridesetogodišnju koncesiju za izgradnju 1. faze distribucijskog sustava plinovoda i distribuciju plina na dijelu Zadarske županije – gradovi Zadar, Biograd i dio Benkovca.
Odluka je donesena na sjednici Skupštine Zadarske županije s 21 glasom za te sa sedam suzdržanih.
Odluka o davanju koncesije bila je jedina točka dnevnog reda sjednice, a župan Stipe Zrilić je u uvodu naglasio da je riječ o jednoj od najznačajnijih odluka koju će Skupština donijeti u aktualnom sazivu.
Prvi natječaj otkrio karte
– EVN AG jedina je tvrtka koja se javila na 2. natječaj za dodjelu koncesije, a razloge koji su prema mojim promišljanjima doveli do toga već sam navodio. Prvi razlog vidim u financijskoj krizi, drugi je energetska kriza koja je ove zime pogodila i Hrvatsku, a kao treći razlog navodio sam činjenicu da su na prvom natječaju otvorene karte. Naime, već tada se vidjelo tko je tko i koliko ima šanse, kazao je župan Stipe Zrilić.
Prvi se za raspravu javio Ante Vodopija (SDP) koji je napomenuo da je prihvaćanje ponude jedinog ponuđača upitno, ali isto tako treba imati na umu da se, ako se ova ponuda sada ne bi prihvatila, na sljedeći natječaj vjerojatno se ne bi javio niti jedan ponuđač.
– Zašto nema pristanka Hrvatske regulatorne agencije? Tu se navodi da je dokument najvećim dijelom pregledan. Je li pregledan? Što to znači? Manjka i obrazloženje bodovnog sustava, a u tekstu mnoge crtice ostaju prazne. Nadalje, u analizi se mnoge stvari ponavljaju. Ovdje je riječ o preskupom i preznačajnom projektu da bi te i još mnoge stvari bile nedorečene, mišljenja je Vodopija.
Vodopijinog stranačkog kolegu Antu Sikirića zanimalo je jesu li lokacijska i građevinska dozvola preduvjeti za dobivanje priključka na plin, a Svetko Šarić, također SDP, je izrazio sumnju da se krši zakon time što se odabire jedini ponuđač koji se prijavio na natječaj, konkretno Zakon o javnoj nabavi.
Pionirski pothvat za Dalmaciju
Župan Stipe Zrilić napomenuo je da ponuda EVN AG-a ispisana na 931 stranici te da je ona vijećnicima mogla biti predočena samo u skraćenom obliku. Svakako, svatko tko želi može doći u Upravni odjel za prostorno uređenje i detaljno pregledati dokument. Župan Zrilić je napomenuo da je Zadarska županija prva dalmatinska županija u koju dolazi plin i da to nije zahvaljujući njenom geografskom položaju, već aktivnosti njenih čelnika. Što se tiče kolizije sa zakonom o javnoj nabavi, Zrilić je kazao da se na ovaj postupak primjenjuje Zakon o koncesijama, a ne zakon o javnoj nabavi. Potvrda Hrvatske regulatorne agencije u ovoj fazi postupka nije neophodna, a što se tiče primjedbi o skupoći projekta, odnosno o prevelikom finacijskom zalogaju o kojem treba jako pažljivo promišljati, župan je podsjetio da izgradnju plinovoda vrijednu oko 180 milijuna kuna ne financira Županija, već investitor.
Podsjetimo da je rok završetka radova dvije godine. Cijena priključka za kućanstva, uslužni sektor i industriju iznosit će 0 kuna, uključujući i postavljanje priključka te montažu posebnog mjernog uređaja. Uvjet za to je da svaki korisnik priključka u prve dvije godine potroši 700 kubika plina, što bi prema sadašnjoj cijeni od 3 kune po kubiku bilo 2.100 kuna u dvije godine. Početak radova bit će omogućen kada Plinacro završi svoj dio radova na magistralnom, a prema nekim procjenama plin će u Zadru, Biogradu i Benkovcu poteći najvjerojatnije tijekom 2011. godine.
Predviđeni broj priključaka je 25.000, a predviđeni kapacitet distribucijskog sustava je 48,3 milijuna kubičnih metara godišnje.


 VIJEĆNICI ODUŠEVLJENI VIĐENIM




Za govornicu je došlo svih pet vijećnika iz različitih stranaka koji su prije poništenja prvog natječaja obišli tvrtke u Riminiju i Enzensdorfu – Željko Šoša, Mirko Šileš, Šime Fabijanić, Ivica Kostović i Nediljko Žunić.
Oni su svi istaknuli svoje oduševljenje onim što su vidjeli prigodom posjeta austrijskoj tvrtki te istaknuli da su sva petorica bili jedinstveni u uvjerenju da je austrijski ponuđač izuzetno kvalitetan i ozbiljan.