Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stiže voda na Vrgadu

Autor: Ivana Burica

13.04.2009. 22:00
Stiže voda na Vrgadu

Foto: Zvonko KUCELIN



Aktualni sat Skupštine Zadarske županije otvoren je pitanjem SDP-ovog vijećnika Šime Fabijanića koji je predsjednika Povjerenstva za granice pomorskog dobra Olivia Meštrovića pitao tko je angažirao Juru Sabalića i njegovu trvtku Geo-prizma da izradi parcelacijski elaborat za predio Lokunja u Pagu i kako je moguće da se tolerira da Sabalić “u elaboratu primjenjuje svoje poznate poučke – a ti su da je metar dužni, cirka metra dužni, metar puta metar nije metar kvadratni, već cirka metra kvadratni, a mjerilo 1:1000, cirka 1:1000”.
Tortura na Lokunji
– Geodezija je koliko znam egzaktna znanost. Geodetska podloga ne odgovara stanju na terenu, to je neko treće stanje. Građani će poduzeti korake da se Sabaliću oduzme licenca, kazao je Fabijanić koji je, kako je naglasio, svoje pitanje uputio kao građanin, zatim uime inspekcija i policije koji su na Lokunji morali intervenirati nekad i u tri sata ujutro budući da su građani na Lokunji prema njegovim riječima trpjeli razne torture, uključujući i kamenovanje kuća pa i prijetnje dizanjem kuća u zrak. Sabalić je prema Fabijanićevim riječima upleten u mnoge nezakonite radnje, a svojim je geodetskim podlogama situaciju na Lokunji doveo do neprepoznatljivosti.
Predsjednik Povjerenstva za granice pomorskog dobra Olivio Meštrović kazao je da mu nije jasno zašto je Fabijanić pitanje uputio upravo njemu te da Povjerenstvo čini sedam osoba. Ovo je tijelo, rekao je Meštrović, dosad izradilo prijedlog granica pomorskog dobra za 400-tinjak kilometara obalne crte od ukupno 1350 kilometara obale u Zadarskoj županiji.
– Ne mislim da je Povjerenstvo učinilo bilo kakav previd. Sabalić je ovlašten za izradu parcelacijskih elaborata od Državne geodetske uprave, kazao je Meštrović.
Sušno ljeto na Vrgadi
Sutjeska Mišak (SDP) pitala je zašto vijećnicima na sjednici nisu dostavljeni odgovori na pitanja s prethodne sjednice te je opetovano opozorila na probleme na otoku Vrgadi. Ovaj put je naglasak stavila na vodoopskrbu napomenuvši da stiže ljeto, a Vrgadini i dalje nemaju vodu.
– U svojem sam im stilu dala ideju da uzmu nekoliko bačava i da odu u Pakoštane u dvorište aktulanog načelnika te da, kad ovaj usne snom pravednika, napune bačve u njegovom dvorištu. Vrgadini su bijesni i za dobro njihovo, načelnika i svih nas dogovorite se oko vode što prije, poručila je Mišak te je iskoristila priliku da zahvali svima koji su je u protekle četiri godine “slušali i gledali”.
Zašto nisu stigli odgovori na pitanja s prethodne sjednice pitala je i Sabina Glasovac (SDP) koja je ponovila svoje pitanje u svezi iznosa za naknade vijećnicima, poglavarima i članovima odbora koji je u 2008. godini u odnosu na 2007. godinu bio udvostručen.
– U čijim je džepovima završio taj iznos, pitala je Glasovac.
Pravo na vijećničko pitanje iskoristio je i predsjednik Županijske skupštine Stanko Zrilić koji se osvrnuo na tekst koji je u jednom dnevnom listu objavljen na Uskrs i koji ga je, kako je rekao, prenerazio i uništio blagdane. U tekstu je bilo riječi o neučinkovitosti ispostave Upravnog odjela za provedbu dokumenta prostornog uređenja i gradnje u Biogradu gdje navodno od 72 zahtjeva za lokacijskim dozvolama nije riješen niti jedan.
– Zanima me koliko će trebati vremena da se ovo riješi, jer dok se ne riješi ja neću moći spavati. Pitanje postavljam županu koji je častan čovjek i kojemu se ne može pripisati ni pogodovanje ni korupcija, a ni neznanje, pitao je predsjednik svog prezimenjaka župana Zrilića.
Nezavisnog vijećnika Marijana Tomca zanimalo je krši li se statut s obzirom na činjenicu da se 15. travnja raspušta Županijska skupština, a da se 16. travnja održava svečana sjednica Skupštine.
Isprika svima koji čekaju dozvole
Zadarski župan Stipe Zrilić je, što se tiče održavanja svečane sjednice 16. travnja, izrazio uvjerenje da se time ne krši statut, a obzirom na nedostavljene odgovore na pitanja s prethodne sjednice pojasnio je da je jednostavno riječ o nedostatnom vremenu za prikupljanje svih odgovora te se ispričao vijećnicima.
– Što se tiče Vrgade, voda će tamo stići. Sredstva su osigurana i uskoro se ide u postupak javne nabave. Kada je o razlici u sredstvima za naknade riječ, ona se odnosi na uvođenje naknada za predstavnike nacionalnih manjina. Što se tiče ispostave u Biogradu, tekst u dnevnim novinama nisam čitao, ali smo na rad djelatnika u Biogradu već imali primjedbi. Ispričavam se svima koji čekaju lokacijske i građevinske dozvole. Upravni odjel osnovan je prošle godine i tek je sada ekipiran u potunosti te je s početnih 12 došao na 32 djelatnika. Odjel sada ima kadrovsku bazu koja će, nadam se, moći bolje rješavati ove probleme, mišljenja je Stipe Zrilić.