Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Bez certifikata, bez cigareta

Autor: Anita Ćustić

13.04.2010. 22:00
Bez certifikata, bez cigareta

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ne bih rekao da su ti podaci zabranjeni, nego su mnogi vlasnici cafe barova Ministarstvu podnijeli zahtjev za ugradnjom odgovarajućeg ventilacijskog sustava, no još uvijek ga nisu svi ugradili. Mnogi koji jesu još uvijek čekaju certifikat bez kojeg u svom objektu ne smiju dopustiti pušenje, pojasnio je Ante Lukašić
Rok prilagodbe ugostiteljskih objekata za pušačka mjesta istekao je prije nekoliko dana, a iako se broj caffe barova na području Zadarske županije koji su odlučili biti privlačni i pušačima iz dana u dan povećava, još uvijek se ne zna koji su to objekti konkretno.
Poznato je, dakle, da prema odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda svi ugostiteljski objekti mogu imati prostor za pušenje, no veličina takvog prostora mora biti minimalno 10 četvornih metara te smije zauzimati maksimalno 20 posto prostora. Isto tako, svi objekti koji isključivo uslužuju piće čiji prostor ne prelazi veličinu od 50 kvadrata, mogu svoj objekt prozvati pušačkim prostorom.
Trošak ugostitelja
Naravno, sve ovo vrijedi tek uz pravovaljano rješenje uz uvjet zadovoljavanja svih propisanih tehničkih uvjeta, odnosno ugrađen zakonom propisan ventilacijski sustav, kao i sustav za filtriranje zraka. Pa iako se nagađalo da će, budu li htjeli ostati pušački te svoje prostore prilagoditi, ugostitelji trpjeti znatne izdatke, zbog čega će većina odustati od ovog ulaganja, među zadarskim ugostiteljima situacija nije takva. Većina njih je, naime, odgovarajući sustav ventilacije već ugradila, a zasad se nagađa da ih je u gradu 13, dok je službena informacija čak i u Ministarstvu zdravstva, koje im je izdalo potrebne dozvole, tajna. Stoga Zadrani koji uz piće i dalje žele uživati u ovom poroku jedino usmenom predajom mogu saznati gdje i dalje mogu pušiti. Iako je mnogima nejasno zašto je ova informacija zabranjena, jer objava imena cafe barova u kojima se može pušiti tim bi objektima poslužila i kao besplatna reklama, Ante Lukašić, predsjednik Ceha ugostitelja Zadarske županije, pojašnjava da nije riječ o zabrani nego o pomalo širokom pojmu “pušačkih prostora”.
– Ne bih rekao da su ti podaci zabranjeni, nego su mnogi vlasnici cafe barova Ministarstvu podnijeli zahtjev za ugradnjom odgovarajućeg ventilacijskog sustava, no još uvijek ga nisu svi ugradili. Mnogi koji jesu još uvijek čekaju certifikat bez kojeg u svom objektu ne smiju dopustiti pušenje. Stoga se ti podaci iz dana u dan mijenjaju, jer novi zahtjevi konstantno stižu, dok se i novi certifikati svakodnevno izdaju. Mi kao Obrtnička komora s tim podacima ne raspolažemo jer nam ne trebaju, kazao je Lukašić, naglasivši da će pušači unatoč ovoj nepoznanici vrlo lako utvrditi u kojim se objektima smije pušiti.
Inspekcija obilazila kafiće
Naime, osim što su u njima na stolovima vidljive pepeljare, moraju imati i zelenu naljepnicu na kojoj piše da je riječ o pušačkom prostoru te na zidovima propagandne plakate o posljedicama pušenja.
Osim toga, naglašava Lukašić, nakon što prođe ovo razdoblje u kojem još uvijek traje podnošenje zahtjeva te izdavanje certifikata o ispravnosti ventilacijskog sustava, svi oni pušački barovi rado će se i sami reklamirati. Kako kaže, s obzirom da je Ministarstvo zdravstva sada zatrpano zahtjevima, proces je pomalo usporen. Poznato je da je, nakon što je od subote u cafe barovima i restoranima ponovno zabranjeno pušenje, inspekcija obavila nadzor u 921 ugostiteljskom objektu diljem Hrvatske te su izrečene i naplaćene 22 kazne, a u osam će slučajeva biti podnesen optužni prijedlog. Kako navodi Lukašić, iz tih je podataka vidljivo da se velika većina objekata pridržava novih pravila te zasad nije upoznat niti s jednim slučajem kažnjavanja nekog od zadarskih vlasnika.
Za one koji ne znaju, do otvorenja sunčanih terasa, pušiti se sada sigurno može u cafe barovima: Arkada, 72, Borgo, Tony i Zodiac na Poluotoku te Šiljo na Bulevaru, Popaj na Kolovarima i Guam u Diklu.