Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Humanitarna akcija za obnovu crkve Sv. Kuzme i Damjana

Autor: Velimir Brkić

13.04.2010. 22:00
Humanitarna akcija za obnovu crkve Sv. Kuzme i Damjana

Foto: Velimir BRKIĆ



Pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Općine Pašman a u organizaciji Mjesnog odbora, Župnog vijeća i Športskog ribolovnog društva “Škrpina” u petak i subotu u Banju na otoku Pašmanu održava se sportska, kulturno-umjetnička i gastronomska manifestacija “Banj 2010”. Sav prihod od ove manifestacije koja se održava podno 170 metara visokog vrha Bokolje namijenjen je obnovi mjesne crkve Sv. Kuzme i Damjana iz 1356. godine, obznanjeno je na konferenciji za medije održanoj u rustikalnom ambijentu konobe Griblja u Sukošanu.
Na konferenciji koju je vodila urednica-novinarka biogradskog radija BnM Branka Pelicarić nazočila je predsjednica MO Banj Jagoda Blagdanić, predsjednik ŠRD “Škarpina” Duško Kraljev i domaćin Renato Kraljev, svi iz Banja čiji spomen datira iz 1265. godine.
– Dani Banja započeli su održavanjem međunarodne likovne kolonije. U petak nakon otvaranja izložbe u prostorijama MO Banj s početkom u 19 sati u prostoru crkve Sv. Kuzme i Damjana održava se “Večer dalmatinske pisme” na kojoj će nastupiti ženske klape Libar i Karmel te muške klape Cantus, Biograd i Pakoštane uz nastup pjesnika Slavka Govorčina, Tomislava Marijana Bilosnića, Voju Maneva i Trajču Kacarova. Cijeli program vodi Branka Pelicarić. Potom je uz obilje dobre spize i pića po popularnoj cijeni od 10 kuna pučko veselje do jutra, najavila je Jagoda Blagdanić.
Za prijevoz do Banja mogu se koristiti redovne trajektne linije od Zadra do Preka i od Biograda do Tkona. Zadnji trajekt iz Preka za Zadar vozi u 23.30 sati, a prvi ujutro u 5.30 sati. U petak iz rive u Sukošanu brod za Banj polazi u 17.30 sati, dok katamaran iz Biogradu za Tkon u subotu polazi ujutro u 7 sati, uz osiguran povratak. Inače, za vrijeme se ne bi trebalo previše brinuti, jer tu je i spomenuti poznati meteorolog Duško Kraljev, koji ne sumnja u dobru atmosferu koja će biti na dvodnevnoj humanitarnoj manifestaciji.
– U subotu s početkom u 9 sati započinje natjecanje u sportskom ribolovu za koje se prijavilo 75 natjecatelja. Podjela nagrada uz nastup mažoretkinja otoka Pašmana i Ugljana započinje u 13 sati, poručio je Duško Kraljev čiji ŠRD  “Škarpina” broji 158 članova, od toga 20 osmoškolaca i srednjoškolaca iz Banja.
Potom će se održati regata u brodovima na vesla te spektakularno potezanje konopa između banjskih žena, “Banjke” protiv “Banjskih nevista” i obratno.
– U subotu s početkom u 18 sati započinje manifestacija “Poznati kuhaju tradicionalna jela otoka Pašmana” koja će pripremiti pet poznatih osoba iz javnog života. Osim što će to biti “najveća teća na Jadranu” jelo neka ipak ostane slasna tajna. Uz bendove New age i SMF (“Ajme meni nije mi dobro”) nastupit će i poznati komičar Željko Pervan, najavio je Renato Kraljev proslavljeni zadarski kuhar, predsjednik Udruženja kuhara i Kuhar godine u akciji Čovjek ključ uspjeha u turizmu Hrvatske turističke zajednice.
Riječ je o akciji prikupljanja donacije za uređenje unutrašnjosti crkve Sv. Kuzme i Damjana u Banju. Do sada su mještani sami svojom snagom, voljom i financijskim sredstvima uspjeli sanirati fasadu i oko crkve, ali onaj unutarnji dio ostao je i dalje u derutnom stanju, jer to je ipak dosta skupa investicija, koju sami mještani  ne mogu platiti. Proteklog ljeta organizirali su i koncert Luke Nižetića.
– Osnovna ideja je da se okupi što veći broj ljudi u Banju, te kupnjom obroka i pića doniranih od sponzora, a koji će biti ponuđeni tijekom dvodnevne manifestacije, pokuša skupiti barem dio sredstava za nastavak uređenja crkve. Novčana sredstva će se moći donirati i preko uplatnica koje će biti dostupna tijekom manifestacije, poručila je Blagdanić pozivajući sve zainteresirane otočane i žitelje s kopna koji vole dobru zabavu, sa notom humanizma, da se priključe akciji i manifestaciji u petak i subotu.