Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kriza udara i smanjuje obrtništvo

Autor: Damir Maričić

13.04.2010. 22:00
Kriza udara i smanjuje obrtništvo

Foto: Vedran SITNICA



Udruženje obrtnika Zadar održalo je sinoć Skupštinu pod predsjedanjem novog Predsjednika Mladena Malte, a na kojoj je usvojeno Izvješće o radu u prethodnoj godini, kao i godišnji financijski obračun.
U opsežnom izvješću o radu na početak je stavljen prikaz broja obrtnika u Zadru, a što odgovora dramatici vremena u kojem se obrtnici u općoj krizi u zemlji nalaze u vrlo teškim prilikama.
Uglavnom, zadarski su obrtnici gotovo puno desetljeće od rata bilježili izniman rast spašavajući time i socijalne i gospodarske prilike u Zadru, u vremenu masovnog nestajanja tradicionalnih tvrtki, čak i cijelih grana. No, taj je trend prekinut već 2005. godine u trenutku kada je Udruženje Zadar brojalo najviše članova ikad, odnosno 4.229 obrta. Od tada je pad konstantan, a prethodnu 2009. kriznu godinu registrirano je djelovalo 3.669 obrta.
Ovome je dodan i Finin podatak o kretanju insolventnosti, a ona je strašna jer je čak 2.100 obrta krajem 2009. dočekalo s blokiranim računima. Stručna služba Udruženja navela je i sve podatke o svom radu u kojem broj upita i obraćanja obrtnika konstantno raste.
Rad Udruženja temeljito se provodi kroz sekcije i odbore, odnosno radna tijela, a njih je u prethodnoj godini bilo 83 s dominacijom rada sekcija.
Posebna pažnja posvećena je organizaciji niza skupova i predstavljanja na kojima su obrtnici dobili najdirektnije informacije o poduzetničkim kreditima, poticajnim mjerama, načinima aplikacija na fondove i slično, a također se razvija i edukativna djelatnost koja cilja prema stvaranju Edukacijskog centra. Niz tečajeva se kontinuirano provodi. Navedene su manifestacije od Adventa u Zadru, sajma Intelecta, festivala vjenčanja, učešća u Sajmu Constructa, Sajmu poslova Zadarske županije, Dani sunca, Naši mali gušti…
Stipe Knežević, dosadašnji predsjednik Udruženja, a sada Predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, ocjenjujući rad kazao je kako je posebno dužan zahvaliti stručnim službama, posebice tajnici Udruženja Ranati Marušić, koja prima pohvale nadležnih i niza ustanova za zastupanje interesa obrtnika.
Potom su podnesena izvješća o radu po Sekcijama, a osam ih je koje zastupaju zasebne struke i čine okosnicu aktivnosti obrtnika. Održale su preko 50 sjednica.
Osim izvješća Dragan Brzoja otvorio je i pitanje svog statusa, odnosno članstva u Upravnom odboru i zastupanje prijevoznika koje treba potvrditi Skupština.
U financijskom dijelu Udruženje je u 2009. imalo prihod od 1,590.000 kuna i rashod od približno 1,4 milijuna kuna. Prihodi se blago smanjuju, dok su rashodi smanjeni.
35, 25, 18 kuna je podjela paušalnog dijela komorskog doprinosa između Udruženja Zadar, Obrtničke komore Zadarske županije i HOK-e, a raspravljalo se što s onih 35 kuna Udruženja Zadar. Zadarsko udruženje ima taj dio doprinosa među najnižim u zemlji te se smatra da ga ne treba smanjiti, a u svrhu zadržavanja djelatnosti.


 PROSVJED OBRTNIKA?


Kriza udara na obrtništvo, svi imaju sindikate, udruženja i sl., a na ovom udruženju i obrtničkim komorama je braniti interese upravo obrtnika. Posebno je to naveo Dubravko Milin istaknuvši podneseno traženje smanjenja najma, poreza, oslobađanje niza drugih troškova i davanja Gradu Zadru, a nakon sastanka kojem su nazočili i najviši predstavnici Grada Zadra i drugih vlasti.
– Ako ne bude udovoljeno našim potrebama ili dijelu njih, onda ćemo i mi morati naći način za prosvjed i jasno zastupanje interesa svog članstva poput radnika, zaključio je Milin najavljujući moguće prosvjedne akcije ugostitelja u Zadru.