Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nastavak radova na Poliklinici za dva-tri mjeseca

Autor: Teuta Babajko Jamičić

13.04.2010. 22:00
Nastavak radova na Poliklinici za dva-tri mjeseca

Foto: Filip BRALA



Sutra bi iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi trebala stići i službena potvrda o nastavku radova na Poliklinici na zadarskoj Relji, gdje su radovi zaustavljeni krajem rujna prošle godine, dakle prije sedam mjeseci. To je najavio dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, na današnjoj konferenciji za novinare kojoj su nazočili i Grozdana Perić, predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zadar i dr. Dražen Zekanović, pomoćnik ravnatelja.
Dr. Nakić je pojasnio kako je za nastavak radova nužno preprojektirati glavni projekt, o čemu se danas treba očitovati projektant “Prograding” i izvođač radova splitska tvrtka “Alkom”. Ukoliko oni danas prihvate ponudu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, bez probijanja vrijednosti investicije, koja iznosi 145 milijuna kuna, radovi na zadarskoj Poliklinici nastavit će se za dva, tri mjeseca.
– Na sastanku u Ministarstvu zdravstva i socijalne srbi postignut je dogovor o nastavku radova na zadarskoj Poliklinici. Preduvjet za to je preprojektiranje glavnog projekta, što je predložio neovisni građevinski vještak u svojemu izvješću kako bi se u budućnosti izbjegli mogući problemi prilikom nastavka gradnje Poliklinike na zadarskoj Relji. Kad se otklone problemi koje je građevinski vještak uočio na projektu, izvođač, splitska tvrtka “Alkom”, nastavit će s radovima na Poliklinici, što se može očekivati za dva do tri mjeseca, govori dr. Nakić, ističući kako zbog zaustavljanja radova neminovno je probijanje rokova, no u konačnici je najvažnije da se dobije kvalitetan i funkcionalan objekt koji će služiti zadarskoj Općoj bolnici i Zavodu za javno zdravstvo Zadar.
Podsjetimo, radovi na Poliklinici na zadarskoj Relji, obustavljeni su 25. rujna prošle godine na zbog sumnje u nepoštivanje ugovora između Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i tvrtke “Alkom” iz Splita. Nakon toga, Ministarstvo zdravstva zatražilo je mišljenje Državnog odvjetništva, koje je svojim nalazom potvrdilo ono što se dugo znalo, dakle da su izvođači radova splitska tvrtka “Alkom”, sporne garaže izgradili na svoju ruku, odnosno bez suglasnosti investitora projekta, u ovom slučaju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Nakon toga, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, sredinom prosinca prošle godine imenovalo je neovisnog građevinskog stručnjaka, odnosno vještaka, kako bi istražio projektnu dokumentaciju vezanu za Polikliniku na zadarskoj Relji i utvrdilo stanje na gradilištu. Vještak je u Zadar stigao u veljači, a vještačenje je trajalo oko mjesec i pol dana. Svoj nalaz vještak je nedavno dostavio Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, koje je u srijedu ponudio “Progradingu” da preprojektira glavni projekt, temeljem kojega će “Alkom” nastaviti s radovima. Sve ostaje u okviru osigurane investicije, odnosno 145 milijuna kuna, a “Prograding” će se danas očitovati o ponudi Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.
– Nastavak radova na zadarskoj Poliklinici nikada nije doveden u pitanje. Model je sad konačno i poznat, Ministarstvo je svoju ponudu dalo projektantu, a danas se očekuje njegovo očitovanje. Vjerujem kako će stavovi investitora, projektanta i izvođača radova konačno biti i službeno usuglašeni. Vrijednost investicije se neće probijati, bez obzira na troškove koji su nastali u međuvremenu, tako da će “Alkomu”, izvođaču radova, to biti svojevrsna kazna za nepoštivanje ugovora s Ministarstvom zdravstva, kaže dr. Nakić, nastavljajući kako montažne garaže, koje su zagrađene umjesto monolitnih, zbog čega su i prekinuti radovi na Poliklinici krajem rujna prošle godine, se neće uklanjati.
Zbog nastavka radova na zadarskoj Poliklnici zadovoljni su i dr. Dražen Zekanović i Grozdana Perić, koja je istaknula još jednom važnost činjenice da će projekt biti realiziran bez probijanja vrijednosti investcije. Realizaciju projekta i dalje će voditi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s zadarskom Općom bolnici jer zajednički je interes da Zadar dobije zdravstvenu ustanovu na koju čeka više od 20 godina.