Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nizozemski cvjetni trendovi na sajmu u Sv. Filipu i Jakovu

Autor: Dragana Glavočić

13.04.2010. 22:00


Ove godine se u Sv. Filipu i Jakovu od 23. do 25. travnja održava jubilarni 10. festival “Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu”. Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice Sv. Filipa i Jakova predstavila je program ovogodišnjeg festivala.
– Festival “Dani cvijeća” počinje u petak, 23. travnja, prezentacijom cvjetnih trendova iz Nizozemske te svečanim otvaranjem u La Habana Baru. Ovogodišnji festival obogaćen je brojnim novim izlagačima. Prošle godine priredili smo izložbu orhideja u centralnom šatoru, a ove godine izložit će se palme i kamelije, kazala je Eškinja Glavan.
Regija partner Festivala cvijeća ove je godine Dubrovačko-neretvanska županija.
– Prvog dana festivala otvorit ćemo etno prezentaciju “Dubrovačko ruho” Maje Milat, članice Udruge “Baština” iz Dubrovnika. U nedjelju se održava prezentacija dekoracija stolova cvjećarnice “Kike” iz Dubrovnika uz prezentaciju vina vinarije Erdutski vinogradi d.o.o. Navečer će se održat koncert Ibrice Jusića, kazala je direktorica TZ-a.
Razlika između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg festivala je u tome što je ovaj sadržajno bogatiji s više kreativnih radionica i predstava mađioničara za najmlađe.
Nedjelja je rezervirana za 7. cvjetni korzo polaznika dječjih vrtića Zadarske županije predvođenih mažoretkinjama i FIFI pod nazivom “Neka riva u cviću pliva”.
Rade Nekić će u petak, 23. travnja, održati prezentaciju na kojoj će predstaviti svoje tri knjige u La Habana Baru. Inače, Nekić je najnagrađivaniji izlagač na festivalu koji je do sada osvojio 149 medalja. Na ovogodišnjem festivalu izložit će svoje radove.
– U program Festivala uvrstili smo književnu večer zadarskih pisaca “ZaPis”. I Ove godine nastavljamo suradnju s dječjim vrtićima i Učeničkom zadrugom “Điran” koja će održati radionice glagoljice Osim toga, priredit ćemo modnu reviju u tri dijela, kazala je Eškinja Glavan. Održat će se modna revija haljina Škole za primjenjenu umjetnost i dizajn iz Zadra, potom nakit i odjevni predmeti Sabine Sokač iz Varaždina i originalne kravate izvezene zlatovezom s motivima hrvatskog pletera, šahovnice i glagoljice kaštelanske modne inovatorice Mirjane Ojdenić, koje će nositi Marijana Kužina Lešina, Miss universe Hrvatske 1999., Ivana Baranović, prva pratilja miss gospođa svijeta 2005., Maja Cvjetković, miss Hrvatske 2005. i članovi klape Cantus.
Svi posjetitelji koji obave kupnju preko 100 kuna dobivaju kupon za nagradnu igru, a izlagači će osigurati brojne bogate nagrade.