Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ozbiljnim pristupom po sedmu pobjedu

Autor: Roman Morović

13.04.2010. 22:00
Ozbiljnim pristupom po sedmu pobjedu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pobjeda protiv Cibone je za nas bila iznimno važna, ali to je sada prošlost i od nje ne možemo živjeti. Moramo ići dalje, iz utakmice u utakmicu i u ovom trenutku razmišljamo samo o Trogiru – kaže Rok Stipčević
Vodeća i jedina neporažena momčad lige za prvaka, Zadar, večeras gostuje u Trogiru, kod momčadi koja se s omjerom 1-5 nalazi na diobi od šestog do posljednjeg, osmog mjesta. Dvojbe nema, Zadar je apsolutni favorit i sve osim pobjede gostiju bilo bi veliko iznenađenje, jer razlika u kvaliteti je zaista velika.
Prošlotjedne pobjede protiv Zagreba i Cibone Zadrane su napunile samopouzdanjem i sada s puno optimizma gledaju na dva gostovanja kod A-1 ligaša koja ih očekuju ovaj tjedan. Prvo večeras u Trogiru pa onda u subotu u Zaboku. Naravno, ne pada im na pamet preskakati stepenice. Svi će, bez iznimke, uvijek istaknuti: “Idemo utakmicu po utakmicu i u ovom trenutku smo maksimalno koncentrirani samo na prvog idućeg protivnika”. Tako i treba. Ne bi valjalo gledati previše unaprijed pa da se spotaknu negdje gdje najmanje očekuju. Poraz od A-1 ligaša bio bi ravan katastrofi i bila bi prava šteta na taj način upropastiti ovako lijep pozitivan niz. Stoga se Danijel Jusup i njegovi igrači za svaku utakmicu pripremaju na isti način pa će i u Trogiru nastojati ući maksimalno ozbiljno i koncentrirano od prve minute.
Poraslo samopouzdanje
– Ovaj niz pobjeda nam je sigurno podigao samopouzdanje i dao nam poticaj za dalje, ali to ne garantira ništa. To se može okrenuti iz dana u dan, iz koša u koš. Trebamo nastaviti dalje marljivo trenirati i siguran sam da će nam se rad na kraju isplatiti. Pobjeda protiv Cibone je za nas bila iznimno važna, ali to je sada prošlost i od nje ne možemo živiti. Moramo ići dalje, iz utakmice u utakmicu i u ovom trenutku razmišljamo samo o Trogiru – kaže Rok Stipčević, playmaker Zadra i dodaje.
– Sigurno da nam godi spoznaja da smo sami na prvom mjestu s omjerom 6-0 i da smo pritom uspješno odradili posao protiv tri NLB ligaša. No, to sigurno nije razlog da podcijenimo našeg idućeg protivnika, jer iz Trogira nemamo pozitivna iskustva. Prošle sezone smo tamo igrali četvrtfinale kupa Krešimira Ćosića i jedva smo se provukli u produžetku. Oni su imali šut za pobjedu i taj podatak je dovoljan da uoči današnje utakmice budemo oprezni.
Zadrani su do sada uspješno apsolvirali gostovanja u Slavonskom Brodu i Dardi. Mnogo teži posao imali su na prvom gostovanju u Brodu, kada je malo nedostajalo da ih domaći šokiraju u završnici, ali su u međuvremenu valjda ipak izvukli neke pouke pa su u Dardi riješili pitanje pobjednika u trećoj četvrtini. Odrade li na taj način posao i u Trogiru, pobjeda neće doći u pitanje. Dakle, sve ovisi o Zadru.
– Sva ta gostovanja mogu biti neugodna ako ne uđemo s pravim pristupom i nigdje ne smijemo ići s pristupom “lako ćemo”. Mislim da smo izvukli pouku iz utakmice u Slavonskom Brodu, a ta je da i protiv A-1 ligaša moramo od prve minute ući u utakmicu maksimalno, kao da igramo protiv Cibone. Nikoga se ne može pobijediti ako se uđe sa 60-70 posto.
Korak po korak
Trogirani su u prvom kolu izgubili od Cibone u Zagrebu 26 razlike, premda je na poluvremenu bilo samo +3 za domaće, a dobar otpor pružili su i Zagrebu u Trnskom, gdje su poraženi 92-86. Potom su kod kuće poraženi od Zaboka 79-90, da bi se tri dana kasnije iskupili za taj poraz pobjedom u ludoj utakmici u Slavonskom Brodu, 102-105. Prošli tjedan je za momčad Nikše Bavčevića bio vrlo neuspješan. U srijedu je kroz Trogir protutnjila Cedevita (70-97), a u subotu su u Dardi domaći uvjerljivo slavili s 94-77.
– Posljednje dvije utakmice, od Cedevite i Darde izgubili su dosta uvjerljivo, ali mislim da ne trebamo te podatke previše uzimati u obzir. Svi ti igrači su željni dokazivanja, posebno protiv jačih momčadi i biti će maksimalno motivirani da odigraju najbolje što mogu.
Najjače, možemo slobodno reći i jedino oružje A-1 ligaša u borbi protiv jačih momčadi je šut, prije svega za tri poena. Zaustave li Zadrani Trogiranima večeras tricu i ne dopuste im da se raspucaju, pobjednik ne bi trebao biti upitan.
– Mislim da prije svega moramo zaustaviti Bizacu i Drezgu, naročito Bizacu koji predvodi momčad u koševima, asistencijama, ukradenim loptama i skokovima. Drezga se nije uspio nametnuti u Zagrebu i sada sigurno želi pokazati da mu je ipak mjesto u nekom jačem klubu. U Slavonskom Brodu smo vidjeli kako je teško nekoga zaustaviti kada se razigra i zato ih moramo zaustaviti od prve minute – ističe Stipčević.
Utakmicom protiv Trogira za Zadrane započinje serija od tri utakmice protiv A-1 ligaša nakon koje bi, ako sve zadaće uspješno odrade, mogli imati omjer 9-0, uoči vrlo teškog i važnog gostovanja u Sutinskim Vrelima kod Cedevite.
– Prvo moramo pobijediti Trogir pa ćemo tek onda razmišljati o Zaboku pa nakon deset dana pauze o Svjetlosti i tako dalje. Ima se tu još dosta igrati i sigurno će se do kraja sezone mijenjati forme momčadi, neke će se dizati, neke padati. Mi treniramo i radimo sve da naša forma bude u uzlaznoj putanji – zaključio je razigravač Zadra.


 A-1 LIGA ZA PRVAKA, 7. KOLO


Raspored: Trogir – Zadar (19), Cibona – Zagreb (18,30), Svjetlost – Cedevita (19). Odigrano: Zabok – Darda 88:62.




 PROŠLE SEZONE IZBJEGLI BLAMAŽU U PRODUŽETKU


Prošle sezone Trogir nije igrao u ligi za prvaka, ali je zato snage sa Zadranima odmjerio u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, 30. prosinca 2008. Na krilima raspoloženog Bizace, koji je zabio pet od ukupno trinaest trica svoje momčadi, domaći su uspjeli izboriti produžetak, čak i povesti 87-85, ali se Zadar tada ipak uozbiljio i serijom 10-0 riješio susret u svoju korist. Od te utakmice, u sastavu Zadra ostali su samo Perić, Stipčević i Ružić, koji će sigurno upozoriti ostale suigrače da se Bizacu i društvo ne smije podcijeniti.
TROGIR 87 – ZADAR 95
(18:25, 26:24, 16:18, 25:18, 2:10)
Trogir – Dvorana Vinko Kandija. Gledatelja: 1200. Suci: Dožai (Zagreb), Radović (Dubrovnik) i Radojković (Split).
TROGIR: Vrsaljko 6, Đirlić, Guja, Bilić 5, Bizaca 29, Lucić 5, Bubalo 14, Egerić, Čirko, Sobin 12, Brkić 7, Delaš 9. Trener: Boris Kurtović.
ZADAR: Rančić 11, Perić 12, Stipčević 11, Dixon 3, Prostran, Gečevski 20, Ružić 12, Macura 2, Garnett 22, Ivanov 2. Trener: Denis Pleslić.
Slobodna bacanja: Trogir 8-12, 67%; Zadar 18-26, 69%.
Šut za dva: Trogir 20-34, 59%; Zadar 25-43, 58%.
Trice: Trogir 13-39, 33%, Zadar 9-18, 50%.
Osobne pogreške: Trogir 24; Zadar 17
Skokovi: Trogir 30 (8), Zadar 33 (8).


 BIZACA I DREZGA PREDVODE TROGIR


Bizaca i Drezga predvode Trogir
Prvo ime Trogira bez sumnje je Toni Bizaca, nakorisniji igrač prvog dijela A-1 lige, koji je ove sezone na prosjeku od gotovo 24 poena po utakmici, uz sedam skokova i dvije asistencije. Ima najviše ovlasti u momčadi, uzima najviše šuteva i većina akcija se vrti oko njega. Uz njega, prvu petorku čine Luka Drezga, Luka Žitko (nije igrao posljednju utakmicu) i Josip Blajić na vanjskim pozicijama i centar Matija Pošćić, a tu su još i iskusni bek Anto Bilić, koji je nedavno napunio 40 godina, zatim centar Toni Šoda te razigravač Ante Delaš, koji je propustio posljednjih nekoliko utakmica zbog vodenih kozica.
– Dva igrača koji ih predvode u svim segmentima su Drezga i Bizaca. Oni su njihovi najbolji strijelci i oko njih se sve vrti u napadu. To su još i Žitko, Šoda, koji je bio u Splitu i u SAD-u na sveučilištu, zatim na poziciji playmakera Blajić, s kojim sam igrao u U-20 reprezentaciji pa iskusni Bilić, koji je tamo već godinama i ima odličan šut za tri poena. Svakako ih trebamo poštovati, ali mi ćemo se dobro pripremiti i ne bježimo od uloge favorita – kaže Stipčević.


 Trojac iz Zmaginog ljetnog kampa


Tri igrača koji će večeras istrčati na parket trogirske dvorane Vinko Kandija prošlog su ljeta, uoči početka ove sezone, trenirali u dvorani Krešimira Ćosića u svojevrsnom ljetnom kampu kojeg je organizirao tadašnji trener Zadra Zmago Sagadin. Jedan, Jure Škifić, je ostao u Zadru, dok su dvojica centara, Matija Poščić i Toni Šoda sada u dresu Trogira.