Paški pramenko proglašen šampionom svih sireva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kalupiranje_sira
Alenka FESTINI
Kalupiranje sira

Sirevi Paške sirane na Međunarodnom sajmu u Novom Sadu osvojili su najveća priznanja. Kako nam je potvrdio Ante Oštarić, tehnički direktor Paške sirane, u Novom Sadu na ocjenjivanje su uputili četiri vrste sira.

Nakon niza analiza, a u velikoj konkurenciji sirevi iz nekoliko zemalja, sirevi trapist i dalmatinac osvojili su zlatne medalje, paški sir veliku zlatnu medalju, a sir pramenko proglašen je šampionom svih izloženih sireva.

Izvoz u europske zemlje

 - Ove nagrade su za nas doista važne jer se sir Paške sirane već nalazi na tržištu zemalja istočne Europe, a najviše u zemljama bivše države. Naime, za paški sir se već odavno zna, a na tom području sir izvozimo i on se jako dobro prodaje, čak bolje nego u zemljama zapadne Europe. Zanimljivo je da su u Srbiji i Vojvodini dobro upoznati s kvalitetom naših sireva, a zanimljivo je i to da paški sir uglavnom kupuju ljudi mlađe populacije, rekao je Oštarić, ističući da se sirevi Paške sirane izvoze u strane zemlje, a intenzivno rade na marketingu kako bi svoje proizvode što kvalitetnije predstavili potencijalnim kupcima izvan granica Hrvatske.

Važno je reći da paški sir proizveden u Paškoj sirani od kolovoza prošle godine nosi oznaku "Izlaznog broja", što znači da se ova delicija izvozi u zemljama Europe. Prve količine paškog sira već su se našle na tržištu u Austriji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Češkoj. Naime, put do izvoza za Pašku siranu nije bio lak, jer su trebali itekako puno ulagati u proizvodnju.

Tijekom 2008. godine u proizvodnju Paške sirane uveden je sustav kvalitete prema normi ISO 9001 i sustav nadzora stanja kvalitete i zdravstvene ispravnosti HACCP - Hazard Analysis Critical Control Point.

Spomenimo i to da je Paška sirana mnogo uložila u proizvodnju i kvalitetu. Od rujna 2008. godine proizvodnja ove tvrtke seli se u novouređeni dvoetažni prostor tlocrtne površine preko 1.800 četvornih metara u kojem rade novi najmoderniji uređaji za obradu mlijeka, proizvodnju sira, sirenje, dozrijevanje i skladištenje.

Ulaganje u proizvodnju

U njenu projektnu dokumentaciju, potrebne dozvole, izgradnju, nabavu, montažu opreme i visokostandardnih ekoloških uređaja i pročišćivača utrošeno je 30 milijuna kuna.

Radi postizanja ekoloških standarda u saniranju otpadnih voda iz svojih pogona, nova Paška sirana uložila je 600.000 eura za izgradnju biološkog pročišćivača voda svjetske tvrtke H A B Sales GmbH, koji je apsolutno u skladu s visokim ekološkim standardima EU.

Paška sirana proizvodi nekoliko vrsta sireva.

Pramenko je sir od ovčjeg mlijeka proizvedenog u unutrašnjosti Hrvatske s minimalno 45% masti u suhoj tvari. Dalmatinac je miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka sa 45% masti u suhoj tvari. Primorac je polutvrdi sir od kravljeg mlijeka s minimalno 45% masti u suhoj tvari. Trapist je kravlji sir s minimalno 45% masti u suhoj tvari. I, naravno, paški sir. Ova tvrtka surađuje s oko 250 kooperanata na otoku Pagu od kojih otkupljuje mlijeko paške ovce. Tu su i kooperanti u Bjelovarskoj-bilogorskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, proizvođači ovčjeg mlijeka koje sirana koristi za proizvodnju sira pramenka. Godišnja proizvodnja sireva je oko 800 tona, a paškog sira u sezoni proizvede oko 100 tona.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika breskva
Nije ni čudo što je osvojio sve te zlatne medalje u Novom Sadu! To je proizvod kojem ne treba reklama,kvalitet je kvalitet. Paški sir je brend,zaštitni znak cijele Hrvatske.