Petak, 10. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vrijedni bodovi iz trogirskog dima

Autor: Roman Morović

13.04.2010. 22:00
Vrijedni bodovi iz trogirskog dima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Košarkaši Zadra sinoć su u Trogiru došli do sedme uzastopne pobjede u prvenstvu Hrvatske. Iako su već u prvoj četvrtini stekli dvoznamenkastu prednost, Zadrani su je uspjeli ispustiti početkom druge dionice, kada su im domaći napravili seriju od čak 14-0 i prešli u vodstvo. Ipak, na poluvrijeme su gosti otišli sa +5, a u trećoj četvrtini su tu prednost udvostručili. Utakmicu je obilježio desetminutni prekid zbog bakljade zadarskih navijača, osam minuta prije kraja, koja međutim nije imala utjecala na rezultat. Zadar je tada vodio +13, a nakon toga je mirno priveo susret kraju u svoju korist. Startnoj petorci Zadrana, Stipčević, Car, Perić, Boisa i Ružić, domaći trener Nikša Bavčević od prve minute suprotstavio je Blajića, Drezgu, Žitka, Bizacu i Poščića.
Dobar početak Zadra
Na uvodno vodstvo Trogira košem Žitka, Zadar je uzvratio dvjema brzim tricama Cara i Stipčevića za 2-6. Domaći su dvicom pa tricom Drezge ponovno poveli (7-6), ali Zadrani tada, barem nakratko, preuzimaju kontrolu nad utakmicom. Seriju 8-0 otvorio je Boisa, nastavili su Stipčević i Perić, koševima iz kontranapada pa je, nakon domaćeg time-outa, opet zabio Perić za 7-14, na sredini prve četvrtine. Stipčević je u kratkom razdoblju zabio još dvije trice, a nakon Perićevog polaganja gosti prvi put imaju +10, 12-22. Pri vodstvu Zadra 15-27 svoje prve poene na utakmici s linije slobodnih bacanja zabio je Toni Bizaca, a nakon koševa centara Ružića i Poščića na prvi odmor se otišlo pri rezultatu 19-29. Sve je u tom trenutku za Zadrane izgledalo prilično jednostavno i činilo se da neće imati problema sa zadržavanjem prednosti u nastavku utakmice, no hrabri Trogirani nisu se predavali.
Serija Trogira 14-0
Nakon koša Bizace i trice Stipčevića za 21-32 krenula je nevjerojatna serija domaćih tokom koje su Zadrani nekoliko minuta izgledali potpuno izgubljeno. Još šest poena zabio je Bizaca, četiri Delaš, dva Drezga, a seriju Trogira 14-0 zaključio je Alujević košem za 35-32. Što se u tim trenucima događalo u redovima zadarskih košarkaša teško je reći, ali jednostavno nisu pronalazili nikakvo rješenje na agresivnu obranu Trogirana, a u obrani Zadra curilo je na sve strane. Velikoj seriji domaćih stao je na kraj Stipčević tricom za 35-35, četiri minute prije kraja prvoga dijela, nakon čega su domaći još u dva navrata poveli koševima Drezge (37-35, 38-36). Ipak, u samoj završnici prvog poluvremena Ružić i Boisa napravili su seriju 9-2 pa su gosti na poluvrijeme ipak otišli s vodstvom, 40-45. Na otvaranju drugog poluvremena domaći su se tricom Blajića približili na -2, 45-47, ali su Zadrani odmah odgovorili serijom 7-2 (Ružić 5) za 47-54. Bizaca i Delaš vratili su Trogir na -3, a Car tricom i Perić bacanjima opet odveli goste na +8, 51-59. Još u dva navrata Trogirani su bili na četiri (55-59), odnosno pet (58-63) poena zaostatka, ali završnica treće četvrtine ipak pripada Zadru.
Lako u završnici
Car je zabio tricu, Stipčević bacanja, a Perić položio za +12, 68-70. Poščić je u posljednjem napadu poentirao za 60-70, a posljednju četvrtinu otvorio je raspoloženi Perić, koji je zabio pet poena za dotad najveću prednost Zadra na utakmici, +13, 62-75. Usljedio je desetminutni prekid zbog bakljade, a onda je utakmica, unatoč vrlo teškim uvjetima u dvorani ipak nastavljena. Stipčević (4) i Car (3) napravili su seriju 7-2 za velikih +18, 64-82 i to je bio kraj nadanja domaćih. Nakon šeste trice raspoloženog Stipčevića Zadrani su imali najviših +22, 69-91, a s konačnih +20 Danijel Jusup svakako može biti zadovoljan. Zadar je i dalje prva i jedina neporažena momčad lige za prvaka.


 TROGIR – ZADAR 73:93


(19:29, 21:16, 20:25, 13:23)
TROGIR – Dvorana Vinko Kandija. Gledatelja: 800. Suci: Anzulović (Zagreb), Perlić (Velika Gorica), Paić (Zabok).
TROGIR: Drezga 20, Blajić 10, Rašetina, A. Bilić, Bizaca 17, Žitko 8, Delaš 6, Alujević 2, Poščić 10, Vitali, Roso, I. Bilić. Trener: Nikša Bavčević.
ZADAR: Perić 21, Stipčević 26, Boisa 11, Batur, Šarlija, Marčinković, Ružić 16, Bilan 2, Morović, Car 17, Škifić, Plaisted. Trener: Danijel Jusup.
Šut za dva: Trogir 21-31, 68%; Zadar 22-41, 54%.
Šut za tri: Trogir 5-19, 26% (Žitko 2, Drezga, Bizaca, Blajić); Zadar 13-28, 46% (Stipčević 6, Car 5, Ružić 2).
Slobodna bacanja: Trogir 16-19, 84%; Zadar 10-13, 77%.
Skokovi: Trogir 25 (18+7); Zadar 30 (17+13).
Osobne pogreške: Trogir 17; Zadar 19.




 PREKID ZBOG BAKLJADE


Sve do pred kraj treće četvrtine jučer je u Trogiru vladala prava košarkaša fešta. Nažalost, tada su potpuno nepotrebno upaljene dvije baklje na dijelu tribine gdje su bili smješteni zadarski navijači. Već u tom trenutku u dvorani se kud i kamo teže disalo, a kada se dim kroz nekoliko minuta spustio na parket, utakmica je pri rezultatu 62-75, osam minuta prije kraja, s razlogom morala biti prekinuta.  Šteta, jer su do tada obje, inače prijateljske navijačke skupine, zadarski Tornado i trogirski Malari priredili pravu košarkašu feštu, na koju je ovaj događaj nepotrebno bacio mrlju. Nakon desetak minuta, suci su ipak odlučili da se utakmica može nastaviti, premda su i vidljivost i disanje u dvorani bili otežani.


 REKLI SU


VLADIMER BOISA, KRILNI CENTAR ZADRA:
Ove male momčadi žive za ovakve utakmice. Svaka utakmica protiv jačih momčadi tim igračima je prilika da pokažu gradu, možda i cijeloj Hrvatskoj da bi i oni mogli igrati na jednom višem nivou. Mi smo u drugoj četvrtini protiv zone napravili dosta pogrešaka i zbog toga smo ispustili desetak razlike i doveli se u neugodnu situaciju. U drugom poluvremenu smo ipak pokazali da smo kvalitetnija momčad i na kraju je najvažnije da smo pobijedili. U Zaboku nas vjerojatno očekuje sličan tip utakmice, ali nadam se da nećemo ponoviti greške koje smo napravili ovdje i da ćemo već u prvom poluvremenu odraditi posao.
ROK STIPČEVIĆ, RAZIGRAVAČ ZADRA:
Očekivali smo težak posao, ali znali smo da će doći naših pet minuta kada ćemo prelomiti utakmicu. Drugu četvrtinu smo odigrali loše, ali krajem treće i početkom četvrte četvrtine smo napravili razliku i pokazali smo da je kvaliteta ipak na našoj strani. Zabok je po meni najteže gostovanje od ovih A-1 ligaša. Znamo da oni na svom terenu, nošeni dobrom atmosferom, igraju puno bolje nego u gostima. Vodili su Cibonu na poluvremenu i trebamo se maksimalno pripremiti da bi ih pobijedili. Dva boda su dva boda, bilo protiv Cibone ili Zaboka. Svakome je san pobijediti Zadra i morat ćemo odraditi utakmicu svih četrdeset minuta na 110 posto, bez imalo opuštanja.
NIKŠA BAVČEVIĆ, TRENER TROGIRA:
Prvo poluvrijeme spada u red onih poluvremena koja su nama za pamćenje, kakva smo odigrali i protiv Cedevite kod kuće, te Zagreba i Cibone u Zagrebu. Ipak, za igrati u ovoj konkurenciji, protiv momčadi kao što je Zadar potrebno je nešto više. Moram zahvaliti publici i žao mi je zbog one baklje koja je pokvarila odličan dojam. Fenomenalno je vidjeti dvije suprotstavljene navijačke skupine u jednoj dvorani, a da jedni drugima skandiraju i da nema nikakvih međusobnih incidenata ni vrijeđanja. To je stvarno za svaku pohvalu i zato mi je posebno žao one baklje koja je bacila jedno drugačije svjetlo na ovu utakmicu. Ona to ne zaslužuje jer je ovo ipak, uz kakvu takvu košarku, bio dalmatinski derbi. Drago mi je da smo u velikom dijelu utakmice pokazali da naš plasman u ligu za prvaka nije slučajan i da u taktičkom smislu možemo odigravati iste stvari koje igraju i jače momčadi. Ipak, razlika je u kvaliteti igrača i u rotaciji u kojoj smo mi kraći.