Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zbog kiše bili prisiljeni slikati unutar zidova

Autor: Petra Mičić

13.04.2010. 22:00
Zbog kiše bili prisiljeni slikati unutar zidova

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kolonija je međunarodnog karaktera te su osim naših zadarskih slikara uključeni i slikari iz prijateljskih zemalja kao što jsu Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Češka, Bugarska i Slovačka


U povodu ‘Županijskih dana 2010.’ jučer je održana Likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo tridesetak slikara, od kojih je dvanaest stranih. Slikari su izrađivali slike na različitim lokacijama, u Domu Zadarske županije, na terasi Muzeja antičkog stakla, na Trgu pet bunara te u Gradskoj loži.
Na terasi Muzeja antičkog stakla umjetnici su se okupili oko 11 sati, a svoja umjetnička djela slikari su izrađivali tijekom cijelog dana. U 14 sati je organiziran zajednički ručak, kada su svi slikari kolonije otišli na zasluženi predah, gdje su imali priliku razgovarati o umjetnosti te se bolje upoznati. U spomenutoj grupi slikali su Karolina Kulier Čulina, Zvonko Čulina, Marijan Kecman, Lela Samburnjak, Miljana Čavar Radić, Robert Almaši, Peter Volek i Miloš Prekop.
– Danas ćemo se susresti sa različitim tehnikama i temama, a u ovoj grupi će prevladavati apstraktno slikarstvo, uz nekoliko iznimaka. Radi se uljanim i akrilnim bojama, međutim svaki slikar ima svoje posebne i kreativne načine slikanja. Ovom likovnom kolonijom želimo pokazati kako umjetnost i kultura naprosto nemaju granice, kazao je Zvonko Čulina, voditelj grupe na terasi Muzeja Antičkog stakla.
Akademska slikarica i magistrica slikarstva Miljana Čavar Radić objasnila nam je kako se uglavnom koristi kombiniranom tehnikom, eksperimentirajući sa različitim materijalima, a motivi koje umjetnica bira su uglavnom isječci i detalji stvarnosti koji su izravno preneseni na platno.
Međunarodni karakter
Zbog vremenskih uvjeta, grupa koja je trebala slikati u krugu Doma Zadarske županije bila je smještena u predvorje doma.
– Iako smo stisnuti unutar županijskog doma, to nas nije spriječilo da uživamo i marljivo slikamo. Moram naglasiti kako je ova kolonija međunarodnog karaktera te su osim naših zadarskih slikara uključeni i slikari iz prijateljskih zemalja kao što jsu Makedonija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Češka, Bugarska i Slovačka, kazao je slikar Boris Žuža, dodavši kako su slikari iz drugih zemalja došli na temelju prijateljskih odnosa između županija.
Neki od zadarskih slikara su svoje radove izlagali u nekim od spomenutih zemalja, tako da se dobra i prijateljska suradnja nastavlja svake godine.
U Županijskom domu je slikao slikar Boris Žuža, Ante Grancarić, Bruno Petričić, Eva Urbankova, Jiri Doležal, Eva Šotnarova, Agneta Janko i Lela Sumburnjak.
– Što se tiče slikarskih tehnika, umjetnici su slikali u dvije slikarske tehnike: ulje na platnu i akril, a motiv i tematika slikara prepuštena je slobodnom izboru, ističe Žuža.
Akrilik je univerzalna slikarska tehnika koja posjeduje obilježja raznih slikarskih tehnika: postojanost tempere, lazurnost akvarela, punoću i pastelnost gvaša, dubinska svjetlost uljanih boja. Tehnika se sastoji od pigmenta pomješanog s akrilatima kao vezivnim sredstvom. Boje su topljive u vodi i relativno se brzo suše, pa su zato vrlo praktične za ovu vrstu likovne kolonije.
Uskoro zajednička izložba
Uljene boje koje su slikari na koloniji upotrebljavali, veoma su masne te se donji slojevi polagano suše i proziru kroz gornje namaze. Slikanje uljenom tehnikom dopušta tanak i proziran namaz, ali i nanošenje boje u debelim slojevima miješanje boja, kao i postavljanje boje iznad boje.
Grupa slikara koja je trebala slikati na Trgu pet bunara, u strahu od kiše premjestila se u Gradsku ložu.
Međutim, makedonski slikar Bore Minov odlučio je prkositi vremenu i ostati na zidinama kod Trga pet bunara, gdje je uživao u pogledu na Fošu.
– Kao što neki ljudi od mješavine jezika naprave neki jedinstveni jezik, tako i ja upotrebljavam različite kombinacije tehnika. Ovaj put neću slikati arhitektonske konstrukcije i građevine, već ću se posvetiti slikanju mora, te ću pokušati prkositi lošem vremenu i ostati ovdje na zidinama, kazao je slikar Bore Minov.
Strani slikari borave u mjestu Banj na otoku Pašmanu, gdje će također slikati, a svi nastali radovi ostat će u samom mjestu. Sredstva od njihove prodaje bit će utrošena za obnovu srednjovjekovne crkve u Banju.
Radovi izrađeni na likovnim kolonijama bit će izloženi na izložbi koja će se otvoriti 15. travnja u 19.00 sati u Gradskoj loži, a izložbu će otvoriti župani Zadarske, Južnomoravske i Baranjske županije.