Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Brod na diku Tankerske plovidbe i Hrvatske

13.04.2011. 22:00
Brod na diku Tankerske plovidbe i Hrvatske


U flotu Tankerske plovidbe dolazi suvremeni  product carrier namijenjen  prijevozu čistih tekućih tereta,  naftnih derivata i kemikalija.  To je za nas poseban razlog za  slavlje jer se time nastavlja  aktivnost u prijevozu takvih  tereta morem, što smo u nedostatku adekvatne tonaže bili privremeno napustili. Usluga naše tvrtke ovim činom  postaje potpunija, što će naročito doći do izražaja kada  nam se u floti pridruže još tri  jedinice istih ili sličnih karakteristika, rekao je predsjednik Tankerske plovidbe d.d.  kapetan Ive Mustać na  današnjoj primopredaju broda Velebit u riječkom brodogradilištu 3. Maj.
Svečanoj primopredaji dvadesetog broda u floti najvećeg  hrvatskog brodara uz kapetana Mustaća i vodstvo Tankerske plovidbe prisustvovala  je kuma broda premijerka  Vlade RH Jadranka Kosor  zajedno s ministrom gospodarstva Đurom Popijaćem i  ministrom zaštite okoliša,  prostornog uređenja i graditeljstva Brankom Bačićem, te  zadarski dogradonačelnik  Darko Kasap, gradonačelnik  Rijeke Vojko Obersnel i drugi  uvaženi gosti.
Nova kvaliteta u floti
– Ovaj moderni tanker unosi  novu kvalitetu u postojeću flotu i izvrsno se uklapa u naš  strateški plan razvoja i obnove  flote, koji se uspješno ostvaruje i unatoč krizi koja još  uvijek traje na globalnom pomorskom tržištu, rekao je  Mustać i dodao:
– Treba istaknuti da je  uloga  Vlade u ovom projektu bila  ključna i da je ona svojim  angažmanom osigurala sve  uvjete kako bi cijeli posao bio  uredno i uspješno završen, na  zadovoljstvo svih sudionika u  poslu, posebno brodograditelja i brodovlasnika.
Premijerka Jadranka Kosor  istaknula je kako je Velebit  rezultat zajedničkog rada brodograditelja, brodovlasnika i  nekoliko ministarstava:
– Čast mi je i ponos biti  kuma Velebitu. Želim mu  mirno more, da sretno plovi i  isto tako želim svu sreću svima  koji će njime ploviti i koji će  kroz njega ostvarivati svoje  gospodarske planove. Također čestitam brodograditeljima i želim im da se ostvare  svih njihovi planovi jer su to i  naši planovi za hrvatsku brodogradnju. Vlada RH je tu da  i dalje pruža potporu vama i  dakako Tankerskoj plovidbi i  svim onima koji kroz ovo  teško vrijeme gospodarske  krize plove.
Hrvatski brodograditelji  i pomorci među  najboljima
Premijerka je dodala kako  Vlada i dalje radi na velikom  projektu vezanom za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta te da će se već sljedeći  mjesec dobiti potvrda kako će  domaća brodogradilišta moći  raditi i u budućnosti.
Predsjednik uprave brodogradilišta 3. maj Edi Kučan  kazao je kako je tvrtka na  čijem se čelu nalazi s Tankerskom plovidbom u teškoj  krizi prionula gradnji visoko  kvalitetnog tankera koji predstavlja pravi model gradnje  hrvatskih brodova na hrvatskim navozima. Kučan je dodao kako 3. maj ove godine  obilježava 55 godina od izlaska na svjetsko tržište brodogradnje i kako se nada nastavku uspješne suradnje s Tankerskom plovidbom.
Kapetan broda Velebit  Šime Matulj kazao je kako je u  vrijeme recesije jako važno  dati sve od sebe da se pomogne Hrvatskoj u izlasku iz  krize i oporavku gospodarstva. Velebit je dokaz da su  hrvatski brodograditelji među  najboljima na svijetu kao i što  su hrvatski pomorci među najboljima svjetskim pomorcima:
– Siguran sam da će Velebit  i njegova posada s ponosom  diljem svijeta nositi hrvatski  barjak i potvrđivati kvalitetu  hrvatske brodogradnje i hrvatskih pomoraca, rekao je  Matulj.


 MLADA FLOTA ZA USPJEH NA SVJETSKOM TRŽIŠTU


Tankerska plovidba je po broju brodova i bruto tonaži vodeći hrvatski  brodar koja svojim kapacitetima premašuje cijelu konkurenciju.
Velebit je dvadeseti brod u mladoj floti Tankerske plovidbe u kojoj je  prosječna starost broda 7,5 godina. Riječ je brodu nosivosti 51.000 tona.  Velebit je dužine 195 i širine 32 metra, a pokreće ga motor snage 9.650  kW.
– Mi nastavljamo trend povećanja naše tonaže i pomlađivanja flote.  Shvatili smo da na oštrom svjetskom tržištu, koje je postalo jako  konkuretno, možemo konkurairati samo s mladim i dobro opremljenim  brodovima, rekao je tehnički direktor Tankerske plovidbe Lenko Milin.




 VINJERAC SE VRAĆA U FLOTU


U svibnju će se u brodogradilištu 3. Maj porinuti brod blizanac Velebitu  koji će se zvati Vinjerac, a njegovo preuzimanje u Tankerskoj očekuje u  rujnu.
Ime broda posebno će obradovati stanovnike Vinjerca, mjesta bogate  pomorske tradicije. Vinjerčani su često s ponosom isticali kako su ime  Vinjerac nosila dva broda u nekadašnjoj Jugoslavenskoj tankerskoj plovidbi,  a sada će ime njihovog mjesta nositi i moderan tanker u Tankerskoj  plovidbi.