Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Strašna peć ostavlja bez daha

13.04.2011. 22:00
Strašna peć ostavlja bez daha


Večeras u 18 sati u  Gradskoj knjižnici Zadar  održat će se tribina “Mogućnost vrednovanja speleološke baštine – špilja Strašna  peć u Savru na Dugom otoku”.  Ususret najavljenoj tribini razgovaramo sa Savraninom Vladimirom Šarunićem, koncesionarom, koji je vlastitim  sredstvima pokrenuo inicijativu istraživanja zaštite i  uređenje speleološkog objekta, te ju je valorizirao u turističke svrhe. Upravo zahvaljujući njemu Strašna peć  ugledala je svjetlo dana nakon  punih 107 godina od njezinog  prvog otvaranja.
– Doista se radi o speleološkom, povijesnom, turističkom i ekološkom odredištu.  1904. godine posjećuje je i sam  car Franjo Josip kao i engleski  princ Edward VIII. i gospođa  Walles Simpson.  Prvi put se  spominje 1898. godine u zadarskom listu “Il Dalmata”  mada se za nju i ranije znalo.  Međutim, krajem 19. stoljeća  člankom dr. Luke Jelića u “Illustrierte Osterreichische Riviera – Zeitung” špilja je bila  popularizirana, nakon čega su  je počeli posjećivati brojni turisti. Špilju spominje i Dragutin Hirc u knjizi “Prirodni  zemljopis Hrvatske”. On daje  vrlo kratak opis te spominje  doživljaj divlje i strašne romantike koji mu je ostao u  sjećanju. Prvi put je speleološki istražena i uređena za  posjetitelje 1900. godine. Otvorena je među prvim špiljama na području Republike  Hrvatske i prva je organizirana izletnička destinacija ne  samo u zadarskom arhipelagu  već i na širem zadarskom području, ističe Šarunić.
Godine 1930. Josip Poljak  izvršio je geomorfološka istraživanja, dok je Mirko Malez zadivljen i očaran njenom  ljepotom izjavio kako su posjetitelji, bez obzira što su blatni, zamazani i krvavi, bili još  više opijeni njenim ljepotama,  te da su upoznali harmoniju  stvaranja prirode i konačnu  spoznaju da je uistinu  “strašna” – kako to i samo ime  kazuje.
Na najavljenoj tribini svoj će  doprinos prezentaciji Strašne  peći dati nekoliko zadarskih  znanstvenika. Temu “Mogućnost vrjednovanja prirodne baštine na zadarskim otocima” izlaže dr. sc. Josip Faričić, pročelnik Odjela geografije na zadarskom  sveučilištu. Dr. sc. Damir Magaš održat će izlaganje pod  naslovom “Turističko-geografski potencijal Strašne peći na  Dugom otoku”. Dugootočanin  mr.sc. Mate Parica zborit će o  arheološkim nalazima, dok će  poznati zadarski speleolog Livio Kotlar, član PD Paklenica,  speleološki odsjek Liburnija,  obrazložiti povijesni značaj Liburnije u razvoju planinarstva  i turizma u Dalmaciji.
Također, u diskusiju će se  uključiti i poznati zagrebački  speleolog Tihomir Kovačević,  predsjednik Speleološkog  društva Dinaridi, koji je po  drugi put istražio i izradio projekt uređenja špilje. Obol tribini dat će i mr. sc. Mirko  Đinđić, ravnatelj JU za upravljanje zaštićenim dijelovima  prirode na području Zadarske  županije, a vodit će je nižepotpisani novinar. Organizatori  su predsjednik Udruge zadarskih turističkih vodiča Donat i  T.O. Samatvorac, vlasnika  Vladimira Šarunića.
Koncesionar Šarunić istaknuo je kako je njegov uložen  rad i trud bio opravdan. Vjeruje da će Strašna peć postati  značajni subjekt turističke ponude Dugog otoka a i šire kao  u prošlosti.