Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Trg Petra Zoranića kao dnevni boravak grada

13.04.2011. 22:00
Trg Petra Zoranića  kao dnevni  boravak grada


U Multimedijalnoj dvorani Gradske  knjižnice Zadar jučer je  održano predavanje arhitektonskog ureda “Kostrenčić –  Krebel” iz Zagreba na temu  “Od prostora ka mjestu”.
 Projekt uređenja Poljane  Šime Budinića i Trga Petra  Zoranića arhitekata Alana  Kostrenčića i Aleksandre  Krebel pobijedio je na natječaju koje je provelo Društvo  arhitekata Zadar.
– Drago nam je da su nas iz  Društva arhitekata pozvali da  pokušamo dati širu sliku onoga što radimo i onog što  utječe na naš rad, a tako i na  djelovanje u Zadru. Želimo  naglasiti da se u našem radu  najviše bavimo kontekstom, i  to ne onim materijalnim, već  specifičnim karakterom,  duhom prostora, rekla je Krebel na početku.
Predavanje je održao Kostrenčić. Uz sekvence iz filma  “Izgubljeni u prijevodu” prikazao je kako su osmislili  različite javne prostore, od  otvorenih trgova, do socijalne  stanogradnje, muzeja kamena, multimedijalnih prostora.
 Zadarski projekt uređenja  Poljane i Trga Kostrenčić je  nadovezao na romantičnu  scenu iz filma.
– Sve što se događa otkad  smo pozvani u Zadar proizlazi iz zaljubljenosti u taj  grad, u njegove rimske korijene, srednji vijek, tako da  sam od početka emotivno vezan za ovaj projekt. Ideja je  bila da ne mijenjamo ništa,  već da očistimo ono što ne  valja, što su nažalost bile i  palme, jer je ambijent, izuzev  rupe, jako lijep. Tu se rodila  ideja za takozvani prozor kroz  vrijeme. To da su tamo davno  bila vrata grada glavna je  informacija na trgu. A praznina trga postoji da se popuni  životom, da živi kroz ljude  koji ga koriste. Ja ga zamišljam kao dnevni boravak  grada u kojem će se ljudi  opuštati, kazao je Kostrenčić.
Nakon predavanja, razvila  se diskusija. Građani su Kostrenčiću postavljali pitanja,  pri čemu su se opet dotakli i  uklanjanja palmi s Poljane  Šime Budinića. Pritom je Kostrenčić rekao da dozvoljava  da je u krivu, ali da smatra da  je odluka uklanjanja palmi  dobro argumentirana.
– Diskusija na kraju predavanja je bila vrlo ugodna i  dala mi je mogućnost da detaljnije objasnim na koji način  smo osmislili projekt i s kojim  ciljem. Zapravo je bit u tome  da je u projektiranju prostora  ostavljeno ljudima da sudjeluju u kreiranju života na  trgu, zaključio je Kostrenčić.