Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vlada odustala od zabrane stjecanja većine dionica Ine

13.04.2011. 22:00
Vlada odustala od zabrane  stjecanja većine dionica Ine


Dvojica ministara objašnjavaju da bi donošenje takvih zabrana ugrozilo već zatvorena poglavlja u pregovorima s Europskom unijom i zato kažu da od zakona neće biti ništa


Hrvatska ipak neće donijeti zakon kojim će  zabraniti da bilo  tko, a prvenstveno mađarski MOL,  stekne više od 49 posto dionica u Ini,  potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz  Vlade. Donošenje zakona čiji je cilj  zapravo bio spriječiti MOL da postane  većinski vlasnik u Ini, najavila je premijerka Jadranka Kosor nakon što je  Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga pokrenula istragu oko toga  tko po visokim cijenama kupuje dionice Ine. Nedavno je na sjednici Vlade  premijerka objasnila da se izmjene zakona o privatizaciji Ine, u kojem bi se  ugradila zabrana stjecanja udjela većeg  od 49 posto, odgađaju dok HANFA i  DORH ne završe istragu oko toga tko  je kupovao dionice, Ine, ali naši izvori  iz Vlade priznaju da se od takvih mjera  zapravo u potpunosti odustalo.
Nestala potreba
– Vlada je pokazala zube i poslala je  poruku onima kojima je trebalo. Nema  potrebe za donošenje zakona jer je  sada valjda jasno da nećemo dopustiti  da netko ispod stola postane većinski  vlasnik Ine, kaže naš sugovornik objašnjavajući zašto zapravo nema potrebe za izmjene zakona  i zabrane  stjecanja dionica.
Međutim, drugi naši sugovornici iz  Vlade priznaju da se od zakona nije  odustalo samo zbog toga što je poruka  stigla tamo gdje je trebala stići. U Vladi  su, povukli ručnu, objašnjavaju nam  dvojica ministra i radi toga što bi donošenje takvih zabrana ugrozilo već   zatvorena poglavlja u pregovorima s  Europskom Unijom.
– Još u studenom smo zatvorili poglavlje Sloboda kretanja kapitala i zakon koji bi naknadno bilo kome, i to u  trenutku kad mađarska predsjeda Unijom, zabranio stjecanje dionica Ine  mogao bi zakomplicirati tu čistu situaciju. Zato od zakona neće biti ništa.  Oni koji su kupovali dionice primirit će  se u sljedećem razdoblju, a onda i  Vlada neće povlačiti poteze koji  ugrožavaju pregovore, kazao nam je  jedan član Vlade.
Novi scenarij
Ističe da bi se Vlada zakonu mogla  vratiti jedino u scenariju u kojem bi se  morali poklopiti loši raspleti na nekoliko polja.  Dok god postoji mogućnost da Vlada pregovore završi u  ovoj godini i dok netko ponovno ne  počne na burzi kupovati dionice po  četiri tisuće kuna ili više u Vladi neće ni  spominjati zakon kojim se priječi preuzimanje većinskog paketa dionica u Ini.  Samo ako od završetka pregovora u  ovoj godini ne bi bilo ništa i ako bi se na  burzi ponovno pojavio “sumnjivi” kupac Vlada bi u igru vratila zakonsku  zabranu i to zbog domaće javnosti pred  parlamentarne izbore, priznaje nam  jedan član vodstva HDZ-a i Vlade.  U  takav scenarij naši sugovornici ne vjeruju i ističu da premijerka neće povući  nijedan potez koji bi ugrozio završetak  pregovora, a na primjedbu da je baš  ona najavila zakon, odgovaraju da je  “baš ona i odlučila da od njega neće biti  ništa nakon što se konzultirala s ljudima koji znaju što bi to značilo za  pregovore”.