Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za razvoj Zadarske županije potrebno je suglasje i lijevih i desnih

13.04.2011. 22:00
Za razvoj Zadarske županije potrebno je suglasje i lijevih i desnih


Neki stalno upiru prstom, a drugi se vode taktikom „usta moja hvalite me, kad nitko drugi neće”. Oni koji samo vide loše, ali i oni koji pohvalu traže sami od sebe, moraju se zapitati što žele postići; političke bodove ili dobrobit za svoje sugrađane, poručila je Devčić-Buzov


Rad Županijske skupštine u 2010. je po mojoj ocjeni, ali i po ocjeni sudionika javnog, političkog i društvenog života naše županije bio dobar i učinkovit. Županijska skupština održala je osam sjednica na kojima je raspravljala o 179 točaka iz svoje nadležnosti. Na sjednicama je postavljeno 89 vijećničkih pitanja i iznesene su tri inicijative. U radu je, na sjednicama Skupštine, u pravilo sudjelovalo do 33 do 35 vijećnika i vijećnica, od ukupno 45, što statistički i nije loše, ali moram naglasiti da neki vijećnici ozbiljnije doživljavaju svoj poziv, dok ga drugi doživljavaju malo ležernije.  Za daljnji napredak i razvoj naše županije potrebno je suglasje svih stranačkih opcija i svih gospodarskih struktura Zadarske županije. Napredak i boljitak stanovnika Zadarske županije trebao bi biti zajednički cilj svih nas; i lijevih i desnih. Konstruktivna kritika uvijek je dobrodošla. Prihvaćanje kritike i kritičko promišljanje učinjenog pokazuju političku mudrost i zrelost onih koji se nalaze u vodećim strukturama naše županije. Često smo svjedoci toga da neki stalno upiru prstom, a drugi se vode taktikom „usta moja hvalite me, kad nitko drugi neće”. Oni koji samo vide loše, ali i oni koji pohvalu traže sami od sebe, moraju se zapitati što žele postići; političke bodove ili dobrobit za svoje sugrađane. Sa stajališta predsjednice Županijske skupštine, moram pohvaliti djelovanje i pozicije i oporbe u Skupštini. Na sjednicama Skupštine često su kritike konstruktivne i često su prihvaćene kao takve. Znamo se međusobno pokuditi ali, što je bitno, i pohvaliti, rekla je predsjednica Županijske skupštine Irena Devčić-Buzov (HSS) na danas održanoj svečanoj sjednici Skupštine Zadarske županije, održanoj u povodu obilježavana Dana Zadarske županije.
Župan pohvalio Zračnu luku
– Globalna gospodarska kriza nije nas mimoišla. Prihodi su smanjeni pa je logično da je i realizacija određenih projekata usporena. Ipak, treba istaknuti da je naše planiranje i u ovoj situaciji bilo realno, stoga broj projekata koje smo uspjeli okončati ili započeti nije zanemariv. Nastavljeno je ulaganje u obrazovanje djelatnika, te jačanje internih financijskih kontrola u cilju transparentnosti i javnosti rada službi regionalne samouprave. U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje zaposlili smo šest mladih visoko obrazovanih volontera vježbenika radi stjecanja iskustva i polaganja stručnog ispita. Dali smo značajnu potporu aktivnostima udruga.  Posebna pozornost dana je usvajanju novih pravila koja prihvaćamo tijekom pristupanja EU. Pokrenuli smo ciklus edukacija, te intenzivno informirali javnost o tim procesima. Izrađene su izmjene i dopune više prostornih planova  uređenja općina i gradova, te prostornih planova nižeg reda. Nastavljene su aktivnosti na uspostavi katastra pomorskog dobra. U cijelosti je dovršen projekt „Izrada topografskih zemljovida”, a sklopljen je Sporazum o sufinanciranju izrade prostornih podloga državne izmjere i katastra nekretnina između Državne geodetske uprave, Zadarske županije, naših gradova i općina, kazao je župan zadarske županije Stipe Zrilić podnoseći izvještaj o radu Županije u posljednjih godinu dana.
Također je istaknuo kako je prije nekoliko dana započela izgradnja plinske mreže u Zadarskoj županiji,  te kako je Županija radila na otklanjanju problema oko dobivanja dozvole za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom i poticala korištenje obnovljivih izvora energije.
– Treba spomenuti suradnju s UNDP-om u projektu sustavnog gospodarenja energijom kroz koji su osigurani energetski pregledi za 20 škola, te potpisan sporazum o osnivanju Solarnog centra izvrsnosti u Zadarskoj županiji. Naš Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje je tijekom prošle godine ukupno riješio 8.598 zahtjeva. Izdanim odobrenjima obuhvaćeno je 280.000 metara četvornih prostora, te 2,5 milijarde kuna vrijednosti građevinskih radova. Prema podacima Državnog ureda za statistiku, Zadarska županije je druga u Hrvatskoj  po broju izdanih odobrenja. Tijekom 2010. su, kroz program izgradnje regionalnog sustava vodovoda Dalmacija – Istočni pravac izvršeni radovi na dijelu sustava Benkovac – Lišane Ostrovičke, a nastavljene su aktivnosti i na Zapadnom pravcu. Nastavljeno je sufinanciranje poduzetničkih kredita, donesen je Plan razvoja poduzetničkih zona za razdoblje do 2012. godine. Za razvoj poljoprivrede je od iznimnog značaja završetak izgradnje I. faze sustava navodnjavanja „Baštica”. Sklopljen je i ugovor o korištenju sustava s 13 korisnika. Riječ je o prvom sustavu javnog navodnjavanja u Hrvatskoj koji je izgrađen i započeo je s radom. S nadležnim ministarstvom  je potpisan sporazum o sufinanciranju  Programa izrade projektne dokumentacije sustava navodnjavanja Vransko polje.  Tijekom prošle godine ostvareno je milijun i 120.000 dolazaka gostiju koji su ostvarili osam milijuna noćenja, kazao je župan Zrilić dodajući kako je Zračna luka Zadra zabilježila 275.000 prevezenih putnika što je povećanje od 31% u odnosu na 2009.
– Zračna luka Zadar jedina je u Hrvatskoj imala povećanje prometa  u odnosu na godinu ranije. Otvorene su podružnice Doma za starije i nemoćne osobe u Preku u Salima u kojima je ukupno smješteno 40 korisnika. Završena je izgradnja ambulante na Silbi,  u potpunosti je financirana ambulanta u Viru. Obnovljene su škole u Bukoviću, Rašteviću i Pristegu, istaknuo je župan..
Kalmeta: Gaženica će zaposliti 1.000 ljudi
– Ništa ne dolazi samo od sebe, tako ni ovaj uspjeh nije pao s neba. Rezultat je zalaganja i znanja, rada Županije i župana, suradnje gradova i općina  s Vladom RH. Zadarska županija odredila se za razvoj po načelu ravnomjernog razvitka, što znači da standard života na otoku ili u zaleđu mora biti jednak standardu života u Zadru. Danas smo skoro pa i postigli taj cilj. Danas Zadarska županija ima odlične prometne veze, što je preduvjet za razvoj gospodarstva, ima odlično izgrađeno prometnu i društvenu infrastrukturu, ima gotove projekte od kojih su mnogi realizirani i mnoge projekte za budućnost. To govori o dobro vođenoj politici i rezultat je taj da je Zadarska županija jedna od vodećih. Ostaje problem koji nije problem samo Zadarske županije, nego problem Hrvatske, a to je nezaposlenost. Ovdje u Zadarskoj županiji nije se čekalo da se vidi što će se dogoditi, nego se već godinama radi na tome kako nezaposlenost svesti na najmanju mjeru i učiniti da je nema, tako da smo dana svjedoci projekata gospodarskih zona u Stankovcima i Poličniku, sutra u Bibinjama i Crnom. Ulaganja u turizam su velika. Državna luka Gaženica sad je u drugoj fazi realizacije  i ona će neupitno biti gotova 2013. i na sebe će izravno vezati 1.000 radnih mjesta.  Hrvatska će sigurno vrlo skoro završiti pregovore s EU i potpisati pristupni ugovor što će dodatno omogućiti dolazak kapitala. Ova županija u svim segmentima ide dalje, i zato – čestitam nam svima, jer sam i ja dio ove županije, rekao je ministar mora prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.


 USKORO OD POTKARPATJA IZRAVNO NA JADRAN




Župan Stipe Zrilić podsjetio je kako, osim s Južnomoravskom regijom u Češkoj, Zadarska županija ima sporazume o suradnji s Trnavskom regijom iz Slovačke i mađarskom Baranjskom županijom, te s Podkarpatskim vojvodstvom u Poljskoj i Hersonskom oblasti u Ukrajini.  Članove Županijske skupštine i uzvanike pozdravili su i predsjednik Južnomoravske regije Vaclav Horak i maršal Podkarpatskog vojvodstva Miroslaw Karapyta. Vaclav Horak najavio je kako će uskoro, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru,  biti otvoren lektorat češkog jezika dostupan, ne samo studentima, već  i javnosti.
-Iako nas dijeli preko 1.000 kilometara, osjećam se kao kod kuće u ovom lijepom gardu. Možda je to zbog jedinstva slavenskih korijena, zbog sličnosti povijesnih iskustava ili zato što stoljećima živimo s ljudima različitih jezika, vjera i kultura. Takav nas suživot uči toleranciji i otvorenosti prema drugima. Naša regija, Potkarpatje, bila je kroz stoljeća zajednička domovina Poljaka, Ukrajinaca, Židova, Armenaca, Slovaka. Ovdje su također stanovali doseljenici iz Mađarske, Austrije i Njemačke. Dva svjetska rata, nacistička eksterminacija Židova za vrijeme II. svjetskog rata, masovna progonstva  i deportacije nakon II. svjetskog rata uništili su višebojan kulturni krajolik Podkarpatja. Trudimo se sačuvati od propadanja materijalne tragove prisutnosti brojnih naroda u našoj regiji, te ponovo izgraditi, zahvaljujući prisutnosti u multinacionalnoj europskoj zajednici, poziciju regije  kao bitnog mjesta na karti Europe. Danas je Podkarpatje jedno od najvećih gradilišta, gradimo autocestu koja će otvoriti našu regiju prema zapadu i direktno nas povezati s Berlinom, otvaramo se i prema našim istočnim susjedima – Ukrajini, gradimo i moderniziramo granične prijelaze.  Upravo se u našoj regiji rodila zamisao spajanja europskih transportnih koridora, obale Baltičkog mora s Crnim morem i Sredozemnim morem. Ministri prometa sedam država članica EU; Litve, Poljske, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Grčke potpisali su prošle godine u Podkarpatju deklaraciju o suradnji za izgradnju tog tranzitnog puta. Vjerujem da će se tom sporazumu uskoro pridružiti i Hrvatska, te da će se iz glavnog grada Potkarpatja moć doći direktno do Jadranskog mora, rekao je Miroslaw Karapyta .


 NAŠA ŽELJA JE – OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA


Očekivanje izricanja presude Haaškog suda generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Maršanu nije prošlo nespomenuto ni na Svečanoj sjednici Županijske skupštine.
Zaključujući svoje obraćanje vijećnicima ,predsjednica Skupštine Irena Devčić-Buzov podsjetila je nazočne na današnje održavanje mise za poginule branitelje u klaustru Sv. Frane.
– Sveta misa će ovog puta biti potpora, barem u duhovnom smislu, našim generalima koji očekuju presude u Haagu. Naše misli su uz njih, a naša želja je oslobađajuća presuda ovih hrabrih boraca za slobodu Hrvatske, rekla je Devčić-Buzov.
-Ne smijemo zaboraviti da Zadarska županija ne bi danas bila ovakva uspješna sredina ugodnog življenja za sve građane bez slobode koju nam je osigurala žrtva hrvatskih branitelja, hrvatskih generala u Domovinskom ratu. Njima u čast, a iz odgovornosti i ponosa koje su nam svojom nesebičnošću duboko usadili, pozdravljamo ih s velikim poštovanjem i zahvaljujemo na žrtvi za našu slobodu. Velika duhovna snaga koju smo pokazali u najtežim trenucima i vjera u istinu i pravdu moraju nas voditi i danas i sutra. Nadam se da ćemo opet čuti vijesti koje će potvrditi našu slobodu i koje će nam reći da možemo nastaviti odlučivati o vlastitoj sudbini  ulažući sve svoje znanje i sposobnosti u miran i nesmetan sveukupni demokratski razvoj svoje domovine i svog kraja pokazujući generacijama koje dolaze pravi put, zaključio je svoje izlaganje župan Stipe Zrilić.
Prezentacija koja je na video-zidu tematski pratila županovo izlaganje, završila je ratnom fotografijom Ante Gotovine uz poruku „Sretno!”.
Dobitnica Godišnje nagrade Zadarske županije, klapa „Sol” ,otpjevala je pjesmu „Moje izgubljeno blago”  koja je najavljena kao pjesma koju je poželio general Gotovina.


 ČESTITAO I BANDIĆ


U povodu Dana Zadarske čestitke su, uz niz župana i diplomata, uputili  i saborski zastupnici Ivo Grbić, Ana Lovrin, Branko Kutija i Nevenka Marinović koji svečanoj sjednici nisu bili nazočni zbog zasjedanja Sabora, ministar obrane Davor Božinović, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.