Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadarska HVIDR-a u vozilu vrijednom 20 tisuća eura

13.04.2011. 22:00
Zadarska HVIDR-a u vozilu vrijednom 20 tisuća eura


Zna se da je upravo ovakvo vozilo posljednjih devet mjeseci bilo najveća potreba naše udruge, zbog naših članova, mahom osoba s invaliditetom. Hvala supružnicima Nürnberger, tvrtki Cassidian i njemačkom veleposlanstvu, s kojima ćemo, nadam se, i ubuduće imati imati lijepu suradnju, kazao je Ivica Arbanas


Svečana primopredaja transportnog vozila  Udruzi HVIDR-a Zadar upriličena je danas na Trgu tri bunara, ispred kluba Arsenal. Riječ je o vozilu marke Volkswagen,  vrijednom 20 tisuća eura,  koje je nabavljeno donacijama  zahvaljujući posredovanju njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj. Valja naglasiti da su  ovu donaciju omogućili Savezna Republika Njemačka, tvrtka Cassidian EADS te okrug  Hof u Njemačkoj, pa su i  današnjoj primopredaji nazočili predstavnici njemačkog  veleposlanstva, predstavnici  spomenute tvrtke i okruga  Hof. Kako je naglasio Ivica Arbanas, predsjednik Udruge  HVIDR-a Zadar, ova je donacija uistinu konkretan doprinos radu njihove udruge, a  vozilo će koristiti u svrhu prijevoza svojih članova, mahom  osoba s invaliditetom.
Devet mjeseci bez  vozila
– Današnjom primopredajom završili smo projekt nabave vozila za našu udrugu, a  koji smo pokrenuli prije tek  nešto više od pola godina. Moram istaknuti da je projekt realiziran u vrlo kratkom roku,  zbog čega želim zahvaliti svima  koji su tome pridonijeli. To je  Jasna Obad, iz udruge ‘Pro vita’, kojoj smo prvoj iznijeli svoj  problem, a koja je vrlo brzo  stupila u kontakt sa supružnicima Manfredom i Marion  Nürnberger, koji u Njemačkoj  vode humanitarnu udrugu Humanitärer Aktionskreis. Oni su  poduzeli daljnje korake prema  njemačkom veleposlanstvu i  danas je tu pred nama novi  kombi, kazao je Arbanas, istaknuvši da će kombi već sutra  putovati u Zagreb, kada će članove udruge voziti na Državno  prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom.
Istaknuo je također da je  udruga već više od devet mjeseci bez vozila, jer je njihovo  staro prijevozno sredstvo dotrajalo, pa je proteklo razdoblje za njih bilo veoma teško.  Prije same primopredaje, odnosno uručenja ključeva doniranog vozila Ivici Arbanasu  te uručenja zahvalnica svim donatorima, okupljenima su se  obratili predstavnici svih  uvaženih strana, pa je tako najprije Ivica Arbanas zahvalio na  ovoj vrijednoj donaciji.
– Zna se da je upravo ovakvo  vozilo posljednjih devet mjeseci bilo najveća potreba naše  udruge zbog naših članova,  mahom osoba s invaliditetom.  Hvala supružnicima Nürnberger, tvrtki Cassidian i njemačkom veleposlanstvu s kojima ćemo, nadam se, i ubuduće imati imati lijepu suradnju, kazao je Arbanas kojemu  se na zahvalama pridružio i  zadarski župan Stipe Zrilić.
Sanacija groblja na  Bokanjcu
– Hvala vam na ovoj vrijednoj donaciji, koja će biti od  velike pomoći svim članovima  udruge HVIDR-a Zadar, koja  će im uvelike olakšati rad i  svakodnevicu, kazao je Zrilić.
Obratio se i predstavnik njemačkog veleposlanstva Ralf  Mayer, istaknuvši da je uspješan završetak ovog projekta  za njih velika čast i zadovoljstvo.
– Za nas jako puno znači to  što i danas, nakon rata pomažemo Hrvatsku kao što smo  je pomagali i za vrijeme rata.  To je za nas velika čast, a nadam se da ćemo i ubuduće  uspješno surađivati, istaknuo  je Mayer, nakon kojeg se okupljenima obratio i Peter Mayte,  iz tvrtke Cassidian EADS.
– Dva su razloga zbog kojih  smo podržali ovaj projekt.  Sjećajući se Domovinskog rata  svi u pamćenju nosimo jako  ružne slike s ovog područja, a s  druge strane, ljudi koji su sve to  prošli danas su ponosni i  spremni nastaviti dalje, kazao  je Mayte, istaknuvši da je sklapanje ovog zajedništva sa Zadrom za njih velika čast.
Manfred Nürnberger koji sa  suprugom već dugi niz godina  različitim humanitarnim radom surađuje sa Zadrom, naglasio je da su i sa zadarskom  udrugom HVIDR-a do sada  već ostvarili prijateljski odnos.
– Članovi udruge HVIDR-a  iskazali su svoju potrebu, a mi  smo se potrudili da je što prije  ostvarimo i tako smo pokrenuli  projekt koji je u šest mjeseci  realiziran. Naša je nakana da  Zadar s našom njemačkom domovinom ostvari partnerski  odnos. Nadam se da ćemo,  zahvaljujući i brojnim budućim  projektima koji su već u planu,  u tome i uspjeti, kazao je Nürnberger, najavivši da će svojim  prilogom poduprijeti i sanaciju  groblja na Bokanjcu gdje se  nalaze 123 groba njemačkih  vojnika iz Drugog svjetskog rata.