Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Žedni Molat čeka “Zrmanju”

13.04.2011. 22:00
Žedni Molat čeka “Zrmanju”


Ovih bi dana, kako neslužbeno doznajemo, vodonosac trebao krenuti prema otocima. To bi trebalo učiniti čim prije. Pravovremena opskrba vodom otoka i zakonska je obveza Grada i Županije


Žitelji otoka Molata – Molaćani, Brguljci i Zapuntelci osvih su dana gotovo  ostali bez pitke vode u svojim  gusternama.
Čak su i mještani Molata,  koji jedini na otoku imaju koliko-toliko bolje uvjete u opskrbi vodom s dva veća bazena  i odgovarajućim pumpama te  hidrantima po selu, suočeni sa  sve manjim količinama vode u  svojim vodospremnicima. Naime, već nekoliko mjeseci ovdje  nisu pale veće količine oborina, a kako voda na ovaj otok  još nije stigla iz pravca Zadra,  njihova su jedina nada obiteljske gusterne u kojima vode  gotovo da i nema.
Kako doznajemo ni većina  drugih otoka, pogotovo zapadnih nije u puno boljoj situaciji.  Svima je njima jedino rješenje  opskrba vodom iz vodonosca.  Koliko nam je poznato, zadarski je Vodovod raspisao natječaj za usluge prijevoza vode  vodonoscem na otoke. Za to je  Ministarstvo mora, prometa i  infrastrukture izdvojlo  2.600.000 kuna. Za prijevoz vode na otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru  bit će izdvojeno oko 1,8 milijuna kuna. Ovih bi dana, kako  neslužbeno doznajemo, vodonosac trebao krenuti prema  otocima. To bi trebalo učiniti  čim prije. Pravovremena opskrba vodom otoka i zakonska  je obveza Grada i Županije i  toga bi se trebalo pridržavati.
“Gradski otoci”, inače, u prosjeku potroše nešto oko 20 do  30 tisuća kubika vode. Cijena  jednog vagona vode, kako neslužbeno doznajemo, neće se  bitno mijenjati ni ove godine.