Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jednim okom na Svetom Brdu, drugim na tvornici bez krova

13.04.2012. 22:00
Jednim okom na Svetom Brdu, drugim na tvornici bez krova


Kiši su se svi obradovali, a neke je rastužio mraz, koji se pojavio u nevrijeme. Mještani Nadina kazuju kako je zadnjih dana bilo slane, temperatura se na području spuštala i do tri stupnja ispod ništice. Pojava je to kojoj svjedočimo tek od lani, kaže mr. Marijan Tomac. U proteklih tridesetak godina nije se događalo da u ovo doba godine, a kamoli još i kasnije kao, primjerice, lani, poledi u Nadinu


Dugotrajna suša koja na zadarskom području neumoljivo traje još od prošle godine, ublažena je oborinama ovog i prošloga tjedna. I tako kada se činilo da će se vremenske prilike osmjehnuti poljodjelcima, nagli pad temperatura i slana u nekim dijelovima Zadarske županije, bila je ponovno znak za uzbunu. Pitajući se kakvo je stanje u Ravnim kotarima, popratili smo jedan terenski obilazak poznatog agronoma, mr. sc. Marijana Tomca te zajedno s njim obišli vinograde i maslinike.
Mraz u Smilčiću
Put nas je najprije vodio do Smilčića, dan je oblačan, a već kod Gornjih Biljana počinje padati kiša, dok se mi približavamo vinogradu Vinarije Figurica vlasnika Mladena Anića. Tu se na 9 hektara nalazi nekoliko sorti vinove loze, kako introduciranih, tako i autohtonih.
Magistar Tomac najprije pregledava syrah koji je, nakon pupanja, u fazi četiri listića. Neke je mraz oštetio, no ne radi se ni o kakvoj većoj šteti. Neće od toga biti nikakve štete, kaže nam Tomac, koji pojašnjava da su samo pojedini vrhovi malo nastradali, a ako se neki i prestane razvijati, do njega je drugi pup koji će normalno nastaviti rast i razvoj u potpuni grozd.
Nakon syraha obilazimo crljenak te maraštinu, ove domaće sorte sada su u fazi otvaranja pupa i nisu pretrpjele oštećenja od nedavnog mraza.
Kako je kiša ispraznila polja, voćnjake i vinograde koji se pružaju oko Smilčića, upućujemo se prema Nadinu.
Slana u Nadinu
 Mještani kazuju kako je zadnjih dana bilo slane, temperatura se na području Nadina spuštala i do tri stupnja ispod ništice. Pojava je to kojoj svjedočimo tek od lani, kaže mr.sc. Marijan Tomac. U proteklih tridesetak godina nije se događalo da u ovo doba godine, a kamoli još i kasnije kao, primjerice, lani, poledi u Nadinu.
– Takve pojave su jasan pokazatelj da se klima promijenila, ističe Tomac.
Novi vinogradi i maslinici
U Nadinu posjećujemo i područje gdje se podiže veliki nasad ponajviše maslina, ali i vinove loze. Riječ je o površini od 124 hektara koju su na koncesiju od 50 godina uzele dvije firme, jedan OPG i jedan klasičan obrt, poljoprvirednika Brkića iz Škabrnje. To su firme “Dolina maslina” u vlasništvu obitelji Krtalić, zatim “Bovan” i OPG Denis Plastić. Je li riječ o udruženom projektu ili nekoj drugoj vrsti kooperacije, više nam je kazao Neven Klinac.
– Pa ne bih mogao reći da smo se baš udružili, ali tamo gdje smo komplementarni, tu se međusobno pokrivamo, pomažemo, radimo određenu zamjenu radova i ostale potrebne stvari, obavljamo jedni drugima usluge s postojećom mehanizacijom.
Mehanizacija u lancu
Imamo strojeve za drobljenje, pikamere, bagere, buldožere, svaka firma ima svoje i na taj način svatko svoju fazu poslova pokrije, uslužno za drugoga, po cijenama koje su prihvatljive za sve nas u lancu i – to je to, kaže Klinac čija firma “Bovan” ima 27 hektara i radi isključivo maslinik. “Dolina maslina” ima površinu 27 ha, također isključivo maslinik, OPG Denis Plastić ima površinu od 20 ha, a radi kombinaciju vinograda i maslinika, u omjeru, otprilike pola-pola. Plastić se za vinograde odlučio i zbog toga što na nadinskom blatu posjeduje vinograd na tri hektara.
 Kako nam kaže Neven Klinac, masline firme “Bovan” su još u procesu sadnje.
– Vjerujem da će nam sada ovakvo vlažno vrijeme ići na ruku. Tako da ćemo saditi do kraja ovoga mjeseca, koliko se stigne, a ostatak će se saditi na jesen, jer veći dio zemljišta nije samljeven kamen, a druge pripreme su napravljene, rekao je Klinac, kojeg smo upitali koje sorte maslina namjeravaju posaditi na ovom zemljištu.
– Dominantno će biti oblica i lastovka, no normalno, zbog niza okolnosti je potrebna određena količina i leccina i coratina. Ima i jedna neznatna količina ascolane, namijenjena eventualno za konzerviranje, ali doista neznatno, kazao nam je Klinac te dodaje:
Spas u proizvodnji
– U konačnici bi to trebao biti jedan brend, jedna proizvodnja i uljara, točnije dvije uljare jer, vjerojatno je da će “Dolina maslina” i “Bovan” imati svatko svoju uljaru. Znači jednu klasičnu zatvorenu proizvodnju i zbog lakše organizacije posla i svega ostalog. Postoje određeni razvojni planovi dugoročniji, tako da bi obje uljare trebale imati posla ako bi se stvari razvijale kako treba, rekao je Neven Klinac, koji je zadovoljan kako se ovaj velik i zahtjevan posao dosad odvija.
– Zadovoljan sam. Normalno da smo ušli u sve to punom sviješću, znajući o čemu se radi, tako da u principu nemate razloga biti nezadovoljni, svjesni ste težine i okolnosti, ali i onoga što bi ovaj projekt dugoročno trebao biti. Ovo je posao koji jednostavno rečeno, nije od danas do sutra, niti je to posao od kojega ćete se obogatiti, ali je posao koji jamči određenu stabilnost i proizvodnju. Ja bih rekao da je danas borba za Hrvatsku, borba za svaki segment gospodarstva. Za proizvodnju nečega. Svi nešto trgujemo i prodajemo jedni drugima, ugrađujući u to nekakve cijene, tako da je i to zapravo besmisao, a ovo što smo pokrenuli je dugoročno, a ujedno i rekao bih, moj početni hobi koji se razvio u posao, istaknuo je Neven Klinac.
Tako je i ovaj kratki đir po Ravnim kotarima koji nam je omela kiša ipak donio niz vrijednih i korisnih spoznaja. A agronomov obilazak terena bio bi nezamisliv bez, primjerene, marende uz koju ide i čaša dobrog vina, budući da u Zadarskoj županiji lošeg više ni nema, kao i razgovor o poljoprivrednim temama, cijenama ulja, nekadašnjem PK Zadru, vozilima za u polje… U to i kiša stade te se mi lagano uputismo prema gradu, a naš domaćin Neven Klinac “u polje”, gdje polako, ali sigurno niče značajan maslinik. I tako, kako i stara narodna kaže koliko u travnju dana toliko i različitog vremena. Kiši su se svi obradovali, a neke je rastužio mraz, koji se pojavio u nevrijeme. Ali, što se može, to je, kako reče Tomac, sudbina poljodjelaca i proizvodnje u tvornici bez krova.


Zemljište u Batovićima




Površina koju su koncesiju na 50 godina dobili firme “Bovan” i “Dolina maslina” te OPG Denis Plastić i obrt Brkić nalazi se u katastarskoj općini Biljane Donje, u području Nadin – Batovići i graniči s autocestom. Na površini se, kako nas je upozorio mr.sc. Marijan Tomac, lijepo mogu uočiti različite vrste zemljišta, ono dobiveno mljevenjem kamena, kao i prirodna zemlja crvenica.


Gledati na Sveto brdo!


Ovo je dio godine kada se kraju privodi vađenje peršina, poriluka i mrkve, a idući tjedan bi mogla početi sađenje rajčica, paprika i drugih vrsta povrća za ljetnu sezonu. Stara izreka, međutim, kaže da se ne sadi dok god je na Svetom brdu snježni pokrivač. Prije dva tjedna ga nije bilo, no u međuvremenu se opet stvorio.


Mraz i u Briševu


U Briševu, kako javlja Mladen Ćustić, slana je poharala sve krumpire koji su nikli. Po vrtovima i u polju. Nastradala je i vinova loza, navlastito bile sorte. – Ima štete i na smokvama, trišnjama, bajamima, šparogama..Sve je zakačija mraz, kaže pasionirani poljodjelac Mladen Ćustić, poznatiji kao utemeljitelj i predsjednik briševačkog KUD-a Kanica.