Kulturni brend Mostara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXELL
Prošle godine beogradski Atelje 212 izveo je predstavu "Gospoda Glembayevi"

Međunarodna kulturna manifestacija "Mostarsko proljeće 2012. - Dani Matice hrvatske", ove se godine u Mostaru održava po četrnaesti put.

 Park nobelovaca

Svečano otvorenje bit će sutra, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u 19.30 sati i to koncertom "Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu" koji se realizira u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš. Scenarij večeri potpisuje Jakša Fiamengo, a nastupit će klape: Cambi, Ventula, Versi, Pasika i Kaleta. Gost večeri je Tedi Spalato. Manifestaciju će otvoriti predsjedatelj Vijeća ministara BiH, inače visoki pokrovitelj Mostarskog proljeća 2012., Vjekoslav Bevanda.

Kao uvertira u ovogodišnje Dane matice svečanosti otvorenja prethodit će druga velika svečanost u Mostaru. Naime, otvorit će se Park nobelovaca gdje će biti otkriveni spomenici dvojici bosanskohercegovačkih nobelovaca Ivi Andriću i Vladimiru Prelogu. Inicijativa je to koju je Matica Hrvatska Mostar realizirala zajedno s HKD-om "Napredak". Autor skulptura je zagrebački akademski kipar Zoran Jurić, a lijevane su u Ljevaonici Ujević.

 Bogat program

Za vrijeme trajanja festivala Mostar će ugostiti nekoliko predstava: zagrebački HNK s predstavom Ive Vojnovića "Maškarate ispod kuplja", ansambl Dubrovačkih ljetnih igara i predstavu "Kate Kapuralica", zagrebački Kermpuh s "Čudom u Poskokovoj Dragi", HNK Zadar dolazi s "Velikim diktatoricama"... Bit će promovirana zbirka "Kost i gozba" Igora Zidića, nastupit će mladi pijanist iz Solina Marin Limić te pijanistica Željka Mandarić, a Edin Karamazov dolazi u kombinaciji s kvartetom Krakowske filharmonije. Zahvaljujući Generalnom konzulatu Republike Turske u Mostaru na Proljeće stiže izvrsni gudački kvartet iz Ankare, a Veleposlanstvo SAD-a u BiH osiguralo je nastup plesnog ansambla iz SAD-a "Step Afrika".

O značaju ovog festivala u regionalnim razmjerima govori i činjenica da je Mostarsko proljeće sklopilo ugovore o trajnoj kulturnoj suradnji s uglednim festivalima i kazališnim kućama iz regije: Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalom dalmatinskih klapa Omiš, Zadarskim kazališnim ljetom i HNK-om Zadar, splitskim HNK-om, Festivalom Križanke u Ljubljani, Sarajevskim danima poezije, Narodnim pozorištem Sarajevo, Narodnim pozorištem Republike Srpske, Banja Luke te Ateljeom 212 iz Beograda.

Širenje kulturnih različitosti

U Mostarsko proljeće svojom potporom uključili su se i najveći gospodarski subjekti u regiji koji su mu vjerni već godinama, a tu je i suradnja s veleposlanstvima Hrvatske, Makedonije, Slovačke, Češke, Italije, Austrije, SAD-a, Turske...

Cilj manifestacije je širenje kulturnih različitosti, njegovanje tradicije i identiteta hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje različitosti drugih naroda. Bogatstvo umjetničkog izričaja, glazbenog, kazališnog, književnog, likovnog, dječjeg, filmskog, ono je što Mostarsko proljeće, koje je postalo i svojevrstan kulturni brend, čini jednom od najznačajnijih manifestacija u regiji.

Kristalna matica Borisu Cavazzi
Očekuje se i potvrda dolaska predsjednika RH dr. Ive Josipovića na Festival, a na svečanosti otvorenja bit će dodijeljenja priznanja Kristalna matica i Zlatna povelja Maestro Vjekoslav Šutej, u znak sjećanja na dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja ovog festivala. Jednoglasnom odlukom Festivalskog vijeća i Predsjedništva Matice hrvatske Mostar, prva Kristalna matica koja će se dodijeliti za najuspjelije umjetničko ostvarenje na Mostarskom proljeću 2011. godine, ide u ruke slovenskog glumca Borisa Cavazze koji je briljirao u ulozi Ignjata Glembaya u predstavi beogradskog Ateljea 212 "Gospoda Glembajevi", koja je prošle godine izvedena u Mostaru, na pozornici Matičinih Dana.
Članovi festivalskog vijeća

Članovi festivalskog Vijeća Mostarskog proljeća su: Darko Brlek, predsjednik Saveza europskih festivala i Festivala Križanke Ljubljana, dr. sc. Ivo Prlender, intendant Dubrovačkih ljetnih igara, Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar i Zadarskog kazališnog ljeta, Ivica Šarić, prvak Opere sarajevskog Narodnog pozorišta i ministar kulture Kantona Sarajevo te dipl. ing. arh. Angela Petrović, pomoćnica ministra obrazovanja i znanosti u Vladi Federacije BiH.

Mostarsko proljeće je od svibnja 2009. punopravni član Saveza europskih festivala, EFA-e, krovne udruge svjetskih festivala, a jednoglasno je primljeno u ovu udrugu na Generalnoj skupštini EFA-e u Vilniusu, u Litvi. Prvi Dani Matice hrvatske održani su u Mostaru 1999.; od jednotjedne manifestacije, preko festivala koji je trajao tri mjeseca, od pretprošle godine dobio je i svoj stalni termin u kalendaru Grada od 15. travnja do 1. lipnja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno