Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Mršićev volej pokvario modru feštu

13.04.2012. 22:00
Mršićev volej pokvario modru feštu


Prvoligaš sa Stanova osvojio je veliki bod na Maksimiru protiv novog-starog  prvaka Hrvatske Dinama.  Nezainteresirani domaćin  nije se proslavio u prvom ligaškom nastupu nakon šeste  uzastopne obrane naslova  prvaka. Srećom po modre,  sraz s discipliniranim, maksimalno angažiranim i sjajno  posloženim Zadrom odigran  je pred praznim tribinama,  zbog kazne disciplinskog suca MAXtv Prve lige Krešimira Vlajčevića, pa je njihovom  mučenju svjedočio minimalan broj ljudi.
Prigode Zadrana
Nakon blage početne inicijative domaćih, Zadrani su  opasno zaprijetili u 16. minuti, kada se Perica Šare s  lijevog boka probio u sredinu, nanizao nekoliko domaćih igrača i idealno poslužio Josipa Ivančića. Napadač gostiju ušao je u kazneni prostor i raspalio po golu. Međutim, Ivančić je  tražio bliži kut, a baš tamo se  nalazio Ivan Kelava.
Odgovor Dinama stigao je  tri minute kasnije, u obliku  akcije sa Sammirovim potpisom. Naime, domaći fantasista navukao je na sebe  dobar dio Zadrove obrane, a  zatim je podvalio sjajno odmjerenu loptu za Sylvestra  koji se kroz sredinu sjurio  prema golu. Srećom po goste, Tomo Gluić je reagirao  poput rukometnog vratara,  refleksno digavši lijevu ruku.  A to je bilo dovoljno da lopta  promijeni putanju i ode preko gola, u korner.
Igrala se 26. minuta kada je  Zadar još jednom pokazao  zube. Antonio Mršić je opalio loptu prema golu iz slobodnog udarca s desne strane, a Kelava je nespretno reagirao. Na odbijancu se prvi  našao Šare, ali njegov udarac  nije bio dovoljno precizan.
Kao i kod prve prilike za  goste, odmah je uslijedio odgovor. Brzi protok dodavanja  izbacio je Sammira u priliku  na deset metara od gola.  Činilo se da je egzekucija neminovna, no tako nije mislio  Gluić, koji je mačjim refleksom sačuvao svoju mrežu.
Žilavi otpor čvrstih Zadrana imao je nagativan utjecaj  na živce domaćih igrača. Tako je tankoćutni Tonel u 34.  minuti zakucao nogu u  Ivančićeva leđa, i to na centru. No, za neuvjerljivog suca  Marina Vidulina to nije bio  prekršaj za isključenje, iako  Portugalac nije mogao do  lopte ni pod razno. Djelitelj  pravde iz Kanfanara modrima je do kraja utakmice  oprostio još i dva žuta kartona.
Genijalni Mršić i Gluić
Srećom po utakmicu gosti  nisu uzvratili na isti način.  Umjesto grubosti, stigao je  trenutak genijalnosti u 40.  minuti. Ustvari, čak ni taj  izraz nije dovoljno jak za opisivanje gola za vodstvo Zadra. Mršićeva volejčina s 25  metara doslovno je prozujala  pokraj Kelave i zabila se u  rašlje, istaknuvši kandidaturu za najljepši potez tekuće  sezone MAXtv Prve lige –  0:1. Zadrani su s prednošću  otišli na odmor.
Drugi dio igre otvorila je  sjajna asistencija Jakuba Sylvestra za Ivana Krstanovića,  koji je ušao umjesto nevidljivog Fatosa Beqiraja. Prvi  strijelac prošle sezone izbio  je sam pred zadarski gol, ali  nije uspio prevariti fantastičnog Gluića.
Kako su minute otkucavale, tako je rasla nervoza u  domaćim redovima, a to je,  pak, za sobom povuklo sve  veću i veću nemoć. S druge  strane, Zadrani su postajali  sve goropadniji. Tako su sredinom druge dionice igre doslovno sakrili loptu svojim  suparnicima na više od minute.
Gosti su lako mogli i povećati vodstvo. Igrala se 70.  minuta kada se Ivan-Anton  Vasilj iznenada našao sam na  lijevoj strani domaćeg kaznenog prostora. Uslijedilo je  ubacivanje u sredinu i gužva  koju je Dinamova o0brana  uspjela riješiti uz malo panike. 
Modre je sreća pomazila u  76. minuti. Centaršut Josipa  Pivarića s lijeve je strane stigao do Krstanovića koji je  bio najviši u skoku. Lopta je  udarila u donji dio prečke,  odbila se u zemlju i zakoprcala u mreži – 1:1.
Izjednačenje je ozbiljno  poljuljalo samopouzdanje  gostiju, a istodobno je dalo  dodatni impuls Dinamu.  Kombinacija malo jačeg angažmana i razlike u individualnoj kvaliteti rezultirala  je opsadom zadarskog gola.  Gostujuća obrana bila je na  sto muka do kraja utakmice,  a u sudačkoj nadoknadi  došlo je do naguravanja koje  je zbunjeni sudac riješio pokazivanjem drugog žutog  kartona Mihaelu Kovačeviću. No, ni čudan kriterij nije pomogao Dinamu  da dođe do drugog gola. Preciznije, sa dvije fenomenalne  intervencije Gluić se u završnici potvrdio kao daleko  najbolji akter utakmice.


DINAMO – ZADAR 1:1


ZAGREB – Stadion Maksimir. Bez gledatelja.  Sudac: Marin Vidulin  (Kanfanar) 5,5. Pomoćnici: Kezele (Rijeka), Žudetić (Pula). Strijelci:  0:1 Mršić (40′), 1:1 Krstanović (76′). Žuti kartoni: Tonel, Calello  (Dinamo), J. Bilaver, Šare, Jerbić, Kovačević (Zadar). Crveni karton:  Kovačević (90′).
DINAMO: Kelava 7, Vrsaljko 5,5, Vida 6, Tonel 5, Ibanez 5 (od 67′  Pivarić 6), Calello 5 (od 46′ Alispahić 5,5), Badelj 5,5, Sylvestr 5,5,  Sammir 6,5, Kovačić 5, Beqiraj 5 (od 46′ Krstanović 6,5).
ZADAR: Gluić 8, J. Bilaver 6, Kovačević 6, Jerbić 6, Jonjić 6, Šare  6 (od 46′ Vasilj 6,5), Ćurjurić 6,5, Tokić 6, Banović 6,5, Mršić 7,5 (od  83′ Rašo -), Ivančić 6 (od 73′ Begonja -).




Izjavili su


DALIBOR ZEBIĆ, TRENER ZADRA
– Prije svega, čestitao bih bivšem treneru na naslovu  prvaka Hrvatske. Izgleda da nam Dinamo leži. Ova  sumorna atmosfera praznog stadiona dodatno nas je  ohrabrila i dala nam potrebnu sigurnost. Napokon se  nismo prepali utakmice na Maksimiru. Bez obzira na  Dinamove brojne prilike, mislim da smo zaslužili ovaj  bod zbog borbenosti i velikog angažmana. Ovo je  lijep poticaj, ali naša bitka za ostanak još nije završila.
ANTE ČAČIĆ, TRENER DINAMA
– Čestitam Daliboru na velikom bodu. Ovi nenogometni uvjeti utjecali su na našu igru. U prvom poluvremenu nismo izgledali dobro, imali smo loš protok lopte i bili smo nervozni. Nastavak je bio osjetno  bolji, ali Zadar je igrao jako borbeno i angažirano.  Osim toga, njihov golman je branio nevjerojatno dobro. Sve u svemu, Zadar je zaslužio ovaj bod.


BBB nožem na redara


Za vrijeme utakmice Bad  Blue Boysi su se okupili  između zapadne i sjeverne tribine, a jedan od  njih izazvao je incident.  Taj neimenovani huligan  je nožem zaprijetio redaru, tražeći da ga pusti  u krug stadiona, a na  kraju je morala intervenirati i policija. Napeta  situacija kratko je trajala, a sve je okončano  bez ozlijeđenih.