OCJENA ULJA IZ ZADRA VRIJEDI U CIJELOJ EUROPI

Slika korisnika admin
A. SITNICA
BENITO PUCAR - Profesionalci su odradili i kemijska i senzorska ispitivanja

Danas se u ŠC Višnjik održava 14. manifestacija "Dan masline" u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Riječ je o manifestaciji koja je započela 1999. godine s ciljem edukacije maslinara, ali i svih potrošača maslinovoga ulja. Kako je istaknuo predsjednik udruge dipl. ing. Benito Pucar, ova Udruga je u sklopu svih dosad održanih Dana masline osiguravala gostovanje eminentnih stručnjaka i organizaciju stručnih predavanja o maslinarstvu i maslinovome ulje. Na taj se način željelo unaprijediti maslinarstvo i uljarstvo, nezamjenjive poljoprivredne i gospodarske djelatnosti našeg podneblja te povećati i kvalitetu, ali i potrošnju maslinovoga ulja. O ovogodišnjoj, pak, manifestaciji, Pucar nam je kazao:

 Broj nije najvažniji

- Imamo manje ulja - godina je bila takva kakva je - ali rekao bih da broj ulja koja dolaze na ocjenjivanje jest važan, ali nije najvažniji. Mislim da je najbitniji cilj da mi osiguramo dobre predavače, da dodatno educiramo maslinare, da omogućimo da se maslinari između sebe druže, izmjenjuju iskustva, da vide one koji su najbolji i tako saznaju od njih nešto novo, a također da vide što nas čeka sad do i nakon ulaska u EU. Za to imamo i predavače iz Ministarstva poljoprivrede RH i dva predavanja vezana uz tu tematiku. Mislim da je to najvažniji cilj, a broj ulja ovisi o tome kakva je godina, kazao je dipl. ing. Pucar i dodao:

- Sad imate sve više i više različitih manifestacija na koje ljudi šalju uzorke ulja. Ova naša manifestacija je do lani bila puno ranije, no mi smo ove godine htjeli da uđe u Županijske dane te je tako zadnja manifestacija, što se tiče maslina i maslinarstva u sezoni. Možda je i to utjecalo da bude manje ulja, ali to nam nije presudno. Bitno nam je da imamo ulja iz svih primorskih županija osim Dubrovačko-neretvanske. Dolaze nam i uljari iz Istre što je bitno, jer su Istrani, kako znamo, napravili najbolju priču oko toga, istaknuo je Benito Pucar te se također osvrnuo na novosti koje su vezane uz ovogdišnju manifestaciju Dani masline:

 Novosti u ocjenjivanju

- Jako je bitno i dosad nije bilo tako, da su profesionalci odradili i kemijska i senzorska ispitivanja. Prvi put su kemijska ispitavnja obavljena u akreditiranom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo. To znači da su ovi nalazi priznati bilo gdje u Europi i čovjek koji kod nas dobije nalaz po akreditiranoj metodi, zna da će mu ta analiza biti svuda priznata. Isto tako, senzorsku analizu je prvi put radio profesionalni panel voditeljice dipl. ing. Anite Peraić i koji je ovlašten od Ministarstva poljoprivrede i kao takav registriran. Većinu bodova donosi panel, ustvrdio je Pucar i istaknuo da će ove godine prvi put maslinari biti sigurni kad dobiju ocjenu da "to je to". Novina je da će se ove godine proglasiti dva šampiona, to jest šampion otvorenih ulja i šampion pakovine.

- Ideju za to smo dobili kad smo u pripremi manifestacije razgovarali s našim maslinarima, jer ova manifestacija je zbog njih i zbog kušača, i stoga smo ih pitali što im treba, što im nedostaje i što bi željeli. I zato ćemo dobiti 2 šampiona, otkriva Pucar.

Ovaj panel u Zadru je uz istarski jedini u Hrvatskoj.

 Apsolutna diskrecija

- Svako ulje je dostavljeno pod šifrom. Ne zna se vlasnik, ne zna se čak niti područje ili županija iz kojeg je, niti sorta od kojeg je, jer sve to može utjecati na ocjenjivače i potaknuti subjektivnu ocjenu. Svakom uzorku se pristupalo kao da je jedini, temeljito i s potpunom odgovornošću te su neki uzorci čak više puta probavani, ako je postojalo neko "granično" mišljenje, to se ponavljalo, s time da panel nije znao da se ponavlja, istaknula je Peraić i nastavila:

- Kušavali smo ih po propisanoj metodi COI-ja, to znači iz staklenih, tamnoplavih čašica da se ne vidi boja ulja što bi eventualno moglo utjecati na ocjenu. Čašice su posebno dimenzionirane da se aromatske tvari koje se oslobađaju iz ulja na temperaturi od 28 stupnjeva u grijaču, da se skupe pri vrhu čašice koja je poklopljena sa satnim stakalcem. Najprije se pomiriše ulje i percepiraju se svi mirisi, a zatim se kuša te se daje ocjena. Ono što je kušač osjetio razlikuje po okusu, mirisu, po nekom plodu, voću ili suhom voću, pojasnila nam je Anita Peraić.

106 ulja ekstradjevičansko
- Od 153 uzoraka ulja koji su primljeni, 106 spada u prvu kategoriju, odnosno ekstradjevičansko maslinovo ulje, 35 je djevičanskih maslinovih ulja i 12 uzoraka koji nisu jestivi. Sa sigurnošću mogu reći da je zagarantirana diskrecija jer su svi uzorci doneseni pod šifrom kod kemijske analize. Kod senzorske analize, samo voditeljica panela je znala šifre ostali nisu mogli znati čije je ulje, kazao je Benito Pucar.
Suša potiče gorčinu

Voditeljica panela, dipl. ing. Anita Peraić, kaže da su se pri ocjenjivanju mogle osjetiti posljedice lanjske dugotrajne suše:

- Točno se moglo osjetiti da masline koje nisu natapane da su dale gorča ulja. Također u sušnim godinama je peroksidni broj malo povišen, no ove godine to i nije bio toliko slučaj jer su se ljudi maksimalno trudili dovesti vodu do svojih maslina. Ipak, ulja su bila malo gorča.

Niz zanimljivih predavanja

Manifestacija 14. Dani masline počinje u 10 sati svečanim otvaranjem nakon čega će se održati niz stručnih predavanja:

dipl. ing. Snježana Skakelja, Ministarsvo poljoprivrede RH: "Regulativa u području maslinarstva do i nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju",

dipl. ing. Gordana Dragun, Hrvatska poljoprivredna komora, Područni ured Zadarske Županije: "Integrirana proizvodnja maslina",

mr. sc. Kristijan Franin, Sveučilište u Zadru, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu: "Pravilna priprema i primjena kemijskih sredstava za zaštitu bilja".

Dipl. iur. Budimir Galić i dipl. iur. Galić, Udruga maslinara i uljara "Orkula" Biograd: "Normativno uređenje postupka senzorskog ocjenjivanjua kakvoće maslinovog ulja u Hrvatskoj".

Zoran Zanini, Rovinj:"Moje iskustvo u masliniku".

Dr. Ivica Vlatković, Novigrad: "Kako pronaći put do vrhunskog maslinovog ulja?"

Od 14 i 30 do 16 održat će se vođena degustacija maslinovog ulja, a od 16-17 prigodni kulturno-umjetnički program u kojemu će sudjelovati KUD Carza Poličnik i pjesnik Ante Sikirić Krivin. Ceremonija proglašenja pobjednika, započet će u 17 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno