Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zabok arhiviran, slijedi Split (FOTOGALERIJA)

13.04.2012. 22:00
Zabok arhiviran, slijedi Split (FOTOGALERIJA)


U osmom kolu Lige za prvaka košarkaši Zadra slavili su na gostovanju kod Zaboka, te tako poboljšali omjer pobjeda i poraza na 5-3, uoči izravnog okršaja protiv Splita na Višnjiku sljedeći utorak.
Bila je to utakmica u kojoj Zadrani cijelo vrijeme kontrolirali rezultat, a jedino razdoblje kada su morali strepjeti od povratka domaćih bio je početak treće četvrtine. Vrlo brzo su, međuti, ponovno uspostavili kontrolu nad igrom i bez većih problema priveli susret kraju. Zadar je u Bedekovčini odigrao jedno od boljih prvih poluvremena u posljednje vrijeme (27-62 razlika u valorizaciji), ali na odlasku u svlačionicu nakon dvadeset minuta igre ipak nije mogao biti posve zadovoljan.
Imala je momčad Aleša Pipana potpuno kontrolu nad utakmicom i velikih +17 u 19. minuti, ali u posljednjih šezdeset sekundi nije iskoristila priliku da ode možda i preko dvadeset razlike pa su se domaći približili na prihvatljivih -12, 37:49. Kod rezultata 32:49, Kaštropil je promašio oba penala pa napravio prekršaj na Kraljeviću, koji je oba pogodio, a poluvrijeme je zaključio Janković tricom sa svoje polovice.
Slično kao i u prvoj međusobnoj utakmici ovih protivnika u Ligi za prvaka na Višnjiku, kada je sa sirenom zabio Bašić, koji je tada šutirao iz svog reketa. Pipan je igrače u svlačionici zadržao svega pet minuta. Više vjerojatno nije bilo ni potrebno, jer je Zadar odigrao odlično poluvrijeme. Solidno, na trenutke i vrlo dobro u obrani, a napokon se malo otvorilo i u napadu. Zabok je vodio samo nekoliko puta na samom početku, ali su Vrbanc (6), Krapić (6) i Ivanov odveli „plave” prvi put na +5, 11:16.
Domaći malo kasnije tricama Leža (uzvratio Reed) i Perinčića, te bacanjima Tomasa uspjeli poravnati (19:19), ali je s Delaševim dalekometnim ubačajem za kraj prve četvrtine krenula zadarska serija. Zadnik je vezao šest poena na otvaranju druge dionice, nadovezao se Ramljak pa Delaš novom tricom i Zadrani su u 13. minuti prvi put otišli na dvocifrenu razliku, 21:33. Domaće su nakratko na -7 (28:35) vratili Janković (4) i Bašić (trica), ali su potom ostali nekoliko minuta bez poena iz igre.
Agresivna zadarska obrana funkcionriala je baš onako kako treba, a u napadu se nerijetko dolazilo do lakih poena i otvorenih šuteva. Ivanov je triput poentirao ispod koša, Vrbanc je pridodao četiri poena, a Ramljak i Delaš po dva za spomenutih +17. Otvaranje drugog poluvremena pokazalo je, međutim, koliko je bila važna mini serija domaćih 5-0 za kraj prvog poluvremena. Tomas, Kraljević, Lež i Perinčić kompletirali su ukupnu seriju 13:0 za brzi povratak Zaboka na samo -4, 45:49.
Tek su u 23. minuti Krapić i Vrbanc vratili na +8, 45:53 pa su Zadrani tako ipak na vrijeme prekinuli nalet domaćih. Do kraja treće četvrtine igralo se praktički koš na koš. Kraljević sa šest i Lež sa četiri poena držali su „žute” koliko toliko u igri, dok su na drugoj strani razliku održavali Ivanov, Krapić, Vrbanc i Delaš. Upravo je ovaj potonji otvorio četvrtu četvrtinu tricom za +11, 56:67. Bašić je s osam poena (dvije trice) pokušavao držati svoje u igri, ali je uvijek imao spreman odgovor na suprotnoj strani. Prvo u koševima Krapića i Delaša pa u trici Vrbanca, te na kraju mini seriji 4-0 Ivanova i Delaša za +12, 68:80, koja je tri minute prije kraja stavila točku na „i”.
Poslije utakmice tridesetak zadarskih navijača bučno je proslavilo ovu važnu pobjedu s igračima, koje su čak pozvali na bis: „Dođite vamo!”, skandirajući „Mi smo luđaci, bit ćemo prvaci”.


 ZABOK – ZADAR 73:82


(19:22, 18:27, 19:15, 17:18)
BEDEKOVČINA – Školska dvorana. Gledatelja: 500. Suci: Muhvić (Karlovac), Sušanj (Rijeka) i Vučković (Rovinj).
ZABOK: Pešut, Zadravec 2, Janković 9, Lež 11, Turk, Črnjević 2, Perinčić 8, Tomas 12, Bašić 11, Krušlin, Kraljević 18. Trener: Dragutin Črnjević.
ZADAR: Zadnik 6, Ivanov 20, Šango, Kaštropil, Delaš 17, Ramljak 4, Krapić 13, Reed 5, Batur, Kuso, Vrbanc 17, Vrkić. Trener: Aleš Pipan.