Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadar može privući strane investicije

13.04.2012. 22:00
Zadar može privući strane investicije


Što se tiče europskih fondova, bit će značajnih prilika za Hrvatsku da razvije modernu konkurentnu ekonomiju, rekao je Theurer


Impresivno je ono što sam vidio u Zadru. Muzej antičkog stakla je vrlo moderan, mislim da ovdje  postoji veliki potencijal za turizam, ali ne samo za turizam. Ovo je područje vrlo privlačno za život i trebalo bi biti moguće privući strane investicije, rekao je na konferenciji za novinare u Zadru  europarlamentarac Michael Theurer, predsjednik Odbora za kontrolu proračuna  (Committee on Budgetary Control).
– Razgovarao sam s predstavnicima Hrvatske vlade i predstavnicima Kluba zastupnika HNS-a u Hrvatskom saboru i uvjeren sam da će Hrvatska biti snažna 28. članica Europske unije. Osobno se veselim ulasku Hrvatske u EU.  Što se tiče europskih fondova, bit će značajnih prilika za Hrvatsku da razvije modernu konkurentnu ekonomiju i zadatak je sada omogućiti izgradnju kapaciteta lokalne uprave, gradova i županija da apsorbiraju ovaj europski novac  i usmjere ga u ona područja gdje će izravno pomoći ljudima.  Ovdje u Hrvatskoj mogu samo ohrabriti ljude, osobe koje imaju odgovornost na lokalnoj razini, da učine sve što je u njihovoj moći u izgradnji tih kapaciteta. Osobno bih preporučio da se usmjere na malo i srednje poduzetništvo, primjenu novih tehnologija  i izgradnju  istraživačkih postrojenja , rekao je Theurer koji je u Zadru boravio kao predavač na seminaru na temu „Prekogranična suradnja na lokalnoj razini”  koju je u Hotelu Kolovare organizirala  Politička akademija HNS-a u suradnji sa zakladom Friedrich Naumann Stiftung.
Theurer je polaznicima HNS-ove Političke akademije govorio o platformi Europske unije za ostvarenje lokalne suradnje, te  o mogućnostima suradnje  između jedinica lokalne i regionalne samouprave na primjeru Strategije Europske unije za dunavsku regiju koja obuhvaća 115 milijuna ljudi. Kao član njemačke Slobodne demokratske stranke (Freie Demokratische Partei), Theurer je član skupine Saveza liberala i demokrata  za Europu (Group of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe) koja je s 85 zastupnika treća po snazi u Europskom parlamentu. Riječ je o klubu europarlamentaraca kojem se, po odlasku u Bruxelles u svojstvu promatrača, pridružio HNS-ovac Jozo Radoš.
– Izuzetno je važno da se ova radionica održava u Zadru jer Grad Zadar do 2011. nije povukao gotovo niti jedan euro iz pretpristupnih fondova EU, dok je Zadarska županija bila osamnaesta od 20 u RH. To su podaci istraživanja Instituta za međunarodne odnose, zaključno s koncem 2010. godine i početkom 2011.  Važno je izbjeći da nam se u budućnosti dogodi da, zbog nepripremljenosti na svim razinama, od nacionalne do lokalne, kao Rumunjska povučemo iz fondova EU samo trećinu onoga što su uplatili u proračun EU. Na nama je da se pripremimo za povlačenje tih sredstava jer ćemo ih moći uzeti samo ako budemo za to spremni, rekao je potpredsjednik zadarskog SDP-a Nikola Turčinov koji je od veljače do svibnja prošle godine boravio na pripravničkom stažu kao promatrač u skupini europskih socijalista i demokrata u Europskom parlamentu.
– Što se tiče mojih iskustava u Europskom parlamentu, takve programe treba proširiti zato što su administrativni jezik i procedure EU prilično komplicirani. Ako naši službenici na svim razinama ne budu spremni  raditi u takvom okruženju, to se neće dobro odraziti na naše kapacitete povlačenja sredstava EU, zaključio je Turčinov.