Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sinjoretovo se guši u otpadu i prašini!

13.04.2017. 22:00
Sinjoretovo se guši u otpadu i prašini!


Svega nekoliko stotina metara od velebnog centra Supernova, u gradu koji se ponosi svojom uređenošću, za mještane predjela Sinjoretovo počinje njihova svakodnevna bitka za život. Do Sinjoretova s te strane vodi bijela kilometarska cesta zatrpana otpadom svih vrsta, visine u nekim dijelovima i do dva metra. I okolne njive već su popunjene otpadom, pa sad nemaju ostavljati drugdje nego direktnu uz cestu, kazuju stanovnici.
– Na to nitko ne reagira, pravdaju se kako su to privatne parcele i kako nitko ništa ne može, kazuje jedan od stanovnika, Miljenko Lepur.
Ipak, divlji deponij koji je probio sve razmjere razuma, stanovnicima Sinjoretova čak je i manji problem, kažu, od neprekidnog prometa šlepera obližnje betonare Dajaković d.o.o., koji sa sobom donose prašinu i blokiraju cestu. Istu cestu koju su mještani, inače, sami financirali svojim sredstvima.
– Cesta je toliko uska da njome kamioni ne mogu proći i mimoići se s osobnim automobilom, a o prašini da ne govorimo. Vidjeli ste sad sami kad je prošao šleper. Ogorčeni smo i više ovo ne možemo trpjeti, kazuje Dario Runje.
– Betonara je napravljena prije četiri godine za potrebe Supernove, kao privremeno rješenje. Kada se napravi Supernova, betonara odlazi, kazali su nam. No, ona je nakon dvogodišnje stanke ponovno počela raditi prije tri mjeseca. I to, koliko sam upoznat, bez građevinske i radne dozvole. Od tada trpimo svakodnevni teror šlepera, koji nam prepuni pijeska prolaze pored okućnice, kazuje Runje, koji sa svojim sugrađanima već mjesecima pokušava ukazati na taj problem, no nitko ih ne sluša.
– Tu je toliko prašine da moraju oči pokrivati, a vozači se uopće ne trude da uspore kada voze cestom, koja nema niti kolnika, pa sve to postaje opasno mjesto za njih. Dnevno prođe i po stotinu kamiona i šlepera.
– Do sada me nitko nije kontaktirao na ovu temu, no volio bih da jest, kazuje Nikola Dajaković, vlasnik tvrtke Dajaković d.o.o., čija je tvrtka počela ponovno aktivnije raditi na Sinjoretovu u sklopu svoje betonare.
– Ako postoje problemi s vožnjom šlepera, pobrinut ću se da se oni riješe. Prvo na što ukazujem svim svojim radnicima je da voze polako. Bio sam sretan što sam uspostavio kulturu prometovanja među njima i stalno sam upirao da se ne vozi brzo, jer nam treba normalno funkcioniranje sa zajednicom u kojoj boravimo. Sve ću napraviti da se taj problem riješi, obećao je Dajaković, dodajući kako su za potrebe rasterećenja prometnice kroz Sinjoretovo raščistili gornji put prema centru Supernova, koji je u vrijeme njihove neaktivnosti u potpunosti prekriven otpadom.
– Preko njega je bilo nemoguće proći. Količine smeća koje su se tamo ostavljale bile su tolike da smo na naše pogone trebali postaviti natpise „Zabranjeno odlaganje otpada”. Ako postoji kakav nered, to je onda ta cesta iznad naših pogona, kazao je Dajaković, dodajući kako je promet kamionima postavio tako da ide kružno – u betonaru dolaze od strane Supernove, a odlaze iz nje prema Sinjoretovu.