Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

“Svećenik nije direktor poduzeća ni stečajni upravitelj župe”

13.04.2017. 22:00
“Svećenik nije direktor poduzeća ni stečajni upravitelj župe”


Na Veliki četvrtak 13. travnja, u katedrali sv. Stošije u Zadru zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je misu posvete ulja zajedno sa svećenicima Zadarske nadbiskupije, koji su obnovili svećenička obećanja dana na ređenju.
Na misi je nadbiskup blagoslovio ulje i posvetio krizmu koji se koriste za bolesničko pomazanje, sakrament krštenja, potvrde i svetog reda, kod posvete oltara i crkve.
 – Čovjek se ne rađa savršenim. U svećeničkom ređenju ne dobivaju se dorađene kreposti, već nam valja težiti prema savršenstvu i svetosti, kako bismo uistinu zaslužili naslov Božjeg čovjeka. Pred apostazijom koja je zahvatila sekularizirani svijet pokušajmo nasljedovati Krista te primjerom i riječima približavati evanđelje suvremenom čovjeku. Isus nas poziva izvesti na pučinu, dok u našoj duši odliježe njegova zapovijed: Propovijedaj, posvećuj, upravljaj, potaknuo je mons. Puljić. U propovijedi je nadbiskup govorio o trostrukoj ulozi svećenika: kao navjestitelja Riječi, služitelja sakramenata i voditelja crkvenih zajednica. Svećenik je i znak i sakrament, uzor i poticaj narodu te je nadbiskup istaknuo važnost zaljubljenosti u križ i evanđelje i neuvjetovane ljubavi svećenika prema narodu koji čezne za spasenjem.
Tumačeći što znači biti voditelj zajednice, odgojitelj naroda i upravitelj Božjih dobara, mons. Puljić je istaknuo da je svećenikovo upravljanje različito od svjetovnog.
– Svećenik nije direktor poduzeća ni stečajni upravitelj župe. On nije ni gazda nad povjerenim dobrima, iako se može i gazdinski ponašati. On je službenik Crkve i njenim dobrima upravlja kao sluga: srcem dobrog Pastira, koji ne traži ništa drugo osim Božje slave i spasenja duša. Dok srcem dobrog pastira idu tražiti što je izgubljeno, neće se bojati razobličavati iskrivljene antroplogije i zavodljive ideologije koje šire poluistine o Bogu i čovjeku. Uvijek će biti blizu ugroženih. Nošeni takvim pastoralnim žarom oni hode i ne umaraju se boriti za život i dostojanstvo čovjeka” rekao je nadbiskup. Istaknuo je i značaj zajedništva.
– Svećenici su pozvani izgrađivati svećeničko bratstvo i čuvati vjerničko zajedništvo. Ono je u samoj biti Crkve, njezin konstitutivni dio. Stoga svećenik mora biti navjestitelj i promicatelj zajedništva u kleru i narodu, rekao je mons. Puljić, dodavši da kad vlada duh zajedništva – vjernici nose breme jedni drugih i otklanjaju se napasti suparništva, nepovjerenja, karijerizma i ljubomore, poručio je mons. Puljić.