Crni tartuf perigord može se pronaći samo na zadarskom području!

Slika korisnika valentinam
Kako je Ivan Matak postao sakupljač skupih gljiva?
Zadarsko područje je odlično za tartufe, a to je dugo skrivano. Do sada sam pronašao više vrsta tartufa među kojima je ljetni crni tartuf, a u malim količinama pronašao sam i bijele tartufe. Malo je poznato da se samo na našem području može pronaći i najcjenjeniji crni tartuf koji nazivaju još i perigord koji je po kakvoći najbolji crni tartuf
Arif SITNICA
Ivan Matak prije devet godina nabavio je psa te započeo potragu za tartufima
Već nekoliko godina poznato je da je zadarsko područje bogato tartufima, podzemnom neuglednom gljivom intenzivnog okusa  čija cijena može doseći astronomske visine. Zadarski tartuf već lagano  postaje brend, a osim po lokalnim restoranima i suvenirnicama, neki od  proizvoda mogu se pronaći čak i u dalekom Japanu. Prije par godina u  Zadru je održan i znanstveni skup na kojemu se najviše govorilo o tartufima. 

Na promociji zadarskog tartufa te proizvodnji različitih proizvoda s  dodatkom tartufa već godinama radi sakupljač gljiva Ivan Matak i njegova obitelj koji su vlasnici i OPG-a Iva Matak.

Živjeti od tartufarstva

- Zadarsko područje je odlično za tartufe, a to je dugo skrivano. Do sada sam pronašao više vrsta tartufa među kojima je ljetni crni tartuf, a u  malim količinama pronašao sam i bijele tartufe. Malo je poznato da se  samo na našem području može pronaći i najcjenjeniji crni tartuf koji nazivaju još i perigord (tuber melanosporum) koji je po kakvoći najbolji crni tartuf, a to mu govori i cijena. U kontaktu sam s mnogim tartufarima i  mogu reći da tog tartufa nema nigdje drugdje u Hrvatskoj, kaže Matak.

O bogatstvu zadarskog područja gljivama govori i primjerak izložen u  Muzeju gljiva u Zagrebu. Riječ je o crnom tartufu teškom oko 350 grama,  a pronašao ga je baš Ivan Matak o čemu je i napisao rad za dobivanje  zvanja sakupljača gljiva.

Traženjem tartufa Matak se počeo baviti tijekom devedesetih godina  kada je kao časnik Hrvatske vojske radio u Istri. Kroz taj period upoznao  je nekoliko tartufara koji su ga pozvali da krene s njima u potragu. Tada  je zavolio potragu za ovim gljivama i boravak u prirodi, a zatim je po povratku u Zadar odlučio pretražiti ovo područje. 

Prije devet godina nabavio je i psa te započeo potragu. Ispočetka, kako  kaže, nije imao previše uspjeha, ali nakon nekog vremena počeo je pronalaziti sve više tartufa i to ne samo na zadarskom području, već i na  širem dalmatinskom i ličkom području. Njegov osobni rekord je 2,7 kilograma koliko je pronašao u samo jednom danu.  

- Živjeti se od tartufarstva može, posebno ako se radi prerada, odnosno ako od njih nešto radiš. Samo od traženja je malo teže živjeti, jer teško  je pronaći baš velike količine. Trenutna otkupna cijena za crni tartuf je  od 150 do 250 eura po kilogramu, a to je tartuf koji se može pronaći u cijeloj Hrvatskoj. Bijeli tartuf dostiže puno veće cijene koje se kreću oko  4000 eura po kilogramu, govori Matak.

Pas i miris tartufa

U potrazi za tartufima pomažu mu i posebno obučeni psi. Naime,  Ivan Matak vlasnik je četiri psa vrste lagotto romagnole koji su najpoznatiji tragači za ovim vrijednim gljivama.

- Svaki pas može se obučiti za potragu, a neki možda čak i bolje.  Međutim, lagotto romagnole su najpoznatiji. Obuka traje od kada pas  ugleda svjetlo dana i to se radi na razne načine. Pse obučavate na miris  tartufa, a obuka traje cijeli život. Iako već oko godinu dana to već bude  dobar pas, kaže Matak.

Oni koji se žele baviti traženjem tartufa trebaju se prvo dobro educirati i o gljivama i terenima na kojima se mogu naći, a zatim i nabaviti dobrog psa.

- Dobar pas je posebno potreban početnicima. Cijena takvog psa iz  dobrog legla kreće se oko 1000 eura, ali bez obuke. Kod psa iz dobrog legla ne događa se baš da je nazainteresiran i preskače i do 90 posto tartufa  koje bi mogao naći, kaže Matak dodajući da se obuka naplaćuje posebno.

Vrlo je malo ljudi koji traže tartufe na zadarskom području, a ponekad  i Istrani dolaze u potragu u ove krajeve.  

Proizvodi od zadarskog tartufa

Zadarski tartuf sve se više brendira, a nositelj brenda je OPG Iva Matak. Sve je  više restorana koji u ponudi imaju zadarski tartuf, a za maslinovo ulje s crnim i bijelim tartufima otvara se i japansko tržište na koje je ovaj proizvod plasirao chef Toshihiro Nakatsuji koji je za posjeta Zadru s Ivanom Matakom i njegovom kujicom Reom tražio tartufe u Petrčanima.

OPG Iva Matak radi brojne proizvode na bazi tartufa, a među njima može se pronaći nekoliko namaza poput onih od vrganja i tartufa, crne masline, kraljevski namaz. OPG Matak proizvodi tartufate i konzervira tartufe, razna maslinova ulja te surađuje s jednom tvrtkom i proizvodi praline s posebnim okusima.

- Kupci su zadovoljni, a najveća potražnja za proizvodima je u ljeto kada dođu turisti. Sve je više restorana koji koriste naše tartufe, ali i navode da je to zadarski tartuf te pomažu u brendiranju. Surađujemo i s vinarijama te sada radimo na pokušaju  proizvodnje posebnog likera, kazao je Matak. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (5 glasova)