Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Blagdan dočekan u nadi vjere i iščekivanja radosti Uskrsa

14.04.2019. 16:43
Blagdan dočekan  u nadi vjere i  iščekivanja  radosti Uskrsa


Diljem Zadarske županije jučer se obilježila Cvjetnica,  dan Isusova ulaska u Jeruzalem, koji se obilježava blagoslovom maslinovih grančica u crkvama, dvorištima crkava i na trgovima. Cvjetnica ili  Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Cvjetnica je  uvod u Veliki tjedan. 
Blagdan Cvjetnice dočekan je u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. U povodu toga vjernici su pohodili  svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice  masline koje simboliziraju zajedništvo, mir, nadu u uskrsnuće i vječni  život.
Mir, nada, uskrsnuće 
Blagdan Cvjetnice u župi sv. Kasijana u Sukošanu i Debeljaku  dočekan je u nadi vjere i iščekivanja radosti najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. U jučerašnjom uvodu u Veliki tjedan vjernici su pohodili  svete mise u velikom broju noseći u rukama na blagoslov grančice  masline 
Misno slavlje u sukošanskoj crkvi sv. Kasijana i u debeljačkoj crkvi  Velike Gospe je predvodio don Domagoj Kelava, župnik. 
U Sukošanu su se brojni vjernici najprije okupili na središnjem trgu  Gornja vrata, ispred zavjetne crkvice Gospe od Milosti iz 1650. godine,  gdje je župnik blagoslovio maslinove grančice, među kojima su tradicionalno bile i velike maslinove grane. Zatim je nepregledno mnoštvo  vjernika uz pjevanje liturgijskih pjesama župnog zbora pod ravnanjem  č. s. Davide, u radosnoj procesiji s grančicama masline krenulo prema  crkvi sv. Kasijana. 
Ne zaboraviti bolesne, siromahe, nemoćne 
Obred blagoslova maslinovih grančica i procesija je zapravo Isusov  ulazak u Jeruzalem na magarcu, kad su mu svi vikali "Hosana sinu Davidovu" i mahali palminim granama. 
Nepregledno mnoštvo vjernika nije moglo stati u dupkom punoj crkvi sv. Kasijana, preko 200 vjernika bilo je na dvorištu od kud su pribrano i u vjeri slušali 40-minutnu Muku Gospodinovu koju su pjevali Dragan Brkić, Dragan Franić, župni zbor i don Domagoj Juraj Župančić,  umirovljenik župnik u Župi sv. Josipa Radnika u Klinča Selima –  Zdenčini kod Zagreba, koji živi u sukošanskom zaseoku Makarska. 
– Molite da ne padnete u napast, molite da se podignete. Tamo gdje  smo duhovno uspavani neka nam život bude život svete molitve, skladne molitve iz srca, život rada i život hostije. Neka vam današnja molitva bude poticaj da Veliki tjedan provedete u molitvi Križa, poručio je  don Domagoj. 
Za vrijeme misnih slavlja u Sukošanu i Debeljaku don Domagoj pozvao je vjernike da u ove dane ne zaborave one potrebite, bolesne, siromahe, nemoćne i sve one koji pate na bilo koji način upravo kako je to  činio Isus Krist koji je na dan Cvjetnice ulazeći u Jeruzalem znao da ga  čeka muka, patnja i smrt na križu.