Kinezi prepoznali Zadarsku županiju kao naprednu regiju

Slika korisnika anamarijabilan
Božidar Longin na poslovnom forumu 16+1
Kinezi su iznimno zainteresirani za razvoj gospodarske suradnje s cijelom Europskom unijom, a pogotovo s državama srednje i jugoistočne Europe. Što se tiče investicija u Zadarskoj županiji, ima dosta zainteresiranih poslovnih subjekata iz Kine koji žele ulagati u brojna područja – od zdravstvenog turizma, poslovnih zona, željeznice, pa do projekata obnovljivih izvora energije, kaže Longin
Zadarski list
Župan Longin bio je na summitu u Dubrovniku
Župan Zadarske županije Božidar Longin u  Dubrovniku je aktivno sudjelovao na poslovnom forumu 16 +1 koji je  održan povodom 8. Summita Kine i predsjednika Vlada 16 država srednje i istočne Europe. Longinov boravak u Dubrovniku nije iznenađenje  ako se prisjetimo da je upravo Zadarska županija među prvima pokrenula suradnju s najmnogoljudnijom državom na svijetu, a to je prepoznala i hrvatska Vlada jer je Longin u studenome prošle godine bio jedini  župan u izaslanstvu premijera Plenkovića prilikom službenog posjeta  NR Kini.
 - Bio je to jedan jako značajan događaj koji će zasigurno dati dodatan  zamah suradnji Hrvatske i Kine. Ostvarili smo dosta novih kontakata tijekom poslovnog Foruma, a veseli me da je Zadarska županija kod dobrog dijela kineskih gospodarstvenika prepoznata kao jedna napredna  regija koja je otvorena za investicije, kaže Longin. 
Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini 16 + 1 dobiva popularnost kroz potporu povezivanju pokrajina, regija i općina između Kine i  zemalja srednje i istočne Europe te posjete izaslanstva kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja na lokalnoj razini. 
 - Kinezi su iznimno zainteresirani za razvoj gospodarske suradnje s cijelom Europskom unijom, a pogotovo s državama srednje i jugoistočne  Europe. Što se tiče investicija u Zadarskoj županiji, ima dosta zainteresiranih poslovnih subjekata iz Kine koji žele ulagati u brojna područja – od  zdravstvenog turizma, poslovnih zona, željeznice, pa do projekata obnovljivih izvora energije. Svjesni smo da je naša županija atraktivna brojnim investitorima, i zato moramo i dalje raditi na poticanju pozitivne investicijske klime, dodaje Longin.
 - Osim suradnje na ekonomskom području, Kinezi su nam vrlo zanimljivi i u turizmu. Posljednjih godina bilježimo značajan porast dolazaka Kneza, a ove godine ih se očekuje oko 300 tisuća kineskih turista u Hrvatskoj. Na godišnjoj bazi otprilike 150 milijuna Kineza putuje u inozemne destinacije i tu imamo značajan prostor za napredak. U proteklih nekoliko godina kineski turisti su se prometnuli u jedne od najboljih potrošača, a obzirom da im ljetna sezona nije ključna to nam je dobra prigoda za popunjavanje kapaciteta u pred i post sezoni. S tim ciljem smo,  između ostalog, i ostvarili prijateljske odnose s regijom Hainan, koja je  njihova najsnažnija turistička regija, zaključuje Longin. 
 
 

 Pomorskom putu svile

 
Luka Zadar prošle je godine službeno je postala dio Pomorskog puta svile, što je  potvrđeno završnom deklaracijom skupa „Suradnja u kruzerskom turizmu na Pomorskom putu svile 21. stoljeća“, koji se održao na poslovnom summitu ASEAN u Boaou u travnju 2018. u kineskoj regiji Hainan. 
Zadarska županija je tom prigodom sudjelovala i na Boao Forum for Asia, najvećem gospodarskom forumu azijskog kontinenta, koji se često naziva i azijskim Davosom. U dijelu foruma koji se odnosio na suradnju s regijama od Europljana bili su  zastupljeni samo Zadarska županija i regija Sjeverna Finska.
 
 

Zadarska županija u članstvu CEEC  16+1

U bugarskoj prijestolnici Sofiji u listopadu prošle godine održan je 4. susret Udruge lokalnih čelnika zemalja srednje i istočne Europe i Kine (CEEC 16+1) na kojem  je Zadarska županija primljena u punopravno članstvo, a pismo namjere o pridruživanju Udruzi potpisao je župan Božidar Longin, u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske u Bugarskoj Nj. E. Ljerke Alajbeg. Zadarska županija je prikupila velike simpatije sudionika ove konferencije i prezentirala je Hrvatsku na vrlo pozitivan  način. Ovakvi sastanci prigoda su za ostvarivanje kontakata i razgovora o gospodarskoj suradnji između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u čemu i RH može naći  svoj interes. 

Posljednjih godina suradnja na lokalnoj razini "16 + 1" dobiva popularnost kroz  potporu povezivanju pokrajina, regija i općina između Kine i zemalja srednje i istočne Europe te posjete izaslanstva kako bi se poticala izravna razmjena i suradnja  na lokalnoj razini.
 
 

Partnerski odnosi s kineskim  regijama

Izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom, tijekom službene posjete provinciji Hainan u travnju 2018. godine potpisalo je Pismo  namjere o uspostavljanju prijateljskih odnosa. Zadarska županija ostvarila je prijateljski odnos s jednom od najbogatijih kineskih provincija, koja svoj razvoj najviše  duguje turizmu i uslugama. Hainan ima oko 9 milijuna stanovnika i najjužnija je provincija NR Kine, ujedno i najveći kineski otok.
Izaslanstvo provincije Hainan koju je predvodio zamjenik guvernera Wang Lu, u  rujnu 2018. godine boravilo je u uzvratnom posjetu Zadarskoj županiji. Najavljen je  nastavak suradnje između dvije prijateljske regije s naglaskom na područja športa,  turizma, poljoprivrede te obrazovanja.
 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)