Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Gradonačelnik Dukić predstavio nove mjere pomoći za zadarske poduzetnike

14.04.2021. 12:40


Grad Zadar danas je objavio javne pozive za podnošenje prijava za kreditiranje poduzetništva i obrta kroz dva financijske instrumenta "COVID 19 – zajam za investicije" i "COVID 19 – zajam za očuvanje likvidnosti", a putem subvencioniranja kamata za kredite. Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni svi detalji navedenih javnih poziva s ciljem što šire i konkretnije informiranosti zadarskih poslovnih subjekata.
Gradonačelnik Branko Dukić zajedno je s pročelnikom UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Ivicom Katićem objavio javni poziv za dva programa kojima će zadarskim poduzetnicima i obrtnicima subvencionirati kamate kredita za likvidnost i za investicije. Ukupni kreditni potencijal za oba programa je 200 milijuna kuna kamata. Kod ugovorenih sedam banaka kamata se kreće se od 2,5 do 3,00 posto godišnje od čega 1,00 posto pokriva ovaj javni poziv, istaknuo je Dukić te naglasio kako je Grad Zadar mjere pripremio uz konzultacije s gospodarskom i obrtničkom komorom, čiji su predstavnici sudjelovali u današnjem predstavljanju.


Osigurano dodatnih 9,5 milijuna kuna
– Kao što smo najavili od danas pokrećemo novu mjeru potpore zadarskim poduzetnicima i obrtnicima kako bismo im što je više moguće olakšali poslovanje u ovim iscrpljujućim vremenima. Prateći realnost koju živi privatni sektor uz konzultacije s obrtničkom i gospodarskom komorom, pripremili smo novu mjeru poticaja vodeći računa o ugroženosti likvidnosti naših ugroženih subjekata, ali i o potrebnoj pomoći za pokretanje novih investicija. Vjerujem kako je to dobro ciljana mjera za čitav gospodarski sektor što pokazuje i broj zaposlenih na području naše županije koji je za tisuću veći u odnosu na ožujak prošle godine, znači da mjere daju rezultate, zaključio je gradonačelnik Dukić te se ovom prigodom podsjetio na dosadašnje mjere Grada Zadra za pomoć lokalnom poduzetništvu i obrtništvu.
– Od početka krize stalno pratimo situaciju, slušamo prijedloge i probleme gospodarstva i u skladu s mogućnostima dopunjavamo mjere. Gradskim su proračunom kroz mjere umanjenje cijene ili je provedeno oslobađanje naplate zakupa poslovnih prostora i javne površine te rasterećenje dijela naplate komunalne naknade za što je do sada izravno osigurano oko 10 milijuna kuna potpora, a ovom novom mjerom još dodatnih 9,5 milijuna.
Program kreditiranja poduzetništva i obrta putem subvencioniranja kamate kredita predstavio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Ivica Katić koji je naveo da u programu sudjeluje sedam banaka na području grada Zadra (Addiko Bank d.d., Agram Banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d., OTP banka d.d., Podravska banka d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Zagrebačka banka d.d.), a objasnio je i tko su korisnici Programa.


Za subvencioniranje kamata 2 milijuna kuna
– Korisnici Programa su mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji su registrirani i posluju na području Grada Zadra, obavljaju djelatnost tijekom cijele godine, imaju najmanje 1 (jednog) zaposlenog na puno radno vrijeme te koji ispunjavaju uvjete za realizaciju kredita sukladno pravilima poslovnih banaka koje su sa Gradom Zadrom zaključile Ugovor o provedbi Programa, objasnio je Katić i dodao kako je namjena kredita nabava sirovina, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara, podmirenje obveza prema dobavljačima, troškovi radne snage, opći troškovi tekućeg poslovanja, refinanciranje postojećih nepovoljnih kredita, podmirenje kratkoročnih obveza prema financijskim institucijama, državi i slično.
U Proračunu Grada Zadra za 2021. godinu planirana su sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kuna za subvencioniranje kamate na kredite za očuvanje likvidnosti, odnosno 500.000,00 kuna za subvencioniranje kamate na kredite za investicije.
Predsjednici obje komore, gospodarske i obrtničke, Denis Ikić i Ante Lukačić, ovom su prigodom pohvalili napore Grada i istaknuli dobru suradnju tijekom čitavog pandemijskog razdoblja, a u cilju pomoći lokalnom gospodarstvu koje najvećim dijelom čine mikro, mali i srednji poduzetnici.