»Kćeri sunca« Ivane Kurta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Na radost zadarskih mališana izašla estetski i odgojno-obrazovno kvalitetna slikovnica
Autor: 
Inspiracija za napisati priču o životu jedne pčelice proizašla je jednoga dana kada je s djecom iz vrtića šetala parkom, a djeca na livadi pronašla mrtvu pčelicu
Vesna BENIĆ
Ivana Kurta, odgojiteljica u zadarskom dječjem vrtiću »Višnjik 1« sa svojom slikovnicom

Ovih dana, na radost svih mališana, iz tiska je izašla nova slikovnica pod nazivom »Kćeri sunca« autorice Ivane Kurta iz Zadra.
Ova slikovnica s ilustracijama namijenjena je djeci predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Likovno-estetski i odgojno-obrazovne kvalitete već kod male djece može poslužiti kao temelj za aktivnosti u upoznavanju prirodnog i životinjskog svijeta oko nas.

To je bio i cilj autorice, s obzirom na to da je Ivana završila Predškolski odgoj na Visokoj učiteljskoj školi i radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću »Višnjik 1« u Zadru.

Priča o pčelici

Ovom slikovnicom željela je poslati poruku edukativnog karaktera koliko su sva živa bića, ovog puta jedna jako marljiva i vrijedna pčelica radilica Sunčica, ovisni jedni o drugima i kako svi mi imamo važnu ulogu u očuvanju prirode. Inspiracija za napisati priču o životu jedne pčelice proizašla je jednoga dana kada je s djecom iz vrtića šetala parkom, a djeca na livadi pronašla mrtvu pčelicu. Mališani su radoznalo postavljali razna pitanja o toj pčelici svojoj odgojiteljici Ivani i tako je nastala priča o Sunčici, njezinim prijateljicama i kralju (stablu) lipi.

»Sva bića na zemlji dio su velike obitelji. Jedni bez drugih ne mogu...nikad više nije branio pčelama skupljati nektar i pelud u njegovu kraljevstvu.« Sadržaj slikovnice ispričan jednostavnim jezikom s šarolikim ilustracijama pridonosi i brojnim razvojnim mogućnostima kod djece, a dobrodošao je i u ovo današnje vrijeme kada je digitalizacija uzela maha.
Ivana Kurta slikovnicu je izdala u vlastitoj nakladi 300 primjeraka. Lekturu, korekturu i grafiku radio je zadarski novinar i publicist Nebojša Gunjević, a ilustraciju Irena Baković Marušić dipl. slikarica. Tiskana je u tiskari »Horvat« Bjelovar. CIP zapis dostupan je u računalnom katalogu Znanstvene knjižnice Zadar.

«Dopusti da slobodno lete kamo se sjete«

Dječji vrtić »Višnjik 1« uz potporu roditelja djece aktivno sudjeluje u eko radionicama »Zasadi drvo ne budi panj«, radionici svaki dan je »Dan za čep« gdje su ispred vrtića postavili i žutu žabicu kanticu s natpisom »Plastičnim čepovima do skupih lijekova«. Vjerujemo da su i ponosni na svoju odgojiteljicu Ivanu koja od najranijih dana piše pjesmice, kratke priče i zapise. Izdala je i zbirku pjesmica i priča za djecu pod nazivom »Čarobni štapić« 2008. godine. Sudjelovala je i na književnoj tribini »Govorimo glasnije u Zagrebu« gdje se široj publici predstavila s »ozbiljnim« pjesmama, a 2017. godine na festivalu »Zadar snova« zajedno s kolegicama sudjelovala je u izradi rekvizita za predstavu »Kralj Ubu«, te glumi u predstavi »Fondustično« pod redateljskom palicom austrijske redateljice K. Hallus. U pripremi je još jedna zbirka pjesmica za djecu koja bi trebala izaći iz tiska do kraja godine. I za kraj: »Dragi čitaoče, ne zaboravi da i ti možeš pomoći pčelama. Kao prvo, dopusti da slobodno lete kamo se sjete i piju nektar u tvome vrtu«, poručuje Ivana Kurta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)