Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

»Kćeri sunca« Ivane Kurta

14.04.2021. 08:25


Ovih dana, na radost svih mališana, iz tiska je izašla nova slikovnica pod nazivom »Kćeri sunca« autorice Ivane Kurta iz Zadra.
Ova slikovnica s ilustracijama namijenjena je djeci predškolcima i nižim razredima osnovne škole. Likovno-estetski i odgojno-obrazovne kvalitete već kod male djece može poslužiti kao temelj za aktivnosti u upoznavanju prirodnog i životinjskog svijeta oko nas.
To je bio i cilj autorice, s obzirom na to da je Ivana završila Predškolski odgoj na Visokoj učiteljskoj školi i radi kao odgojiteljica u dječjem vrtiću »Višnjik 1« u Zadru.


Priča o pčelici
Ovom slikovnicom željela je poslati poruku edukativnog karaktera koliko su sva živa bića, ovog puta jedna jako marljiva i vrijedna pčelica radilica Sunčica, ovisni jedni o drugima i kako svi mi imamo važnu ulogu u očuvanju prirode. Inspiracija za napisati priču o životu jedne pčelice proizašla je jednoga dana kada je s djecom iz vrtića šetala parkom, a djeca na livadi pronašla mrtvu pčelicu. Mališani su radoznalo postavljali razna pitanja o toj pčelici svojoj odgojiteljici Ivani i tako je nastala priča o Sunčici, njezinim prijateljicama i kralju (stablu) lipi.
»Sva bića na zemlji dio su velike obitelji. Jedni bez drugih ne mogu…nikad više nije branio pčelama skupljati nektar i pelud u njegovu kraljevstvu.« Sadržaj slikovnice ispričan jednostavnim jezikom s šarolikim ilustracijama pridonosi i brojnim razvojnim mogućnostima kod djece, a dobrodošao je i u ovo današnje vrijeme kada je digitalizacija uzela maha.
Ivana Kurta slikovnicu je izdala u vlastitoj nakladi 300 primjeraka. Lekturu, korekturu i grafiku radio je zadarski novinar i publicist Nebojša Gunjević, a ilustraciju Irena Baković Marušić dipl. slikarica. Tiskana je u tiskari »Horvat« Bjelovar. CIP zapis dostupan je u računalnom katalogu Znanstvene knjižnice Zadar.


«Dopusti da slobodno lete kamo se sjete«
Dječji vrtić »Višnjik 1« uz potporu roditelja djece aktivno sudjeluje u eko radionicama »Zasadi drvo ne budi panj«, radionici svaki dan je »Dan za čep« gdje su ispred vrtića postavili i žutu žabicu kanticu s natpisom »Plastičnim čepovima do skupih lijekova«. Vjerujemo da su i ponosni na svoju odgojiteljicu Ivanu koja od najranijih dana piše pjesmice, kratke priče i zapise. Izdala je i zbirku pjesmica i priča za djecu pod nazivom »Čarobni štapić« 2008. godine. Sudjelovala je i na književnoj tribini »Govorimo glasnije u Zagrebu« gdje se široj publici predstavila s »ozbiljnim« pjesmama, a 2017. godine na festivalu »Zadar snova« zajedno s kolegicama sudjelovala je u izradi rekvizita za predstavu »Kralj Ubu«, te glumi u predstavi »Fondustično« pod redateljskom palicom austrijske redateljice K. Hallus. U pripremi je još jedna zbirka pjesmica za djecu koja bi trebala izaći iz tiska do kraja godine. I za kraj: »Dragi čitaoče, ne zaboravi da i ti možeš pomoći pčelama. Kao prvo, dopusti da slobodno lete kamo se sjete i piju nektar u tvome vrtu«, poručuje Ivana Kurta.