Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ovise o svakodnevnoj pomoći obitelji, asistenata i dobrih ljudi

14.04.2021. 10:30


Zaštita sigurnosti i zdravlja građana nametnuli su se kao prioritet u vrijeme pandemije koronavirusa. Zbog toga su donesene brojne restriktivne mjere s ciljem sprječavanja širenja zaraze i smanjenja međusobnih kontakata koje mogu ograničavajuće djelovati na prava i slobode građana s tjelesnim invaliditetima. Kriza uzrokovana pandemijom produbila je već postojeće probleme u društvu.
Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila svakodnevicu osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i stanovnika starije životne dobi, koje ovise o svakodnevnoj pomoći asistenata i dobrih ljudi, ne samo za obavljanje svakodnevnih obaveza, već i za druženje i razgovor.
Svakodnevna zdravstvena briga, koja je osobama s invaliditetom neophodna, zbog restrikcija i pandemije je otežana ili nemoguća što ne utječe samo na njihovo fizičko, već i na mentalno zdravlje. Dolazi do sve veće izoliranosti i otuđenja od društva. Osobama s fizičkim invaliditetom, naročito korisnicima usluga socijalnog smještaja, zatvorenost u četiri zida i ograničenja kretanja stvorila su teške psihosocijalne probleme i dovele do otuđivanja od društva. Zbog činjenice da se većina osoba s invaliditetom ne može brinuti sama o sebi potrebno je uvođenje specijalizirane podrške i pomoći.


I dalje predrasude
O problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću tijekom pandemije razgovarali smo sa Željkom Županovićem, predsjednikom Udruge tjelesnih invalida Zadarske županije.
Naime, tjelesni invaliditet u doba pandemije u mnogim situacijama nije prepoznat kao otegotna okolnost. Mnoge osobe s poteškoćama tretira se kao građane drugog reda. Ono što je većini laka svakodnevna obaveza za njih postaje problem i situacija koju moraju isplanirati do najsitnijih detalja. To ne obuhvaća samo fizičke smetnje i teškoće u kretanju, već i psihološki pritisak i strah koji se javljaju kao posljedica situacije u kojoj se nalazimo.
– Osobe s tjelesnim invaliditetom, uz sve svoje psihofizičke probleme koje nose kroz život, su, nažalost, rizičnija i ugroženija skupina, bez obzira na svoje godine, od ostalog pučanstva. Mi kao udruga smatramo kako osobe s invaliditetom nemaju prednost ispred drugih skupina građana, a trebali bi imati. Vidimo kako se Stožer drži cijepljenja starijih od 65 godina, a zanemaruju mlađe osobe s puno zdravstvenih poteškoća, objašnjava Županović.
– Mi mislimo kako baš vi novinari možete ukazati na probleme kroz koje prolaze osobe s invaliditetom. Udruga je zadnjih godinu dana baš preko vas novinara pokušala dati do znanja da se treba posvetiti osobama s invaliditetom baš zato jer očekuju pomoć. Na koji način? Prvo, jedna lijepa riječ, da znaju kako nisu zaboravljeni, drugo, osobama s invaliditetom treba se pružiti osjećaj sigurnosti i povezanosti sa zdravstvenim sustavom, jer je on njima najvažniji i o njemu svakodnevno ovise i treće, treba obratiti pozornost kako uvedene restrikcije otežavaju svakodnevni život osoba s invaliditetom. Svakodnevne obveze kao odlazak liječniku, obavljanje kupovine, plaćanje režija, komunikacija s obitelji postaju problem i predmet velikih rasprava jer se svaki korak i mogući problem moraju isplanirati i predvidjeti. Nemojmo zaboraviti kako su mnoge osobe s invaliditetom i tjelesnim teškoćama stari, nepokretni ili polupokretni, a kod njih je intenzivno prisutan i strah što će biti sutra, prepričava Županović i nastavlja kako su se, osim problema s dobivanjem zdravstvene zaštite, koja se i u vremenu prije pandemije koronavirusa nije u ravnopravnoj mjeri pružala osobama s invaliditetom, u uvjetima pandemije osobe s invaliditetom našle u dodatno otežanim okolnostima.


Udruga aktivno radi na rješavanju problema
Nedostupnost potrebnih informacija, neprilagođeni način izvještavanja i prenošenja informacija za osobe s oštećenjima sluha, vida i osobama s intelektualnim poteškoćama, uskraćivanje korištenja raznih medicinskih usluga, kao što su medicinska rehabilitacija i fizikalna terapija u kući, povećani rizik od obiteljskog nasilja te grubo ograničavanje i uskraćivanje prava na slobodu kretanja korisnika ustanova socijalne skrbi samo su neki od problema koji su se intenzivirali utjecajem pandemije.
Iako zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških ograničenja u udruzi nisu u mogućnosti održavati aktivnosti i okupljanja, aktivno se zalažu za prava osoba s tjelesnim invaliditetom te im pomažu u izvršavanju svakodnevnih obveza i rješavanju problema.
– Udruga svakodnevno pokušava pronaći načine rješavanja problema osoba s tjelesnim poteškoćama u ovim novonastalim okolnostima koronavirusa. Pokušavamo pomoći u obavljaju svakovrsnih obveza kao što su registracija automobila, usluga osobne asistencije te pružanje raznih informativnih pogodnosti koje osobe s invaliditetom mogu koristiti kao građani socijalne države na osnovi svojih komorbiditeta, kaže Županović i nastavlja kako je udruga, nažalost, zbog COVIDA-19 i mjera stožera bila prisiljena otkazati sve aktivnosti koje se odnose na okupljanje članstva. Bitne datume i obljetnice su obilježili putem medija.
– Najveći nam je problem kako i kada održati Izbornu skupštinu. Udruga ima oko 800 članova pa zbog Statuta i pravila okupljanja u pandemiji moramo čekati neke sretnije dane. S danom 11. travnja 2021. godine trenutni saziv predsjedništva završio je svoj mandat i treba organizirati izbor novog, kaže Županović.




Izvještaj pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2020. godinu
Odluka o potpunoj izolaciji, zbog rizika od zaraze COVID-om 19, dijametralno je suprotna primarnoj potrebi osoba s invaliditetom koje ovise o uslugama koje izravnim kontaktom primaju od drugih osoba. Osobe s invaliditetom spadaju u rizičnu skupinu građana zbog zdravstvenih tegoba i kroničnih bolesti koje su povezane s njihovim stanjem. Epidemija se negativno odrazila i na položaj žena s invaliditetom te ih dodatno izložila opasnosti od partnerskog i obiteljskog nasilja.


Broj smrtnih ishoda četiri puta veći
Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o broju zaraženih i umrlih osoba s invaliditetom od posljedica bolesti COVID-19 pokazuju da su do 26.1. 2021. od 225.648 osoba zaraženih u RH 26.811 bile osobe s invaliditetom, a od 4.684 umrlih, njih 1.766 bile su osobe s invaliditetom. Omjer broja zaraženih u odnosu na opću populaciju je sličan, no broj smrtnih ishoda je 4 puta veći nego u općoj populaciji (4.06 % OSI u odnosu na 1,6 %), što je potvrda da su osobe s invaliditetom u zdravstvenom smislu rizična skupina. Pandemija koronavirusa dovela je do prekida u sigurnom pristupu zdravstvenim uslugama, patronažnoj skrbi, dobivanju pomoći u kući i radu s osobnim asistentima.


«Život bez arhitektonskih barijera«
Pandemija koronavirusa nije omela članove Udruge tjelesnih invalida da nastave s akcijom »Život bez arhitektonskih barijera«. I dalje aktivno surađuju s nadležnim institucijama kako bi svojim članovima i svim osobama s tjelesnim invaliditetom što više olakšali svakodnevni život.
– U suradnji s Gradom i Županijom pokušavamo riješiti problematiku koja kao takva ide na duge staze. Ono što smo zacrtali zadnjih godina u većini slučajeva je ishodovano i napravljeno tako da nemamo zamjerki, no za sljedećih nekoliko godina pokušat ćemo se posvetiti i problematici koja nije vezana za sam grad Zadar, nego i šire područje kao što su ostali županijski i općinski centri gdje građani trebaju ispostaviti određenu dokumentaciju. U interesu su nam i kolodvori i brodski terminali, te problemi pristupa našim otocima, kaže Županović.