Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Preko okrnjenih »Vukova« traži se potvrda regionalnog o(p)stanka

14.04.2021. 07:03


Abaligaši, pomalo atipično, ovog vikenda neće igrati redovito kolo jer je vodstvo lige odlučilo, prije završnog čina osnovnog dijela natjecanja tj. 26. kola koje je na rasporedu 26. i 27. travnja, »obračunati« se s mnogim zaostalim utakmicama. Naravno, primarni cilj je da svi klubovi u to zadnje kolo uđu s istih pozicija, s 25 odigranih utakmica, kako bi se spriječile eventualne zakulisne igre u borbi za doigravanje kao i onoj za o(p)stanak. U toj gomili od čak devet zaostalih utakmica koje će se rastegnuti do sljedećeg utorka jedna pripada košarkašima Zadra i Cibone koji će danas od 16 sati u Krešinom domu odrađivati dug iz 12. kola, jer u vrijeme između Božića i Nove godine kada se trebala odigrati ta utakmica nažalost igrači s Višnjika su bili primorani otići u samoizolaciju zbog pojave koronavirusa u njihovim redovima.


Deveta pobjeda
Današnji dvoboj najvećih hrvatskih košarkaških kolektiva bit će ujedno drugi zaredom u regionalnim okvirima, a taj prvi odigran u subotu u Draženovom domu otišao je nakon velike drame u završnici na stranu Zagrepčana koji su se tada i poravnali sa Zadranima po broju pobjeda te će današnji sraz također biti pod prizmom traženja potpunog odmaka od 13. pozicije na ljestvici. Deveta pobjeda garantira sretan završetak zaista teške i oscilacijama prepune sezone te će tom svetom cilju prvenstveno stremiti igrači Veljka Mršića koji su svjesni da priliku za popravak bodovnog salda zapravo i neće više imati jer im je nakon Cibone ostalo tek odigrati na svom parketu kontra Euroligaša C. zvezde, što je uistinu najteži mogući protivnik. Cibosi ako ne uspiju danas pak imaju eventualnu šansu do devete pobjede stići u okršaju s još jednim davljenikom, Borcem iz Čačka, iako bi lako moglo na kraju ispasti da će i ovih osam pobjeda, i Zadranima i Cibosima, biti dostatno za najmanje 12. mjesto. Da bi se taj scenarij obistinio trebat će im ruku pružiti Splićani koji u predstojeće dvije zaostale utakmice mogu izbaciti iz igre Borac i(li) Krku. Čačanima trebaju obje pobjede (Split, Cibona) za spas (iako mogu proći i slavljem nad Cibonom od najmanje pet razlike, a da »Vukovi« pritom izgube od Zadra i Cedevite), a nekako se čini da je u najgoroj poziciji Krka koja mora dobiti dvije od tri predstojeće utakmice kako bi se našla ispred Zadra ili Cibone. Slovencima je otegotna okolnost što s oba ta kluba imaju nepovoljne međusobne omjere, i s obzirom na sljedeće protivnike (Split, C. zvezda, FMP) najizgledniji su kandidat za repesaž. Naravno, ovisiti o rezultatima konkurenata i nije neka valuta pa je stoga u svlačionici Zadra današnji ogled s Cibonom stavljen u kontekst utakmice sezone, a želja je naravno oprati gorak okus iz subotnjeg dvoboja u Zagrebu koji im je doslovno iskliznuo iz ruku nakon dominantne predstave u prve tri četvrtine.


Suprotna situacija
– Ovo nam je druga utakmica protiv Cibone u četiri dana. U subotu smo odigrali dobrih 30 minuta, kontrolirali smo rezultat, ali smo u zadnjoj četvrtini previše griješili u napadu i obrani i time dozvolili Ciboni povratak. Trebat ćemo ovog puta punih 40 minuta biti pravi i ne smijemo dozvoliti ono što nam se desilo u Zagrebu – kazao je Mršić u najavi petog ovosezonskog hrvatskog derbija u kojem će njegovom sastavu biti uvelike olakšan posao jer Jovanović na Višnjik dolazi s tek osam igrača u zapisniku. Uz Jakova Mustapića pravo nastupa zbog kasnije registracije nema ni prvi centar »Vukova« Darko Planinić. U prilog gostima ne ide i što su dva dana prije odigrali premijerligaški derbi na Gripama te je pred trenerom Zadra danas nogometnim rječnikom penal kojeg se ne smije promašiti. Iako Mršić u boj s Cibonom također ulazi s hendikepom, lišen usluga Antonija Jordana i Filipa Kraljevića.
– Situacija je sada suprotna u odnosu na subotu. Cibona je prekjučer igrala protiv Splita dok smo mi od tada u treningu, što će im biti sigurno neko opterećenje. Stižu na Višnjik bez Planinića dok ćemo mi biti bez Kraljevića i Jordana. Malo ćemo drugačije promiješati karte i nadam se da ćemo upisati novu pobjedu – kazao je za kraj trener Zadra s nadom da će se danas njegovi igrači konačno otrgnuti ralja teške borbe za ostanak u ABA ligi i onda usmjeriti sve svoje misli ka završnici domaćeg prvenstva u kojem se ove godine želi otići do samoga kraja.




Palokaj: Ne brinemo se tko im nedostaje
Među rijetke Mršićeve štićenike koji su zadovoljili u subotnjem porazu u Draženovom domu sigurno spada mladi Jan Palokaj. Uz Cartera koji je zabio 16 i Bursaća koji je ubacio 13 poena, Zagrepčanin je bio najjača karika Zadra pa se s pravom očekuje njegov veliki doprinos u ovom svojevrsnom uzvratu u Krešinom domu.
– Mislim da smo u Zagrebu bili bolja momčad. Imali smo te rupe u drugom poluvremenu zbog kojih smo izgubili. Znamo koje smo greške napravili, ali i svjesni smo pozitivnih stvari iz tog dvoboja koje ćemo sigurno prenijeti danas na parket. Ne brinemo se tko im nedostaje i znamo što nam je forte protiv svakog protivnika. Ako ispoštujemo sve dogovore, mislim da možemo doći do važne pobjede – kazao je Palokaj uoči sraza s Cibonom.