Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Barkajoli kao lijepa uspomena na Zadar

Autor:

13.05.2009. 22:00
Barkajoli kao lijepa uspomena na Zadar

Foto: Vedran SITNICA



Barke izrađuje jedan Zadranin koji je na ovu ideju došao tek prije nekoliko mjeseci, a mi smo je prihvatili i krenuli s prodajom koja, moram kazati, uistinu dobro ide. Barkajolske barke nudimo onim kupcima koji zatraže nešto autohtono zadarsko i njihove su reakcije zaista pozitivne, kazala je prodavačica


Poznato je kako se ljetnim mjesecima, s kojima u Zadar redovito stiže veliki broj stranih i domaćih gostiju, ne raduju samo hotelijeri i ugostitelji nego i proizvođači i prodavači suvenira. Važno je stoga napomenuti kako je njihova uloga u turističkoj promodžbi grada Zadra iznimno važna i to najprije zbog činjenice što je, za razliku od sunca, mora i ugodnog provoda kojeg nude ostali turistički segmenti, njihov proizvod jedina “opipljiva” uspomena koja gostu odnosi u zemlju iz koje dolazi.
Zaštitni znakovi Zadra
Mnogi će se složiti da je zadarska ponuda suvenira veoma bogata te da je pred brojnim turistima uistinu raznolika paleta, a evidentno je da ih svake godine dočekuju sve maštovitiji predmeti, dojmljivih oblika i motiva. S obzirom da su i potrebe i želje turista sve zahtjevnije, u skladu s takvom potražnjom kreira se i ponuda, što je i vidljivo obilaskom nekoliko zadarskih suvenirnica.
Tako je u jednoj od suvenirnica, pored neizbježnih predmeta s motivom crkve Sv. Donata, od ove godine moguće kupiti i malene barke, različitih boja i veličina, a koje označavaju zadarske barkajole, jedan od zaštitnih znakova grada Zadra.
– Barke izrađuje jedan Zadranin koji je na ovu ideju došao tek prije nekoliko mjeseci, a mi smo je prihvatili i krenuli s prodajom koja, moram kazati, uistinu dobro ide. Barkarijolske barke nudimo onim kupcima koji zatraže nešto autohtono zadarsko i njihove su reakcije zaista pozitivne, kazala je prodavačica, dodavši kako su za motive Zadra zainteresirani uglavnom domaći gosti, dok stranci najčešće traže samo ono što je hrvatsko.
No, unatoč barkajolima, prodavačica kaže kako interes za crkvice različitih veličina nije opao, jer to je standardni suvenir bez kojeg, čini se, niti jedan gost nije napustio Zadar.
Da idejama na temu crkve Sv. Donata zaista nema kraja dokazao je i stakleni Donat kojeg je moguće naći u samo jednoj zadarskoj suvenirnici, a koji zbog činjenice da je ručni rad redovito zaintrigira posjetitelje. Jedna od zadarskih suvenirnica čiji zaista osebujan ambijent i sama ponuda privlači goste željne “stvarnih” uspomena je ona koju su, kako kaže tamošnja vlasnica i prodavačica, Talijani prozvali “Piccola Croatia”. Razlog tome je, naravno, činjenica da se u veoma malom i ugodnom prostoru nalaze najrazličitiji predmeti na temu, ne samo Zadra nego cijele Hrvatke.
Morske orgulje
Na policama ove suvenirnice moguće je naći hrvatske tradicijske proizvode poput paške čipke, lepoglavske čipke, međimurske čipke te zlaotoveza, potom nakita s motivima Hrvatske te anđele ručno izrađene od školjki iz mora sa zadarskog područja, na koje, kako kaže vlasnica, posjetitelji rijetko ostaju imuni. Ni ovdje naravno ne nedostaje crkvica pa je tako na raspolaganju keramika s motivim Donata te Sv. Donat oslikan na bračkom kamenu.
– Zadovoljna sam s interesom gostiju, a moram istaknuti da su, sudeći prema komentarima, njihovi dojmovi samop pozitivni. Drago mi je jer kvalitetu naših proizvoda redovito prepoznaju, a nisu rijetki ni oni koji nas posjete nakon što već kupe suvenir nakon čega im, kada vide da su naši proizvodi ručni rad, bude žao, kazala je prodavačica.
Stoga uopće nije sporno da je izbor suvenira šarolik i dojmljiv, no nameće se ipak pitanje postojili među svim ovim predmetima postoji jedinstveni zadarski suvenir, onaj koji se prodaje kao standradi autohtoni zadarski suvenir.
– Inicijativa za stvaranjem jedinstvenog zadarskog suvenira koji bi i po svojoj cijeni bio pristupačan svim turistima postoji već neko vrijeme, no takvo nešto je teško realizirati. Po meni bi to, primjerice, mogle biti Morske orgulje koje postoje već tri godine, a koje suvenira nemaju i siguran sam da bi zaintrigirao naše goste, kazao je Marko Vranjković, predsjednik podsekcije proizvođača suvenira, ukrasa i nakita Udruženja obrtnika Zadar, dodavši kako nije poznato u kojem smjeru bi trebalo krenuti.
– Mislim da bi u ovom slučaju prvi potez trebao krenuti od Turističke zajednice i Grada Zadra. TZ bi se tada trebala obvezati da će od tog proizvođača otkupiti određene količine s kojima će potom nastupati na sajmovima, zaključuje Vranjković.