Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dosanjan san mnogih Zadrana

Autor: Siniša Klarica

13.05.2009. 22:00
Dosanjan san mnogih Zadrana

Foto: Zvonko KUCELIN



Više od 50 godina nakon izgradnje bazena na Kolovarima i isto toliko duge želje za zatvorenim plivalištem, ministar Božidar Klameta  otvorio je zatvoreno plivalište na Višnjiku. Iako put do izgradnje nije bio lak i jednostavan, podsjetio je ministar Kalmeta, bazen je osmislila, projektirala i djelom izvela zadarska pamet.
– Velika većina Zadrana radovala se ovom projektu, a oni drugi pitali su se između ostalog, hoćemo li uvesti prirez. Danas nitko ne dovodi u pitanje je li trebalo izgraditi bazen, a ja kažem da zbog njeg nećemo uvoditi prirez, obećao je zadarski ministar.
Kalmeta je naglasio da od sinoć Zadar nije više jedini hrvatski veliki grad bez zatvorenog plivališta, čestitajući Zadranima na još jednom općem dobru koji će svi koristiti.
Bazen u konačnici košta 73 milijuna kuna, rekao je domaćin prigodne svećanosti, direktor ŠRC Višnjik Dino Bailo. Bailo je rekao da je susjednu dvoranu Krešimira Ćosića u godinu dana posjetilo oko 400.000 posjetitelja uz nadu da će se isti trend dogoditi i na bazenu.
Gradonačelnik Živko Kolega posebno je pozdravio proslavljene hrvatske olimpijce na čelu s vaterpolskim izbornikom Ratkom Rudićem koji je prve svoje sportske korake u vaterpolu počeo baš u Zadru. Hrvatski olimpijci Bebić, Šimenc, Bukić, Lušić i ostali svojom su nazočnošću, rekao je Kolega, uvelićali ovaj povjesni događaj, i dosanjani san mnogih generacija zadarskih plivača, vaterpolista i skakača u vodu. Bazen kao zadanje arhitekte Nikola Bašić uz budući nogometni stadion i postojeću košarkašku dvoranu činit će uskoro, dodaje Kolega, najljepšti sportski kompleks u Hrvatskoj. Bazen dodao je na kraju zadarski gradonačelnik, pripada svim Zadranima koji su ga platili putem obveznica i dijelom iz gradskog proračuna.
Svečanost su uveličali zadarski klubovi sportova na vodi, prigodnim plivačkim mitingom, skokovima u vodu i vaterpolskom utakmicom, a svečanost je završena revijalnim programom.


 BAZEN OTVOREN SAMO ZA SPORTAŠE


Na konferenciji za medije uoči otvaranjaosim o vaterpolu pričalo se i o korištenju nonootvorenog objekta od strane građanstva i rekreativaca. Direktor Šporstkog centra Višnjik, Dino Bailo konstatirao je kako je ovaj objekt napravljen prvenstveno radi sportaša.
– Ovo je bazen koji je građen novcima građana ovog grada i u takvom objektu svi će imati isti tretman, od sportaša do običnih građana. Nitko neće biti favoriziran. Bilo je dosta upita koliko će biti cijena tih karata i zašto je ograničeno vrijeme za rekreaciju građana. Moramo istaknuti kako postoje dvije vrste bazena, a to su sportski bazeni i sportsko-rekreativni bazeni kao npr. u Varaždinu ili Koprivnici. Ovaj bazen će biti isključivo sportski bazen, a takvi su i u Rijeci i u Zagrebu. Mi smo morali u ove termine zgusnuti sve od sportaša do građana – kazao je Bailo i progovorio o cijenama i korištenju termina za upotrebu građanstva.
– Cijene su popularne 20 kn po satu, vikendom 25 kn, i pokupili smo iskustva s drugih bazena u Hrvatskoj i dobili smo povratnu informaciju da građanima odgovara ova cijena. Ustanovljen je sustav naplate preko narukvica i koje će se moći dobiti na ulazu i koje u sebi imaju čip,a korisnik se slobodno kreće po cijelom prostoru, a pri izlazu će na blagajni mu biti naplaćeno korištenje termina. Naplaćivat će se po satu, samo što će taj sat značit sat i pol kako bi se mogli u miru kupači presvući i istuširati. Što se tiče samih termina koje će građani moći koristiti želim kazati kako je taj već poznati termin od 17-19 sati dosta fleksibilan i da ćemo po prvim pokazateljima posjećenosti biti u mogućnosti i proširiti te termine. Sve zavisi od interesa samih građana.
Ipak će građani i rekreativci morati pričekati još određeno vrijeme da se i njima otvore vrata bazena.
– Što se tiče otvaranja bazena za građanstvo stvar je u tome da treba još jedno mjesec dana raznih testiranja tehničke prirode i detaljnih ispitivanja sigurnosnih sustava, a i sami zaposlenici se moraju prilagođavati određeni period na novu radnu okolinu. Naš cilj je da u trenutku puštanja samih građana u bazen sve funkcionira bez itijedne greške i da sustav bude potpuno pouzdan. Zato je teško reći kad će to točno građani u bazen. Hoće li to biti za dvadeset dana, mjesec ili više to još ne znamo. Molimo samo za strpljenje i pričekati da sve bude kako treba – apelira Bailo.