Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

IZBORI 2009: BIOGRAD

Autor: Jelica Farkaš

13.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: BIOGRAD


Kandidati za gradonačelnika Grada Biograda i nositelji lista koje nisu istaknule kandidaturu za gradonačelnika govore o dosadašnjem razvoju i njihovim planovima za ovaj grad.                   
 SLAVEN DESNICA, kandidat HSP-a
Svjestan sam da ova godina nosi mnoge probleme građanima Biograda. Ne nudim lažna obećanja već realan i ostvariv cilj u svom programu. Osobni, kao i stav stranke je naglasak je na obitelji i njezinim vrijednostima a u sklopu koga se planira edukativni, kulturni i sportski program namijenjen provođenju slobodnog vremena djece. Više pažnje posvetit će se socijalnoj politici, kao i omogućiti mladim ljudima/obiteljima da lakše dođu do stambenog prostora. Povećanje jednokratnog novčanog iznosa za svako rođeno dijete također je jedan od prioriteta, kao i transparentnost u radu lokalne samouprave, kroz omogućavanje građanima, a pogotovo mladim ljudima, aktivno sudjelovanje u kreiranju programa. Izgradnjom kvartovskih dječjih igrališta osigurati najmlađima uvjete zdravog odrastanja kao i omogućiti svoj djeci jednake uvjete za upis u vrtić, bez lista čekanja. Više pažnje planiramo posvetiti sportskom životu grada, javnoj rasvjeti za sve ulice, kao i detaljnom uređenju zelenih površina na čitavom području grada. Aktualizirati postojeću industrijsku zonu, jer je sadašnja zapuštena, te vratiti identitet gradu Biogradu s naglaskom na turizam, urediti sve plaže u gradu, te izgraditi i zatvoreni bazen koji nedostaje. Pojednostavljeno sve gradske projekte nužno je osmišljavati detaljno i planski a ne služiti se kozmetičkim zahvatima. Stoga pozivam sve građane: izađite na izbore, a birajući mene ne birate tajne interese, korupciju i povlašćivanje odabranih, ne birate nesigurnost i besperspektivnost. Birajući mene birate transparentnost, bez stranačkih i privatnih interesa. Dajući glas meni – dajete glas poštenju,jer je došlo vrijeme za novi, drugačiji i bolji Biograd.
LJUBICA BUDAN, kandidatkinja SDP-a
Već smo naglašavali kako Grad ne zaslužuje vlast koja ga privatizira, jer odluke o financijama donosi nekolicina zainteresiranih. Je li prazna kasa odlika dobre vlasti? Sada je prilika da izaberemo drugačije. Realizacija kvalitetnih projekata na prvom je mjestu, a podržat ćemo sve razvojne projekte koji će omogućiti zapošljavanje mladih stručnih kadrova. Iz samog programa istaknula bih dovršetak radova na projektu Jadran, uz priključenje svakog domaćinstva na kanalizacijski sustav, ali i obvezu da se izvrši revizija neplatiša kojih je nemali broj. Transparentno trošenje proračunskih sredstava, s jasno utvrđenim prioritetima, također je u prvom planu, među kojima primjerice besplatan prijevoz srednjoškolaca,izgradnja doma za starije i nemoćne koji se već 15 godina gradi, a također i osiguranje određenih sredstava za najugroženiju populaciju starijih ljudi koji žive sa minimalnim primanjima. Mladima treba olakšati da dođu do svoga krova nad glavom – gdje je zapelo sa stanovima POS-a i zašto se nije definirala lista pitanja su na koja nitko ne odgovara? Da bi se svakom djetetu osigurao boravak u dječjem vrtiću i jaslicama nužno je osigurati dovoljan broj stručnog osoblja. Nedostaak plaža već je evidentan, te je nužno osigurati nove lokalitete primjerice na potezu od Crvene Luke do Svetog Filipa i Jakova. Planiramo inicirati premještaj TZ grada na prikladniju poziciju, a smatramo da treba povesti i više računa o periferiji,jer grad nije samo riva, već i ostali dijelovi koji su infrastrukturno zanemareni. Smatramo da Gradska uprava i ostale gradske institucije moraju služiti građanima i biti otvorene za javnost i ne skrivati tko posluje s gradom i na koji način se dobivaju poslovi. O svemu tome treba razmisliti kada se nađete sami sa listićem ispred nas.           
ROBERT PELICARIĆ, kandidat DSU-a i HNS-a
Naš i moj osobni moto je da – živimo za Biograd, a ne od Biograda. Oslonac našeg programa bit će na socijalnim kategorijama grada, kao i potrebama mladih ljudi, koje se dovoljno ne uvažavaju. Promjena politike u tom smjeru trebala bi omogućiti brže zapošljavanje i stvorila uvjete boljeg življenja toj populaciji. Posebni oblici turizma poput primjerice trekkinga, seoskog ili zdravstvenog turizma, također su od vitalnog značenja za naš grad, jer danas za to ima sve više potrebe, kao i nužnom boljom skrbi o ekologiji. Stoga smatramo da Biograd može i mora postati jedan od vodećih središta Jadranske regije, jer za to posjeduje sve uvjete, a koji mu boljom iskorištenošću mogu osigurati kvalitetan razvoj u svim pravcima. Cilj naše kampanje je isticanje pozitivnih strana naših nakana a ne omalovažavanje naših političkih protivnika.          IVAN KNEZ, kandidat HDZ-a
Grad Biograd – Grad po mjeri čovjeka, to je naš projekt na kome se radilo u proteklom razdoblju, radi se i u ovom, a također i u narednom. Kao što je poznato, niz je realiziranih projekata, a oni govore sami za sebe. Spomenut ću samo neke od njih kao što je pročišćivač otpadnih voda u Projektu Jadran, uređenje Narodnog trga (Trg Brce), proširenje dječjeg vrtića i izgradnja novog, Srebrni cvijet Europe, spomenici Franji Tuđmanu, Stjepanu Radiću, spomenik ždral u sklopu projekta Gradonačelnici za mir, kao i Visoka škola za poslovanje i upravljanje i drugi, koji su u još u tijeku. Nastavkom radova na započetim projektima slijede nam daljnji radovi na izgradnji dječjeg vrtića na Kosi, zatim Gradske knjižnice, dogradnje osnovne i srednje škole, kako bi se osigurao rad u jednoj smjeni,a kad smo kod školstva i obrazovanja u planu je i studij gastronomije,za čiju realizaciju su već poduzeti prvi koraci. Omogućavanje građanima da se priključe na kanalizaciju i plinofikaciju također je jedan od projekta koji bi trebao biti dovršen do 2011. godine. Veliki zamašnjak na tom planu jest i brendiranje grada Biograda kao grada bogate povijesti, koja bi se prezentirala u turističke namjene, te bi primjerice bio ponuđen i projekt Put hrvatskih kraljeva, čemu prethode i zahvati na očuvanju starina i uređenju stare gradske jezgre, oživljavanje starih zanata i vraćanje povijesti. Jedan od zadnjih projekata za koji smo se uspjeli izboriti jest zaštita Park šume Soline, koja će dobiti obilježje pravog mediteranskog parka, što se namjerava provesti u gradskim površinama i domaćinstvima, kako bi čitav grad imao upravo taj štih, dakako i nadalje ćemo se žestoko protiviti apartmanizaciji i zagovarati zaštitu javnog dobra. Nije potrebno govoriti o osobnim htijenjima, jer su ona pretvorena u projekte koji govore sami za sebe.
IVAN PIŠKOR, HSS
Ocjenjujući kompletno stanje u zemlji, dolazimo do zaključka da ništa nije slučajno, ni neočekivano, pa tako ni recesija koja je javlja kao posljedica moralne bijede i nestanka vjere u ljude. Umjesto Zakona vrijednosti, koji bi trebao biti primaran regulator društvenih, tržišnih i međuljudskih odnosa, mi u primjeni imamo Zakone neoliberalne doktrine, gdje je surovo tržište Bog i batina. Rezultati takve politike vidljivi su na svakom koraku, te ih nije potrebno posebno naglašavati. Stoga mi HSS-ovci Grada Biograda smatramo da je vrijeme da inicijativa za promjenu stanja mora krenuti i to odozdo, kada već neće odozgo. Svi problemi u gradu mogu se riješiti samo uz podršku njegovih građana, pa tako i izlaz iz recesije moramo tražiti u usvajanju novih proizvodnih programa, te stvaranjem novih vrijednosti. U tom kontekstu HSS grada Biograda nudi u narednom četverogodišnjem razdoblju slijedeći program. Zahtijevati provedbu revizije pretvorbe,te istrajati u tome, kako bi bili efikasniji u zajedničkom nastojanju da se zaštite i očuvaju preostala javna dobra od sveprisutnih tajkunskih grabežljivaca na području grada. Poticanje ekološke poljoprivredne proizvodnje i stavljanje u funkciju turizma, nužnost je koju bi također valjalo što prije pokrenuti. Svakako podržavamo izgradnju i otvaranje veletržnice ribe, kao i izgradnju iskrcajnog mjesta ribe u funkciji veletržnice, sukladno prostorno-planskoj dokumentaciji. S tim u vezi trebalo bi osigurati i preduvjete za ribarsko-prerađivačku industriju. Jedan od projekata je i oživljavanje, te promocija starih zanata, kao i otvaranje obrta u sklopu toga. Uz uređenje površina, zalagat ćemo se za pravednije cijene komunalnih usluga, kako bi bile u skladu sa standardom građana, a jedan od bitnih zahvata je i ulaganje, te omasovljenje svih vrsta sportova među mladima,š to je preduvjet općeg dobra u budućnosti. HSS podržava HDZ-ovog kandidata Ivana Kneza za gradonačelnika Grada, jer smo uvjereni da će ovaj program biti prihvaćen kao važan dio ukupnog programa razvoja i boljeg življenja svih građana u narednom razdoblju.
LJILJANA BABARA, HSLS
Ključna tema našeg programa u narednom razdoblju je prosperitet grada Biograda na svim razinama. Smatramo da naš grad mora postati grad zaposlenih a ne nezaposlenih ljudi. On mora isto tako biti i grad koji će nuditi perspektivu mladim ljudima. Tu prije svega mislim na školovanje, posao, stambeno zbrinjavanje mladih, a kroz to i vođenje pronatalitetne politike. Povećana skrb trebala bi se posvetiti umirovljenicima i ostalim starijim osobama i to kroz različite oblike aktivnosti i konkretne pomoći u pojedinim slučajevima. Također smatramo da Biograd ne smije biti turistička destinacija u kojoj glavna turistička sezona traje 40 dana, s niskom kvalitetom turističke ponude. Osim toga grad se ne smije ograničiti na to da živi samo od turizma, već bi morao postati i grad proizvodnih djelatnosti, za što ima uvjete. U tom smislu valjalo bi se okrenuti ribarstvu i poljoprivredi jer i jedna i druga djelatnost imaju niz neiskorištenih potencijala. Tako bi se primjerice postojeći kapaciteti poljoprivredne proizvodnje morali unaprjeđivati i poticati, te težiti ka tomu da se ujedno otvaraju i kapaciteti za preradu tih proizvoda i usluga u toj domeni. Malom gospodarstvu treba pomoći kroz sufinanciranje, da ti isti poduzetnici povoljno mogu kupiti zemlju u industrijskoj zoni, a samim tim zaposliti i sebe i druge. Smatramo također da je nužna izgradnja najmanje dva hotela s pet zvjezdica, kongresnom dvoranom ili će u protivnom grad turistička destinacija Zimmer frei. Kako je grad Biograd u samom vrhu, kada se govori o narkomaniji ali i ostalim oblicima ovisnostima, nužno je na tom planu poduzimati energičnije korake, kako bi se ovisnost posebno kod mladih svela na najmanju moguću mjeru. Edukacija i upoznavanje mladih s opasnostima koje donosi ta pošast suvremenog društva jedan je od načina da mu se i stane na kraj. 
STJEPAN MATIJEVIĆ,HSU
Prioriteti našeg rada i djelovanja bit će usmjereni na predlaganje rješenja za poboljšanje životnog standarda i socijalne skrbi umirovljenika i ostalih socijalno ugroženih kategorija građana grada Biograda. Jedan od konkretnih programa na tom planu je osiguravanje sredstava koja bi se izdvajala iz gradskog proračuna, te u obliku redovite mjesečne naknade isplaćivala umirovljenicima s najnižim mirovinama. Mnogi gradovi to su već učinili,pa se nadamo da će se i kod nas to uspjeti realizirati. Naime, u koalicijskom sporazumu koji smo potpisali sa HDZ-om, jedna od bitnih odredbi odnosi se upravo na to pitanje. Stoga podržavamo program koalicijskog partnera a posebno izgradnju Doma za umirovljenike koji je u planu. Slijedom toga dakako podržavamo i HDZ-ovog kandidata Ivana Kneza za gradonačelnika grada Biograda. Uz već spomenuto u narednom razdoblju nastojat ćemo riješiti problem prostora, dnevnog boravka za sve umirovljenike, gdje bi se oni mogli okupljati, pročitati novine, igrati društvene igre, te održavati skupove i razna predavanja, prigodna za generaciju treće životne dobi. Iznalaženje službene prostorije za rad stranke također će biti jedan od prioriteta u narednom razdoblju, jer je to do sada bio jedan od ključnih problema koji je u znatnoj mjeri otežavao rad stranke. Ukoliko dobijemo podršku birača, a nadamo se da hoćemo, naš program koji je zaista konkretan trebao bi omogućiti lakši i kvalitetniji život umirovljeničkoj kategoriji koja je svojim dugogodišnjim radom to i zaslužila.