Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

IZBORI 2009: PREKO

Autor: Dragana Glavočić

13.05.2009. 22:00
IZBORI 2009: PREKO

Foto: Adam VIDAS



Kandidati za načelnika  Općine Preko i nositelji lista koje nisu istaknule kandidaturu za načelnika govore o dosadašnjem razvoju i njihovim planovima za ovu općinu.
Ante Jerolimov, kandidat HDZ-a, HSS-a i HSLS-a
– S realiziranim projektima u protekle četiri godine i više smo nego zadovoljni. Što smo obećali to smo i ostvarili. Postavili smo autobusne čekaonice, nadogradili vrtić, uredili plažu Jaz koja ima Plavu zastavu, postavili novu javnu rasvjetu, izgradili trgovački centar s tržnicom i bankom. Postavili smo 100 kilometara vodovodne mreže i 30 kilometara kanalizacijske mreže. U sljedećem četverogodišnjem mandatu jamčim da će svi stanovnici Ošljaka, Rivnja i sestrunja biti oslobođeni davanja Općini Preko. Svim mladima od 18 do 45 godine s prebivalištem u Općini koji će koristiti stambeni kredit za kupnju stana ili kuće na području Općine Preko sufinancirat ćemo dio rate kredita sa 700 kuna. Zbog stimuliranja nataliteta, obitelj svakog novorođenčeta darovat ćemo jednokratnom financijskom pomoći za prvo dijete 3.000 kuna, za drugo 5.000, a za teće i svako daljnje 7.000. U svim mjestima nastavit ćemo s izgradnjom kanalizacijske mreže, javne rasvjete i probijanjem poljskih puteva. Pred nama je završetak izgradnje trajektnog pristaništa, osnivanje općinske knjižnice, izmještanje antene i sanacija tvrđave Sv. Mihovil. U naredne četiri godine nastavit ćemo s uređenjem i uljepšavanjem mjesta, a posebnu pažnju posvetit ćemo izgradnji 1. faze novog groblja sa svim sadržajima, radovima na hotelu “Preko”, uređenju parkova na muliću i kod časnih.
Domagoj Gregov, nezavisni kandidat
– U posljednje četiri godine u Općini Preko bilo je i dobrih i loših projekata. Poprilično sredstava uloženo je u komunalnu infrastrukturu, uređenje mjesta i u turizam. Koliko su spomenuta ulaganja dobra toliko su i loša. Naime, općinska vlast zanemarila je život mladih i fokusirala se na turizam. Imam 19 godina i dobro znam kako mladi razmišljaju i što im treba.
Josip Sorić, nezavisni kandidat
– Tijekom i nakon Domovinskog rata došlo je do iseljavanja otočana, a današnja općinska vlast ništa ne radi na tome kako bi se otočani vratili na otok. Nedostaje nam kvalitetan rad u svim segmentima. Događa se da se radovi na infrastrukturi ponavljaju nekoliko puta. Umjesto da se jednom iskopa rov u koji se polože svi kabeli i cijevi, događa se da se svako malo kopa po Općini, pa tako izgleda da je Općina stalno u izgradnji. Jedan od takvih primjera je i trajektno pristanište koje se radi po četvrti put. Trebaju nam ozbiljni projekti kako bi svako domaćinstvo imalo od čega živjeti i ozbiljno se okrenulo turizmu.
Marijo Košta, nositelj liste SDP-a i HNS-a
– U Općini Preko realizirani su mnogi projekti značajni za razvoj Općine u svim pogledima. Prijašnja koalicijska vlast SDP-a i HNS-a započela je i sredila dokumentaciju projekta koje je HDZ-ovska vlast nastavila. Dosadašnjoj općinskoj vlasti nedostajala je transparentnost. Naime, mnogi projekti realizirani su bez traženja mišljenja stanovništva. Atraktivni tereni se prodaju po čitavoj Općini, a da se stanovnici ne pitaju za mišljenje. Buduća općinska vlast trebala bi imati na umu otvaranje novih radnih mjesta koja su nepophodna da bi otočno stanovništvo ostalo na otoku.