Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Od art fusiona i kazališnog off programa do filmova i koncerata

Autor: Z L

13.05.2009. 22:00
Od art fusiona i kazališnog off programa do filmova i koncerata


Vrlo bogat program ‘Šigureca’ je složila za petak i subotu, 15. i 16. svibnja u kinu ‘Pobjeda’, prostoru u kojem u posljednje vrijeme djeluju skupa s ostalim alternativnim mladim kulturnim snagama Zadra i Županije, u projektu ‘Artikultura’


Udruga “Šigureca” slavi svoj drugi rođendan! Od osnutka, 13. svibnja 2007. godine, do danas ostvarili su oko 30-ak projekata: glazbenih događanja, kazališnih predstava, slušaonica, natjecanja i turnira. Svojim specifičnim projektima zaslužni su za veliki korak naprijed zadarske nezavisne kulturne scene koji je prepoznat ne samo u našem gradu, već i u cijeloj Hrvatskoj, kako od same publike, tako i od medija. Udruga ‘Šigureca’ nastavlja dalje tim putem i nada se da će svojim daljnjim djelovanjem uz bok ostalim zadarskim udrugama i umjetničkim organizacijama doprinijeti stvaranju jake nezavisne kulturne scene kakvu svi priželjkujemo.
Tim povodom organiziraju spektakularnu proslavu drugog rođendana, za koji su pripremili bogat i vrlo zanimljiv program:
Petak, 15. svibnja u Kino Pobjeda
– 14h / art fusion likovni okršaj “Rotkvice i Kukumari”: Mladi zadarski umjetnici, amateri i studenti, podijeljeni u dvije skupine (Rotkvice – ženska ekipa i Kukumari – muška ekipa) izvest će simbolički “likovni okršaj”, slikajući na zadanu temu, s ciljem širenja tolerancije i poštivanja među ljudima kao pojedincima. Slike koje nastanu bit će prodavane na humanitarnoj aukcije za udrugu ‘Duga’, koja će se održati sutradan. Pozivaju sve na ugodno druženje s umjetnicima, uz prigodnu glazbu. Ulaz je slobodan.
– 17h / kazalište – off program: “Entremés del mancebo que casó con mujer brava: Alejandra Casone” izvodi Los Tarjeta Roja; U suradnji s Odsjekom za iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru, u sklopu njihovih III. dana iberoromanskih jezika i kultura donose predstavu koju će izvesti dramska skupina studenata španjolskog jezika. Ulaz je slobodan.
– 20h / kazalište: “Reminescencrtice iz prošlosti”, izvodi 3. skupina zemljopisnog rizika. Nakon iznimnog uspjeha njihove “Predstave bez imena”, 3. skupina zemljopisnog rizika je za ovu prigodu pripremila nekoliko skečeva iz starijeg opusa, dosad neizvedenih u Kinu Pobjeda. Osmijeh od uha do uha zagarantiran!
– 21h / film: promocija DORF-a iz Vinkovaca uz projekciju filmova “The Cinkuši” i “Kike Turmix”- pobjednički film ovogodišnjeg festivala. Kao i prošle godine, donose nam gostovanje Festivala dokumentarnog rock filma iz Vinkovaca, ovaj put u savršenim produkcijskim uvjetima. DORF se afirmirao u izuzetno atraktivan i zanimljiv festival na ovom području i nakon kratkog razgovora s glavnim i odgovornim čovjekom festivala bit će prikazana dva filma: “The Cinkuši” (Ljiljana Šišmanović, Hrvatska – 27′) – Etno punk, ili koja već kovanica s predznakom etno u nas nije imala ovako kvalitetnog predstavnika. Irci su imali Poguese, Pariz je imao Mano Negra, a mi se iskreno nadamo da će Cinkuši imati još dovoljno nabrijanih koncerata i gemišta da nastave ovim kreativnim tempom. Nastala u produkciji HRT, polusatna priča Ljiljane Šišmanović o snimanju njihovog spota koja dovoljno duboko zadire u njihovu povijest, prilika je da upoznamo mladog Petricu Kerempuha koji je slušao Ramonese…; “Kike Turmix” ( Roger Sommerseth, Norveška – 44′) – Punk rock scena 90-ih godina ne može se zamisliti bez banda Pleasure Fuckers, čiji koncerti diljem svijeta zauzimaju posebno mjesto u očima i ušima posjetitelja. Kike Turmix je bio pjevač, pokretačka snaga i kako li sve već neće biti zapisano u nekim enciklopedijama. Kike je osim toga bio koncertni promotor, povezivao Skandinaviju i Ameriku (kompletna A-liga skandinavskih rock prvaka – Hives, Hellacopters, Nomads… – se pojavljuje u filmu i dirljivo se prisjeća zajedničkih trenutaka), zaljubljen u tu sjajnu glazbu, taj vražji rock and roll. Ovo je posveta njegovoj strasti i emocijama…( više na: www.dorf-vk.com)
Subota 16. svibnja – Kino Pobjeda
– 12h / humanitarna aukcija slika za udrugu “Duga”. Dakle, slike koje budu proizašle iz likovnog okršaja “Rotkvice i Kukumari” bit će liocitirane, a sav prihod bit će doniran Udruzi za pomoć ženi i djetetu “Duga”. Na taj način svi zajedno dajemo naš skroman doprinos žrtvama obiteljskog nasilja.
– 20h / koncert: Grč (Ri) – legende demo scene, najkontroverzniji bend s ovih prostora nakon 26 godina rada izdao je album za Dallas Records i oborio kritiku s nogu. Ovom prilikom uveličat će proslavu svojim brut-art nastupom, svojevrsnim performansom koj sigurno neće nikog ostaviti ravnodušnim. S obzirom da bend vrlo rijetko nastupa, ovu jedinstvenu priliku da doživite Grč iz prve ruke jednostavno se ne smije propustiti! (više na: www.myspace.com/grupagrc); Cold Snap (Vž) – metal bend osnovan 2003., u travnju 2008. izdao debi album “Empty Promises”, dobitnici Zlatne Koogle u kategoriji “najbolji novi izvođač”, te nominirani za nagradu Indexi 2009 u kategoriji “metal album godine”. (više na: www.myspace.com/coldsnaprocks); Crasso De Odio (Zd) – zadarska hc/punk petorka, promoviraju svoj novi album pod nazivom “Rebel Tracks”, na kojem se nalazi 8 pjesama. Ovo im je prvi koncert u Zadru od promjene glavnog vokala. (više na: www.myspace.com/crassodeodio)
– 00h / after party u studentskom klubu “Božo Lerotić”, Citadela: “Štemanje d.o.o.”- industrial / EBM / powernoize slušaona. Mladi zadarski DJ dvojac vam priprema žestoko štemanje zvucima “industrije”!!! (više na: www.myspace.com/stemanjedoo) + Udruga nove urbane kulture “Come 2 Music” iz Zagreba u suradnji sa “Brlog records” iz Zadra tijekom oba dana držat će svoj distro štand na kojem će te moći naći cd-e, knjige, stripove, fanzine, prišivke i sve ostalo iz njihove produkcije. (više na: www.myspace.com/come_to_music i na: www.myspace.com/brlogrecords)
Ulaznice će se moći kupiti u pretprodaji na blagajni Callegra od utorka i to:
Petak: kazalište i film 20 kn
Subota: koncert 30 kn, party 10 kn
U pretprodaji će se moći kupiti i ulaznica za sve programe po cijeni od 50 kuna. Na dan koncerta vrijede pojedinačne cijene.
Napomena: S obzirom na nedavno potpisanu peticiju stanara koji žive oko Kina Pobjede protiv održavanja koncerata, još jednom se apeliramo na korektno ponašanje svih posjetitelja u prostoru ispred kina.