Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Plivalište za uspjeh zadarskih vodenih sportova

Autor:

13.05.2009. 22:00
Plivalište za uspjeh zadarskih vodenih sportova

Foto: Zvonko KUCELIN



Zatvoreno plivalište mnogima će koristiti za treninge, tri plivačka kluba, vaterpolo klub te klub skokova u vodu konačno su došli na svoje. Treneri i djeca više neće morati ići u druge gradove. Osim za sportaše plivalište će biti otvoreno i za građane kojima će biti ponuđena široka lepeza aktivnosti


Ponos i sreća miješali su se na licima trenera i djece dok su defilirali uz plivalište na Višnjiku prije početka plivačkog natjecanja, kojim je započelo obilježavanje otvorenja zatvorenog plivališta na Višnjiku.
 I na licima roditelja, koji su svoje male plivače budno pratili s tribina, kao i ostalih članova klubova vodenih sportova iz Zadra te zaljubljanika u vodene sportove, moglo se vidjeti zadovljstvo što su konačno ušli u dugoiščekivano zatvoreno plivalište. Na zatvorenom plivalištu su se okupili članovi PK Zadar, PK Jadera, Kluba daljinskog plivanja Donat te Vaterpolo kluba Zadar. Kao što je bilo za očekivati, najviše oduševljenja novim plivalištem pokazala su djeca koja će sada i tijekom zime moći trenirati.
Djeca oduševljena
 – Super nam je ovo novo plivalište! Sto puta je bolje od onog starog! Sve nam se sviđa, i topla voda, i kako je sređeno, i sve, oduševljeno je rekla grupica devetogodišnjaka koji su upravo bili izišli iz plivališta, nakon što su završili sa svojom 25-metarskom utrkom. Kad smo ih upitali za plasman, rekli su da ne znaju kako su završili utrku, još uvijek pod dojmom što su plivali u novom bazenu. Svi treniraju već dvije godine i na pitanje zašto plivaju, rekli su da to vole i da su dobri u tome.
Osmogodišnje Lara Jović i Tea Šindić bile su među mlađim plivačicama na plivalištu. Obje su oduševljene plivalištem i kažu da im se više sviđa novo od starog plivališta.
Stariji plivači jednako su bili oduševljeni novim plivalištem kao i djeca. Vice Profaca, član kluba daljinskog plivanja Donat i poznati zadarski plivač koji tijekom gotovo cijele godine pliva u moru, rekao je kako otvorenjem ovog plivališta ipak neće odustati od svoje navike zimskog plivanja. Ovo će mu, kako je rekao, koristiti za treninge. Ipak, dodao je kako je šteta što nije napravljen 50-metarski bazen.
Bazen će mnogima koristiti za treninge, tri plivačka kluba, vaterpolo klub te klub skokova u vodu konačno su došli na svoje. Treneri i djeca više neće morati ići u druge gradove na pripreme već će to od sada moći učiniti u svom gradu. Osim za sportaše plivalište će biti otvoreno i za građane kojima će biti ponuđena široka lepeza aktivnosti.
I sportaši i rekreativci
 – Ovaj objekt namijenjen je i sportašima, ali i rekreativcima. Mislim da njegovo otvaranje znači jako puno za ovaj grad jer će i građani imati mogućnosti za brojne aktivnosti, a i klubovi su konačno došli na svoje. Klubovi su fukcionirali i ostvarivali dobre rezultate i prije ovoga, i mislim da će za nekih godinu dana dobrim rezultatima opravdati postojanje zatvorenog plivališta, rekao je Tomislav Fabijan, voditelj zatvorenog plivališta Višnjik. On je dodao da će građani moći početi dolaziti na bazen uskoro, ali da se prije toga još neke stvari moraju uhodati. Rekao je da se trebaju odrediti i dogovoriti termini i Grad Zadar će, kao vlasnik objekta, donijeti konačnu odluku o tome kad će Zadrani moći doći na bazen.
 – Mi smo presretni što smo poslije toliko godina doživjeli da dobijemo zatvoreno plivalište. Djeca sad konačno imaju uvjete za rad i treniranje tijekom cijele godine. Zahvaljujući ovom plivalištu za godinu-dvije počet ćemo se natjecati na A prvenstvima uz bok Rijeci, Dubrovniku i Zagrebu, rekao je Slavko Grdović, predsjednik PK Zadar u kojem trenutačno ima oko 300 djece, ne računajući školu plivanja. Grdović je zahvalio hotelu Piniji i PK Šibeniku na pomoći koju su im pružili.
Vito Burčul, predsjednik PK Jadera, koji je osnovan prije dvije godine i ima oko 80 djece, rekao je da su i oni ponosni te se nadaju da će sad zadarski vodeni sportovi moći krenuti na viši rang natjecanja.
Na otvorenju su sudjelovali i članovi Kluba daljinskog plivanja Donat čiji je predsjednik Domagoj Krpina rekao da će, zahvaljujući ovome, moći trenirati i zimi.
 – Ovo je povijest jer je rezultat svega što je vodeni sport napravio do sada, ali i budućnost jer će donijeti sve dobro, zaključio je Krpina.
Na otvorenju su sudjelovali i vaterpolisti koji su poslijepodne imali utakmicu. Dražen Adžić iz VK Zadar rekao je da je ovo za njih početak novog života i početak pravog rada.
 – Do sad smo se trudili i trenirali, ali bez bazena je bilo nemoguće postići neke važnije rezultate. Trebat će nam vremena da se priviknemo na rad u ovim uvjetima i mislim da bismo kroz tri-četiri godine mogli ostvariti neke rezultate, rekao je Adžić. Dodao je da njihov klub trenutačno broji 80-ak djece i poziva sve zainteresirane da se jave. Istaknuo je da poziva i djevojčice da se pridruže klubu, jer planiraju osnovati i žensku ekipu.