Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Aktivan rad MKD ‘Biljana’

Autor: Petra Mičić

13.05.2010. 22:00
Aktivan rad MKD ‘Biljana’

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Narodnom muzeju Zadar protekle srijede održano je otvorenje izložbe renomiranog makedonskog slikara Aleksandra Jankuloskog – Caneta.
Program je ostvaren posredstvom Savjeta za nacionalne manjine pri Vladi Republike Hrvatske i Zadarske županije, a izložbu je organiziralo Makedonsko kulturno društvo “Biljana” u suradnji sa Zajednicom Makedonaca u Republici Hrvatskoj. U prostorijama Narodnog muzeja prikazana su djela suvremene likovne umjernosti, a umjetnik Aleksandar Jankuloski Cane u svojim djelima koristi bogat koloritski izraz preko raznih formi i struktura.
Hrvoje Perica, ravnatelj Narodnog muzeja, pozdravio je sve okupljene te je kazao kako je ova izložba prigoda da se posjetitelji upoznaju s bogatstvom tradicijske kulture Makedonije.
– Ova izuzetna izložba će u Zadru biti postavljena deset dana a zatim putuje u druge hrvatske gradove, Osijek, Rijeku i Pulu. Drago mi je da će građani grada Zadra imati priliku uživati u djelima ovog renomiranog slikara, kazala je Mirjana Majić, predsjednica Makedonskog kulturnog društva “Biljana”.
Otvorenju je nazočio Ratko Lazarevski, generalni direktor makedonskog lista “Nova Makedonija” te direktor marketinga Zdravko Belevski, koji su ovom prigodom podsjetili kako je list “Nova Makedonija” nedavno obilježio i 65. godina postojanja lista, kao i dvije godine rada dopisništva iz Hrvatske.
Također, otvorenju je prisustvovao Angel Mitrovski, predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj te zadarski dožupan Đani Bunja.
Početak svečanosti otvaranja izložbe obilježili su mlađi članovi MKD ” Biljana ” Ivan Andrijević koji je svirao klarinet i Emi Longin koja je pročitala svoju pjesmu na makedonskom i hrvatskom jeziku.
– Vidjevši vas okupljene na ovoj izložbi i ja se osjećam kao doma. U Zadru nema mnogo Makedonaca, možda sveukupno stotinjak, ali zbog njihovog aktivnog djelovanja u društvu i zajednici, čini se kao da ih je mnogo više.
Drago mi je da Makedonci čuvaju svoju kulturu i kulturno naslijeđe a s tim nasljeđem se veoma ponosimo, kazao je Angel Mitrovski, predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj.
Aleksandar Jankuloski Cane rođen je u Prilepu 1936. godine a svoje visoko obrazovanje je stekao na Fakultetu za likovnu umjetnost na odsjeku za slikarstvo u Skopju. Jankuloski podjednako stvara i kao slikar, kipar i grafičar, a slovi za prvog umjetnika koji u Makedoniju donosi apstraktno slikarstvo i enformel. Njegova djela nalaze se i izlagana su u svim većim gradovima Makedonije i bivše države, a također se mogu naći i na svim kontinetima svijeta.
Jankuloski je za svoje stvaralaštvo dobio niz nagrada i visokih državnih priznanja.
Zadarski dožupan Đani Bunja proglasio je izložbu otvorenom, te je prisutne pozdravio u ime Zadarske županije i župana Stipe Zrilića.
-Iako nisam stalni pratioc umjetničkih zbivanja, poznato je kako je Jankuloski kao i mnogi umjetnici svoju afiramciju prvo stekao u inozemstvu pa u domovini. U ovim djelima vidljivi su i elementi narodnog identiteta te smatram kako je za Makedonce ovo idealna prilika da bolje upoznaju i sačuvaju svoju tradiciju, kazao je dožupan Bunja, dodavši kako je društvo “Biljana” u svojih 11 godina postojanja doprinijelo kulturnoj raznolikosti, kao i promociji Makedonije u Zadarskoj županiji.