Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Imenica rugalica

Autor: Željana Gardijan

13.05.2010. 22:00


Premda premijerka Jadranka Kosor nikako ne izgleda kao osoba kojoj bi trebala pomoć u zaštiti ženskoga dostojanstva, ovih su dana njezine stranačke kolegice iz Dubrovnika, čak sazivajući konferenciju za novinare, zavapile kako nikako nije u redu da se premijerku koja nosi ime po njaljepšem moru na svijetu naziva “Jaca” jer da to zvuči ironično, podrugljivo te da se ta imenica može zamijeniti drugačijim, gosparskim nadimkom “Jadre”.
Dobro su to primijetile članice Udruge Katarina Zrinska i istina je da “sporni” nadimak ne ide uz ozbiljan kontekst govorenja i pisanja o premijerki, no za razliku od studioznog nijansiranja značenja i zvučanja nadimka, nisu dublje analizirale zašto se i kako on pojavio.
Je li se možda premijerka javljala u ozračju u koje se on uklapao, davala izjave i obećanja koja su propala pa je osvetoljubiva javnost stoga prozva “Jacom” ili su samo razne “ptice rugalice” to iz puste zlobe prišile premijerki kako bi omalovažavale njezine napore kao predsjednice Vlade i deklarirane “ratnice” za ravnopravnost spolova? Je li i samoj premijerki taj nadimak smetao, a nije znala kako bi se naciji požalila? Odgovori na ova pitanja nisu se mogli nazrijeti iz nastupa premijerkinih zaštitnica.
Suprotno očekivanom učinku, one će se možda brzo uvjeriti da i nisu previše pomogle u zaštiti imena i ugleda premijerke jer je usprkos njihovom naputku nitko neće početi zvati “Jadre”, a briga oko nadimka u vrijeme duboke gospodarske krize, nikako ne doprinosi rejtingu stranke i predsjednice HDZ-a – premijerke “Jadre”.
Naime, samo je jedan način da premijerka protjera sve nadimke koji zuje oko njezinog imena i više ili manje “bodu”, a to je izbjegavanje metaforičnih izjava i izbjegavanje podizanja više ili manje trivijalnih problema na razinu prvorazrednih dok se u zemlji pustoše radna mjesta, rezu stečena prava, a od samog spomena reformi zdravstva, školstva, javne uprave, pravosuđa… sve prolaze trnci straha.
Iako se za prava žena treba boriti na svakom mjestu, ne znači da se danima treba raspravljati o ženskoj stražnjici u bikiniju u ovosezonskom turističkom spotu jer je to premijerka doživjela kao ponižavanje žene, a istodobno izlaze dramatični, uznemirujućii podaci da je nasilje nad ženama u porastu i da još uvijek nema efikasnog sustava koji bi promijenio te crne činjenice, posebno one koji “vrište” da nasilje u obitelji sve češće završava ubojstvima žena. U kontekstu zaštite žena žrtava nasilja učinkovitim sustavom nikome ne bi palo na um premijerku imenovati “Jacom”, dok ozračje rasprave o stražnjici u spotu to na neki način i izaziva.
U brojnim situacijama premijerka isijava snagom i odlučnošću pa je tada nitko i ne zove “Jaca”, no postojale su, previdjele su njezine stranačke kolegice, i situaciije kada premijerka nije postupala dovoljno premijerski rezervirano. Primjerice, ovih su dana u povodu Pahorove izjave da je s premijerkom Kosor dogovorio izlaz na otvoreno more, medije ponovno preplavile slike atipičnih premijerskih “zagrljaja”, uz koje se onda upravo lijepi nadimak “Jaca”.
Ispada da je premijerka i nehotice prizvala nepoželjeni nadimak pa će ga jedino igrajući na odlučnost, odvažnost i pobjedu nad krizom, uspjeti sama i skinuti, obrisati imenicu rugalicu.