Foto: Sebastian GOVORČIN
Jučerašnji dan na Ritmu kulturizma, manifestaciji koju organiziraju studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, bio je posvećen gastroturizmu. U tom povodu predavanje pod naslovom “Etnografija hrvatske kuhinje” održao je Goran Pavel Šantek s Odjela za etnologiju i kulturnu antropologiju.
Na samom početku istaknuo je kako mnogi antropolozi smatraju da je hrana osnova svega, nešto što čuva život. Prehrana je, pak, vezana uz sredinu i vlastita je.
– Tradicionalna prehrana je bila jednostavna. Prehrana prati regionalne razlike i utjecaje. Tu je i njezin identifikacijski izvor, a važan je i simbolički, istaknuo je Šantek te potom podijelio kulturne zone na jadransku, dinarsku i panonsku.
Kada je riječ o jadranskoj kulturnoj zoni, Šantek je istaknuo kako se jadranska prehrana smatra ponajboljom jer je lagana. Dnevno se jedu juhe ili složenci od povrća, a znatno su zastupljenija riblja jela i brudeti. Što se pak tiče jadranske kulturne zone, Šantek je napomenuo kako je prehrana, odnosno kuhinja, oduvijek bila žensko zaduženje. Nastojalo se imati tri obroka dnevno, a večera je bila obilnija. Kruh se pekao jednom tjedno, bio je visoko kvalitetan. Među omiljenim jelima je pašticada, često sir, a među tjesteninama lazanje i njoki. Poznate slastice su uštipci i kroštule.
Kada je riječ o dinarskoj kulturnoj zoni, za koju je karakteristično stočarstvo, najčešće se konzumiraju proizvodi od mesa i sira. Što se tiče panonske kulturne zone, budući da ima više žitarica koristili su i više brašna. U konačnici, u sve tri zone pazilo se na hranu i vladala je oskudica.
– Tradicijska kultura dobro je poznavala oskudicu, ne samo hrane već i pića. Danas u Hrvatskoj imamo raznovrsnu i zanimljivu prehranu. Prehrana je uvelike oblikovana kulturom i čini nas drukčijima. Osim toga, može biti i simbol moći, statusni simbol, znak protesta ili uključenje u neku sredinu, istaknuo je Šantek.
Kad je riječ o hrani napomenuo je kako nema važnijeg zbivanja bez nje. Hrana se s globalizacijom unificira, pa su tako prisutni brendovi poput Mc’Donaldsa ili Coca cole.
Kad je riječ o spoju prehrane i turizma Šantek je istaknuo kako je prehrana važna kulturna pojava i važan dio društvene konstrukcije identiteta. Prehrana potiče turizam, potiče svijest o baštini, a trebala bi biti važan segment ponude u kulturnom ili ruralnom turizmu.
Po završetku predavanja upriličena je zakuska specijalnih jela iz nekoliko zadarskih restorana. Prigodnim napjevima tada se predstavila “Kveštura”, Udruga za očuvanje običaja i tradicije Dikla.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
mali nogomet
Sv. Ante Zrilić nekretnine vratio se u Prvu ligu
Zadar
OŠ Krune Krstića
NAGRADE ADDIKO BANKE Zadarske učenice najbolje u financijskoj pismenosti
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Počeo izlaziti prvi hrvatski vinski digitalni časopis, Vinske zvijezde
Ostali sportovi
Uspjeh ŠSD Jadran
Odbojkaši OŠ Bartula Kašića viceprvaci Hrvatske
Zadar
legendarni veslač
Održana komemoracija za Romana Bajla, zadarskog sportskog velikana
Crna Kronika
PU ZADARSKA
VOZAČ JE UHIĆEN Na Bilom Brigu mrtav pijan skrivio prometnu nesreću pa pobjegao, uhvaćen je
Zadar
NAVIJAČKA PJESMA
VIDEO Predstavljena ‘Diži se grade’, nova zadarska navijačka pjesma: ‘Nastala je iz ljubavi prema…’
Županija
obavijest hep-a
DONOSIMO POPIS Nekoliko ulica u Zadru i županiji dio petka bez struje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV
Ninov trofejni kantar
Županija
NEPRAVOMOĆNO