Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ljepota zborskog pjevanja

Autor: Petra Mičić

13.05.2010. 22:00
Ljepota zborskog pjevanja

Foto: Sebastian GOVORČIN



Na otvorenju natjecanja nastupio je profesionalni zbor “Honvéd” iz Budimpešte, koji je ujedno i jedini profesionalni muški zbor u Europi
U katedrali sv. Stošije jučer je svečano otvoreno 7. međunarodno natjecanje pjevačkih zborova Zadar 2010., a tom prigodom nastupio je profesionalni zbor “Honvéd” iz Budimpešte.
Koncertom je dirigirao Richard Riederauer, a orgulje je svirao Adrian Laszlo Nagy. Solist pjevač bio je Laszlo Batki, a na programu su se našla djela Händela, Rahmanjinova, Cherubinija, Mendelssohna, Liszta, Regera, Kodályja, Thompsona i Ellingtona.
Nakon hrvatske himne koju je pod dirigentskom palicom Jurice Šoše izvelo Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić, održana je uvodna riječ.
Nakon uvodne riječi nastupio je muški zbor “Honvéd”, koji je ujedno i jedini profesionalni muški zbor u Europi. Zvuk ovog jedinstvenog ansambla najčešće se opisuje kao kombinacija snage slavenskih glasova i izvanredne emocionalne izražajnosti karakteristične za zborsku tradiciju srednje Europe. U sastavu trenutačno djeluju 44 pjevača koji svojom predanošću održavaju reputaciju umjetnički otvorenog, visoko profesionalnog ansambla. Osim što promoviraju mađarsku glazbu i repertoar za muške glasove, osobito se zalažu za izvođenje rijetko prisutnih skladbi na koncertnim programima. Zbor je do danas snimio pedesetak nosača zvuka, a među posljednjima je izuzetno zanimljiv izbor napitnica Franza Antona Hoffmeistera.
Inače, ovo je sedmi put kako će ugostiti Međunarodno natjecanje zborova, koje će se održati od 13. do 16. svibnja. Jedino je to međunarodno natjecanje ovog tipa u Hrvatskoj čiji je umjetnički ravnatelj Antun Dolički, a predsjednik njegova Upravnog vijeća Radovan Dunatov.
Na natjecanje dolazi 19 zborova iz Mađarske, Rumunjske, Latvije, Slovenije i Hrvatske. Natječu se u jednoj etapi u tri različite kategorije: muški, ženski i mješoviti. Svaki je zbor treba izvesti jednu skladbu skladatelja 16. stoljeća, jednu novijeg datuma, jednu iz zemlje iz koje dolazi.
Zborove će ocjenjivati međunarodni Stručni sud, a nagrade su zlatni, srebrni i brončani križić opatice Čike. Prvonagrađeni zborovi, po jedan iz svake kategorije, natječu se i za Veliku nagradu Grada Zadra koja iznosi 20.000 kuna. Predsjednik Stručnog suda je Antun Dolički, a članovi su dr. Mirko Cuderman iz Slovenije, Kalman Strausz iz Mađarske, Zapro Zaprov iz Makedonije i Vladimir Krančević iz Hrvatske.
 


Raspored događanja


Prvi dio natjecanja održat će se danas u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar s početkom u 17 sati. U 18 sati zborovi će prirediti takozvani promenadni koncert na Narodnom trgu kako bi građani grada Zadra mogli doživjeti zanimljivi repertoar zborova. Građanima se nastoji približiti manifestacija te im priuštiti nezaboravne trenutke uz zborove koje je pažljivo probralo programsko povjerenstvo. Na Narodnom trgu izvodit će se popularni, tradicijski i jazz repertoar.
Drugi dio natjecanja održat će se sutra, 15. svibnja u HNK Zadar s početkom u 11 sati, a sat kasnije zborovi ponovno pjevaju na promenadnim koncertima te do navečer čekaju rezultate natjecanja. Istog dana u 19 sati u HNK Zadar započet će i Svečana završna priredba podjele nagrada i diploma, a zatim i natjecanje za veliku nagradu Grada Zadra. U nedjelju 16. svibnja svi sudionici natjecanja pozvani su na euharistijsko slavlje u katedralu Sv. Stošije u 11 sati.