Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Njezin utjecaj se uveliko osjeti i u Zadru

Autor: Z L

13.05.2010. 22:00
Njezin utjecaj se uveliko osjeti i u Zadru

Foto: Adam VIDAS



Otvorenje izložbe fotografija “Ana Roje 1909. – 1991.” je u petak 14. svibnja 2010. u Muzeju antičkog stakla, s početkom u 19 sati.
U Hrvatskoj je prošle godine obilježena 100-godišnjica rođenja ove slavne primabalerine i velikog plesnog pedagoga. Učenica je M. Katić, M. Froman, a usavršavala se kod slavnog Nicolasa Legata u Londonu. Sa suprugom Oskarom Harmošem priređuje baletne koncerte. Pedagog je u baletnim trupama Ballets Russes de Monte Carlo i Colonel de Basil. Od 1941. sa Oskarom Harmošem vodi splitski, a zatim zagrebački balet, gdje postaje primabalerina. U Kaštel Kambelovcu 1953. osniva Međunarodnu baletnu školu. Zatim odlazi u Ameriku gdje održava stručne tečajeve o pedagogiji Legata (Boston, Bermuda, New York). Potkraj života vraća se u Hrvatsku i 1970. otvara Međunarodnu ljetnu školu u Primoštenu gdje ostaje do kraja života.
Kao koreograf sa suprugom Oskarom i kao balerina, svoje je vrhunske kreacije ostvarila naslovnim ulogama u baletima, operama i kraćim djelima: Romeo i Julija (S. Prokofjev), Karneval (R. Schuman), Bahčisarajska fontana (B. V. Asafjev), Šeherezada (Rimski-Korsakov), Petruška (I. Stravinski), Giselle (A. Adam), Ohridska legenda (S. Hristić), Đavo u selu (F. Lhotka), Tanec (B. Papandopulo, Labuđe jezero (P. I. Čajkovski), Dinarka, Ero sa onoga svijeta (V. Gotovac), Pjesnikov ideal (F. Chopin), Smrt labuda (C. Saint Saens).
Dobitnica je mnogih nagrada, a među njima i nagrade Republike Hrvatske Vladimir Nazor za životno djelo.
Njezin utjecaj se uveliko osjeti i u Zadru. Bila je učitelj Kuzmi Beoviću i Sanji Petrovski koja će sa svojim učenicama sa Odjela za klasični balet Glazbene škole B. Bersa otvoriti ovu izložbu.