Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obrovački “parlamentarci” briljirali na debati

Autor: Ivana Burica

13.05.2010. 22:00
Obrovački “parlamentarci” briljirali na debati


Afirmacijska grupa, koju sam pripremao za nastup, odlukom sudaca je u debati pobijedila odličnim rezultatom 4:1, zadovoljan je ravnatelj Srednje škole Obrovac prof. Darko Tokić, koji je i predvodio tročlanu ekipu obrovačkih parlamentaraca u sastavu Tanja Župan, Mihael Eškinja i Antonio Josić
Učenici Srednje škole Obrovac prošlog su vikenda imali zapažen nastup na javnoj debati održanoj u sklopu Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji.
Mladi iz Obrovca su tijekom debate na temu “Ulazak RH u EU predstavlja prednost za mene i moju obitelj” pokazali veliko znanje o tijekovima europskih integracija, ali i zainteresiranost za tu temu.
Inače, obilježavanje Europskog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji, tradicionalne manifestacije pokrenute radi prikladnog obilježavanja dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja – 5. svibnja – Dana Vijeća Europe te 9. svibnja – Dana potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije koji se obilježava kao Dan Europe, započelo je 3. svibnja.
Kultura tolerancije i dijaloga
Tim je povodom Europski dom Slavonski Brod organizirao višednevni susret mladih iz cijele Hrvatske. Održana je i sjednica Parlamenta mladih grada Slavonskog Broda, a u petak 7. svibnja s početkom u 13 sati u prostoru Galerije Ružić organizirana je debata na kojoj su još sudjelovali članovi europskih klubova iz Hrvatske i saveza Parlamenata mladih RH.
– Kao rezultat svake debate pa tako i ove, očekuje se veće znanje, smanjenje predrasuda te usavršavanje komunikacijskih vještina srednjoškolske populacije. Mislim da je i ova debata pridonijela takvom promišljanju, odnosno, u ovom slučaju promišljanju o potrebi promicanja i razvijanja shvaćanja o važnosti europske međuzavisnosti i suradnje, zaštite ljudskih prava, očuvanja okoliša, prirodnog i kulturnog naslijeđa. Tomu treba pridodati namjeru razvijanja kulture razumijevanja, tolerancije i dijaloga, rekao je ravnatelj Srednje škole Obrovac prof. Darko Tokić.
Uvjerljiva pobjeda
– Mene raduju dvije stvari. Prvo što su naši učenici pokazali izuzetno dobro znanje o temi i aktivno se uključili u debatu. To samo potvrđuje opravdanost postojanja Parlamenta mladih u našoj školi već pet godina. Drugi razlog za radost je što je afirmacijska grupa, koju sam pripremao za nastup, odlukom sudaca u debati pobijedila odličnim rezultatom 4:1. Uz naše učenike u afirmacijskoj su grupi bili još srednjoškolci iz Slavonskog Broda i Čakovca te dio učeničke grupe iz Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru. Drugi dio zadarskih “medicinara” bio je u negacijskoj grupi koju su još sačinjavali učenici iz Zagreba, Slavonskog Broda i Osijeka, navodi prof. Tokić koji je i predvodio tročlanu ekipu obrovačkih “parlamentaraca” u sastavu Tanja Župan, Mihael Eškinja i Antonio Josić. Josić je inače član Skupštine Nacionalnog saveza parlamenata mladih RH.
Istog dana kad je održana debata na Trgu Ivane Brlić Mažuranić organiziran je i raznovrstan glazbeno-scenski program.
Također, na brodskom Korzu bili su postavljeni informativni štandovi Europskog doma i Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Brodsko-posavske županije na kojima su građani mogli dobiti informacije o Europskoj uniji, njezinim institucijama i organizaciji rada te procesu pristupanja Hrvatske eurointegracijskom procesu.